Comasarea cu scandal. Directorii şcolilor propuse pentru comasare acuză primăria de interese şi presiuni politice
0
Propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) privind comasarea a trei grupuri şcolare cu profil tehnologic din Râmnicu Vâlcea a generat o serie de nemulţumiri în rândul directorilor şi cadrelor didactice. În timp ce directorul liceului “General Magheru” acuză autorităţile că vor desfiinţa o şcoală în care s-a investit, în ultimii ani, un million de lei, cel de la “Henri Coandă” vorbeşte despre presiuni politice din partea primăriei.
Comasarea Liceului “General Magheru” cu “Henri Coandă” şi Liceul Tehnologic “Ferdinand I” a fost aprobată în şedinţa de Consiliu Local (CL) din decembrie 2013. Viceprimarul Eduard Vârlan afirmă că inspectorul şcolar general Ion Gherghinaru a venit cu propunerea comasării.
„Sunt anumite şcoli care au un număr scăzut de elevi, eu şi domnul Gherghinaru am făcut un proiect de hotărâre în care am cerut CL să aprobe un nou plan de şcolarizare. S-au găsit trei licee cu număr foarte scăzut de elevi, am făcut un calcul şi toţi încap într-o singură şcoală. Propunerea Inspectoratului a fost să rămână două grupuri tehnologice şi, într-o etapă următoare, să mai facem o comasare, dacă va fi cazul. Nu este o hotărâre definitivă, ne mai lipsesc două avize”, declară vicerpimarul Eduard Vârlan.
Comasarea îi afectează, în primul rand, pe cei peste 740 de elevi de la “General Magheru” care vor fi repartizaţi la celelalte două şcoli. Grupul şcolar a fost propus pentru desfiinţare deşi aici s-au făcut, în ultimii ani, investiţii de un million de lei.
“E o decizie pripită, fără bază solidă. Dacă ne uităm la bazele materiale de care dispun cele trei grupuri şcolare, liceul nostru are o dotarea tehnică mai bună decât a celorlalte. Ar fi mai nimerit ca această şcoală să fie transformată în centru de pregătire profesională, avem ateliere bine utilate, ne-am gândit că va fi nevoie şi de meseriaşi”, declară Dan Stănculescu (foto), directorul Liceului General Magheru.

Liceul de la Troianu dispune de 6 ateliere, 21 săli de clasă, un coafor, două laboratoare de informatică, cantină cu bucătărie, internat cu o capacitate de 120 de locuri, cabinet stomatologic şi sală de sport.

Cămin social ori sediu pentru Universitatea din Piteşti
Dan Stănculescu spune că edilii din Râmnic au planuri în ceea ce priveşte şcoala pe care o conduce.
„Ni s-a spus că, iniţial, au vrut să dea acest spaţiu Universităţii din Piteşti, apoi a apărut o altă posibilitate. Lucrurile sunt un pic în ceaţă. S-a dorit ca internatul liceului nostru să fie transformat în locuinţe sociale, gândidu-se că ar putea fi cazate familiile care ocupă acum căminul de la „Ferdinand”, de la „Henri Coandă” pentru că ar prezenta o mare siguranţă datorită faptului că suntem lângă sediul Jandarmeriei Vâlcea”, susţine directorul şcolii.
Viceprimarul Eduard Vîrlan ţine să precizeze că e vorba despre nişte supoziţii, iar o decizie în ceea ce priveşte utilizarea spaţiului de la liceu se va lua abia după comasare.
„Sunt supoziţii, sunt foarte multe dezinformări, nu ne-am gândit la nimic concret, pentru că nu s-au obţinut toate avizele pentru comasare. În momentul în care hotărârea este definitivă pentru această comasare, atunci ne putem gândi la ceva, avem timp până în septembrie. Sunt discuţii în ceea ce priveşte Universitatea din Piteşti, pe noi ne interesa să facem locuinţe sociale la fosta unitate militară de la Vlădeşti”, afirmă Eduard Vîrlan.
Inspectoratul Şcolar face un pas în spate
Directorul Grupului Şcolar Henri Coandă e convins că inspectorul general Ion Gherghinaru a fost supus unor presiuni politice pentru a aproba comasarea celor trei licee.
„Decizia comasării ne afectează pe toţi. Oare, a fost numai propunerea inspectorului general sau o fi fost propunere de la nivelul primăriei? Dacă inspectorul general nu era forţat să facă această propunere de comasare, nu cred că se ajungea aici. Eu cred că i s-a forţat mâna inspectorului general. La toate şedinţele cu directorii s-a discutat doar despre întărirea liceelor tehnologice şi nu mă aşteptam să se ajungă până aici, să vorbim acum despre comasare”, spune Constantin Grigorescu.
În replică, Gherghinaru neagă că i s-ar fi forţat mâna şi spune că această comasare este doar o propunere care nu va fi aprobată întrucât ministrul Educaţiei se opune.
„Nu au fost presiuni politice, s-au discutat mai multe variante de reţea şcoalară la nivelul municipiului. Nu există nicio hotărâre definitivă privind comasarea celor trei unităţi de învăţământ, este doar o variantă de lucru, avem nevoie de trei avize şi nu cred că se vor obţine. Oricum, din discuţiile pe care le-am avut, conducerea Ministerului Educaţiei nu este de acord cu această comasare. Pot să vă spun că lucrăm pe vechiul plan de şcolarizare, că nu vor exista modificări pentru anul şcolar 2014-2015”, a declarat Ion Gherghinaru.
Inspectorul şcolar general al ISJ Vâlcea respinge şi ideea că a decis această comasare pentru a-şi păstra funcţia de director la Şcoala Generală Nr.13, care şi-a redobândit recent personalitatea juridică şi a scăpat de comasarea cu Liceul Tehnologic „Ferdinand I”.
„Nu m-ar încânta să mă întorc director la o unitate de învăţământ. Puteam să procedez şi eu la fel ca alţi inspectori, puteam să-mi transfer catedra, dar n-am făcut acest lucru. Şcoala Nr. 13 nu şi-a recuperat personalitatea juridică pentru că sunt eu inspector general, şcoala a avut personalitate juridică şi înainte, în vremea doamnei Gabriela Ene şi are suficienţi elevi”, completează şeful ISJ Vâlcea.
Decizia Inspectoratului Şcolar şi a CL afectează aproape 3 000 de elevi şi cadre didactice. Problema comasării celor trei licee va fi tranşată abia joi.

Citeste si: