Condiţii de muncă la fel ca la începutul secolului trecut pentru minerii de la CET Govora. ITM Vâlcea, amenzi la Direcţia de Minerit Berbeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre echipamentele de muncă din carierele Berbeşti şi Alunu au fost achiziţionate şi puse în funcţiune în urmă cu circa 35 de ani, iar revizii tehnice nu s-au mai făcut dinainte de externalizarea minelor.

Un control recent la inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea a readus în atenţie problemele grave cu care se confruntă Direcţie de minerit din cadrul CET Govora, precum şi faptul că minerii îşi riscă viaţa în fiecare zi.

În raportul întocmit după verificări, raport înaintat către Prefectura Vâlcea, se arată că nivelul noxelor depăşeşete cu mult limitele admise de lege, iar gradul de uzură fizică a utilajelor de mare capacitate şi  circuitelor de transport este extrem de ridicat. Cele mai multe dintre echipamentele de muncă, de la benzile transportoare până la excavatoare şi cărucioare, au fost achiziţionate la începutul anilor ’80, iar Complexul Energetic Oltenia nu a mai făcut investiţii în mentenanţă. Pe de altă parte, nici CET Govora, noul proprietar al minelor, nu a reuşit până acum să cumpere utilaje noi. 

În plus, în raportul ajuns pe masa reprezentantului guvernului în teritoriu se arată şi că accesul minerilor la locul de muncă este aproape imposibil în zilele ploioase, drumurile de acces în cariere devenind impracticabile. În cazul în care unul dintre angajaţii Direcţiei ar suferi un accident de muncă, nicio autospecială a Serviciului Judeţean de Ambulanţă nu ar putea ajunge la rănit, susţin inspectorii de muncă. 

Speranţe de mai bine

În ciuda acestor probleme, sindicaliştii din cadrul Direcţiei de minerit a CET Govora se declară totuşi optimişti: conducerea societăţii de pe platforma industrială din Râmnicu Vâlcea a promis că va asigura fondurile necesare pentru lucrări de mentenanţă. 

„Din discuţiile pe care le-am avut cu cei din conducerea CET Govora am înţeles că în acest an sunt prevăzute revizii capitale. Au fost prevăzute fonduri în bugetul de investiţii pe 2016 şi se lucrează la caietele de sarcini. S-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că cei de la CEO n-au mai investit un leu în revizii capitale inainte de externalizarea minelor”, explică Daniel Popescu, liderul sindicatului Cariera Berbeşti.  

Accident mortal în 2015

În 2015, în cele două mine preluate de CET Govora s-au înregistrat patru accidente de muncă, din care unul mortal. Un miner a murit în chinuri groaznice în timp ce monitoriza benzile transportoare. Din cauza unei defecţiuni tehnice, acesta a ajuns pe bandă, a fost târât circa 100 de metri şi aruncat apoi în halda de steril.

 În urma deficienţelor constatate, în timpul controlului din luna februarie,  inspectorii de muncă au aplicat sancţiuni în cuantum de 20 000 de lei pentru nerespectarea normelor de securitate şi siguranţă. Amenzile vor fi achitate de CET Govora, societate care a preluat carierele de la Complexul Energetic Oltenia.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite