Cuvintele-gigant: cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere şi poate fi pronunţat cu greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai lung cuvânt din limba română nu este „dezoxiribonucleic”, cum ar fi foarte mulţi tentaţi să spună, ci un alt termen medical. „Adevărul” vă prezintă astăzi o listă de cuvinte impresionante prin desfăşurarea de litere.

Vă prezentăm o listă care cuprinde 11 cuvinte lungi şi foarte lungi din limba română.

1. Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză (44 de litere). Este cel mai lung cuvânt din limba română. Este vorba despre forma lungă a cuvântului silicoză, care defineşte o boală profesională cronică ce îi afectează pe mineri.
 

2. Electroglotospectrografie (25 de litere). Cuvântul a fost considerat cel mai lung din limba română după apariţia Dicţionarului Explicativ al Limbii Române din 1998 şi defineşte o metodă de stabilire a compoziţiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obţinute cu electroglotograful.

3. Interdisciplinaritate (21 de litere): caracterul a ceea ce este interdisciplinar; transfer de concepte şi metodologie dintr-o disciplină  în alta (DEX 2009). 

4. Retrocompatibilitate (20 de litere). Cuvântul este definit în DEX  drept proprietatea unui sistem de televiziune în culori de a permite ca receptoarele aferente să reproducă în alb-negru imaginile transmise de un sistem alb-negru. 

5. Electrocorticografie  (20 de litere). Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, electrocorticografia este o tehnică de studiere a activităţii electrice a scoarţei cerebrale, care constă în aplicarea unor electrozi pe suprafaţa creierului. 

6. Microelectronografie (20 de litere): fotografie făcută la microscop care permite studierea fenomenelor biologice celulare sub aspect electric. 

7. Ribonucleoproteină (18 litere): complex macromolecular alcătuit din proteine şi acid ribonucleic-definitie DEX 2009.

8. Galvanostereotipie (18 litere): totalitatea procedeelor de reproducere a formelor de tipar înalt prin galvanoplastie. 

9. Incognoscibilitate (18 litere): însuşirea sau starea de a fi incognoscibil.

10. Laringostroboscop (17 litere): stroboscop specializat pentru studiul coardelor vocale în timpul fonaţiei. 

11. Zgrunţurozitate (15 litere): calitatea de a fi zgrunţuros. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite