Atenţionare de la Salvamont pentru minivacanţa de 1 Decembrie: „Nu vă aventuraţi la altitudine peste 1.700 metri“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vârful lui Roman - Munţii Căpăţânii din judeţul Vâlcea Foto Mircea Lera
Vârful lui Roman - Munţii Căpăţânii din judeţul Vâlcea Foto Mircea Lera

Salvamontiştii vâlceni trag semnale de alarmă că Minivacanţa de 1 Decembrie coincide cu schimbarea vremii în zona Carpaţilor Meridionali şi fac o serie de recomandări turiştilor care vor merge la munte în aceste zile.

Vineri, 26 noiembrie, au fost emise avertizări de Cod Galben şi Cod  Portocaliu de vreme rea pentru Carpaţii Meridionali şi implicit pentru zona montană a judeţului Vâlcea, fiind anunţate fenomene meteo extreme, precum intensificări ale vântului şi ninsoare viscolită la altitudini de peste 1700 m.

Şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, a făcut cu această ocazie o serie de recomandări turiştilor care vor merge în această perioadă la munte.

„Sunt deja pe Valea Lotrului şi observ că vremea se înrăutăţeşte. Plouă în zona în care sunt eu, iar pe culmi, la peste 1800 de metri altitudine, deja s-a aşternut zăpada. Cum începe minivacanţa de 1 Decembrie, voiam să-i avertizăm pe turiştii care vor ajunge la munte şi să le recomandăm să vină cu echipament de iarnă! Le atragem atenţia că traseele de creastă sunt închise în perioada aceasta”, a precizat şeful Salvamont Vâlcea pentru „Adevărul”. 

Prin trasee de creastă se înţelege toată zona înaltă a munţilor Căpăţânii, Parâng, Făgăraş şi Lotrului, mai exact tot ce ţine de traseele marcate cu bandă roşie. 

Vreme rea la munte la începutul Minivacanţei de 1 Decembrie, în zona centrală a Carpaţilor Meridionali: Vârful lui Roman - Vâlcea

Turiştii care se vor aventura la munte trebuie să aibă asupra lor echipament strict de iarnă, iar pentru golul alpin, pentru tot ce depăşeşte de 1700 de metri altitudine, este obligatoriu echipamentul tehnic, a menţionat aceeaşi sursă.  

„Fiindcă ninge şi e umed, le atragem atenţia turiştilor şi asupra riscului mare de avalanşe! Stratul de zăpadă în acest moment este mic, dar dacă vremea continuă la fel în următoarele două zile, cu siguranţă se vor produce avalanşe pentru că stratul de zăpadă nu va avea timp să se consolideze”, a mai specificat Mircea Lera.

Vârful lui Roman - Horezu -Vâlcea - final noiembrie 2021 Foto colaj Adevărul

Vârful lui Roman - Horezu -Vâlcea - ipostaze din două zile consecutive vineri şi sâmbătă 26 şi 26 noiembrie 2021 Foto colaj Adevărul

Vântul va bate, de asemenea cu putere, la munte. „A mai fost acum patru zile vânt puternic în zona montană, în rafale de 120 km/h. Astfel de fenomene vor continua pentru că este diferenţa destul de mare de temperatură între zonele înalte şi zonele joase. Bine ar fi ca turiştii să folosească doar cabanele şi traseele turistice de la baza muntelui! Chiar nu este momentul să se aventureze pe creste!”, recomandă salvamontistul şef.

În zona montană a judeţului Vâlcea, salvamontiştii nu s-au mai confruntat cu probleme deosebite în ultima perioadă. În urmă cu o săptămână, în Parcul Naţional Buila - Vânturariţa, patru tineri din Bucureşti s-au rătăcit pe munte în Curmătura Oale.  

Vă mai recomandăm şi:

Noi detalii despre explozia de la fabrica de armament din Vâlcea. „Şi dacă ar fi avut echipament de fier, nu ar fi contat

Femeie din Vâlcea, atacată sălbatic de câinii vecinului pe care îl îngrijea. A murit în mâinile echipajului de Salvare

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite