Cele mai bune plante pentru o minte sănătosă: rozmarinul, busuiocul şi lavanda te scapă de stres, insomnie şi depresie - cum le foloseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lavanda combate stresul. Foto Adevarul
Lavanda combate stresul. Foto Adevarul

Datorită efectului asupra creierului, cele trei plante pot fi considerate adevărate elixire ale vieţii.  Cercetătorii susţin că uleiul de rozmarin ajută la creşterea performanţelor intelectuale cu până la 70 % şi la prevenirea îmbătrânirii.

Rozmarinul ar fi ajuns să fie considerata plantă tămăduitoare, în Europa, după ce o regină a Ungariei şi-ar fi preparat o poţiune dintr-o crenguta de rozmarin, pentru a se vindeca de reumatism. Conform legendei, bătrâna doamnă nu doar că a scăpat de durerile reumatismale, dar a şi întinerit, chipul ei recăpătânu-şi vitalitatea datorită acestei poţiuni.   

Condiment clasic in bucatarie, rozmarinul este o plantă medicinală ale cărei efecte asupra creierului i-au pus pe gânduri chiar şi pe cercetătorii străini.

Studii recente arată că rozmarinul stimulează activitatea psihică, oxigenarea creierului şi îmbunătăţeşte activitatea de zi cu zi a oamenilor. Potrivit obiectiv.info, un studiu prezentat la una din conferinţele anuale ale British Psychological Society demonstrează faptul că această plantă îmbunătăţeşte memoria, iar o simplă adulmecare a uleiul esenţial de rozmarin creşte cu peste 70% şansele ca oamenii să îşi amintească ce au de făcut în viitor. 

Rozmarinul este un remediu cunoscut nu doar pentru afecţiunile sistemului nervos şi pentru cele reumatismale, cât şi pentru problemele gastro-intestinale. De asemenea, rozmarinul este recomandat pentru tratarea afecţiunilor pielii, a ridurilor sau pentru combaterea căderii părului.  

Busuiocul, remediu pentru depresie 

Puţini sunt cei care cunosc faptul că o plantă din gădina bunicii, respectiv busuiocul, are multiple efecte benefice asupra corpului uman. Considerat de romani o plantă ce aduce noroc, busuiocul este pentru specialiştii în combaterea şi prevenirea bolilor cu ajutorul plantelor un excelent remediu pentru afecţiunile sistemului nervos. 

“Uleiul esenţial de busuioc are acţiunea antidepresivă, antispastică, carminativă, digestivă, expectorantă, febrifugă, profilactică în boli infecţioase. Datorită compoziţiei foarte bogate a uleiului volatile pe care-l conţine, planta se recomandă în tulburări gastro-intestinale şi în tulburări ale căilor respiratorii. (…) În afecţiunile sistemului nervos se recomandă în anxietate (teamă, frică), în depresii, oboseală, insomnie, migrene, tensiune nervoasă”, scrie Ovidiu Bojor, în “Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z”. 

Se spune că busuiocul este un adevărat elixir pentru femeile care au îmbătrânit prematur. Unii dintre cei care au studiat efectele busuiocului asupra organismului uman le recomandă doamnelor să consume dimineaţa, pe stomacul gol, apa în care a fost ţinut la macerat busuiocul. 

Lavanda, planta care combate stresul

Printre plantele care contribuie la îmbunătăţirea stării psiho-emoţionale şi protejarea organismului împotriva stresului se numără şi lavanda, cunoscută şi sub denumirea de aurul mov sau levănţică. “Cercetările clinice moderne care au investigat efectele neurofizice ale uleiului esenţial de levănţică au ajuns la concluzia că, pe lângă efectele sedative, el are şi un efect coleretic. Utilizarea internă a florilor de levănţică este aprobată de toate comisiile de specialitate în insomnie şi în iritaţiile de natură nervoasă stomacală”, mai scrie fitoterapeutul român. Ceaiul de lavandă este recomandat în medicina naturistă pentru reducerea stărilor de anxietate şi agitaţie, pentru combaterea insomniei sau reducerea efectelor depresiei. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite