FOTO VIDEO Regatul de zăpadă de deasupra norilor. Imagini spectaculoase surprinse cu drona de pe Vârful Cozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muntele Cozia - Vâlcea - turism; Foto: FB Marius Iordache
Muntele Cozia - Vâlcea - turism; Foto: FB Marius Iordache

Spectacolul naturii îngheţate de pe Vârful Cozia a fost surprins cu drona de către angajaţii Consiliului Judeţean Vâlcea, care au realizat un videoclip de promovare. Postat pe Facebook, a devenit în scurt timp viral. Sub denumirea „Vâlcea, cel mai frumos judeţ din România”, imaginile redau privelişti unice, de pe tărâmul de deasupra norilor.

GALERIE FOTO

Muntele Cozia se înaltă maiestuos deasupra Văii Oltului. Considerat drept Muntele Sfânt al dacilor, se spune că într-una din peşterile sale ar fi trăit Zamolxe, iar în zonă circulă legende foarte frumoase pe această temă.

Panorama de pe Vârful Cozia are un farmec aparte, indiferent de anotimp, priveliştile oferite în toate cele patru zări fiind spectaculoase: spre sud se vede linia şerpuitoare a Oltului şi în depărtare municipiul Râmnicu Vâlcea, spre vest Masivul Buila - Vânturariţa şi Munţii Căpăţânii în umbra Parângului, iar la nord şi est - Făgăraşii. 

     

Culmile muntoase, mai mult sau mai puţin cunoscute, satele cuibărite la călcâiele Defileului Oltului alături de staţiunea balneoclimaterică considerată „perla Oltului”: Călimăneşti - Căciulata, barajele şi lacurile de acumulare de pe Olt, salba de mănăstiri din zonă, unele unice în ţară: Ostrov, cea mai veche mănăstire de maici şi singurul lăcaş de cult de pe o insulă aflată pe râurile interioare ale ţării, Cozia, Turnu, Stănişoara - toate fac din acest loc unul cu totul special.

„Cozia nu este nici cel mai mare, nici cel mai cunoscut dintre parcurile naţionale din România. Dar are o diversitate excepţională de plante şi animale, pe un areal mic“, scriau într-un articol elogios două jurnaliste de la Washington Post care au ajuns în urmă cu un an în Parcul Naţional Cozia.

Parcul deţine două păduri seculare, virgine sau cvasivirgine, de fag şi amesteg de fag şi foioase care au fost propuse pentru a fi incluse în Patrimoniului Mondial Natural UNESCO.

„Pe măsură ce am câştigat în înălţime, o panoramă profundă a Oltului s-a deschis în faţa noastră şi ne-am oprit de mai multe ori pentru a admira panglica de argint a râului strălucitor din depărtare. La amiază, am ajuns pe vârful Muntelui Cozia, unde ne-am oprit pe terasa Cabanei Cozia, înconjurate de peisaje magnifice“, au mai descris cele două jurnalistele din America frumuseţile locului.

Masivul Cozia, care atinge 1688 m în Vârful Ciuha Mare, străjuieşte defileul Văii Oltului, în Carpaţii Meridionali, dar şi un drum european şi naţional deopotrivă, unul dintre cele mai circulate din România, E 81 sau DN 7, care face legătura Ardealului cu Oltenia. 

Platoul de pe care s-a filmat se află în apropierea Cabanei Cozia, a releului şi a staţiei meteo, între Vârfurile Ciuha Mică şi Vârful Cozia (1573 m).

 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite