Preşedintele CNR pune piciorul în prag după scandalul iscat de cazul lui Baranga: Lege pentru înfiinţarea unui Registru al Diplomelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ ar putea fi înfiinţat ca urmare a scandalului public generat de situaţia lui Laurenţiu Baranga, fost şef al Oficiului contra Spălării Banilor, care este cercetat pentru înşelăciune după ce şi-ar fi falsificat diploma de Bacalaureat.

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), profesorul Sorin Mihai Cîmpeanu, a anunţat că va propune în cadrul primei reuniuni a plenului CNR susţinerea înfiinţării unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ, începând cu nivelul absolvirii studiilor preuniversitare şi obţinerea diplomei de bacalaureat.

„Îmi asum ca obiectiv, în calitate de membru al Parlamentului, iniţierea unui proiect de act normativ care să instituie înfiinţarea acestui Registru (RUNIDAS) şi care să aducă prevederi suplimentare în legislaţia privind educaţia, astfel încât universităţile să dispună de cadrul legal necesar pentru a putea asigura, într-o manieră eficientă, prevenirea unor astfel de fapte, mai mult decât reprobabile, fapte ce afectează imaginea întregului sistem românesc de învăţământ”, a arătat preşedintele CNR.

Reacţia profesorului Sorin Mihai Cîmpeanu vine după ce instanţa de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 5 a decis, duminică, 11 octombrie, ca Laurenţiu Baranga, fost şef la controlul Spălării Banilor, să fie cercetat în continuare în stare de arest la domiciliu.

Preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, vâlceanul Laurenţiu Baranga (de 53 de ani) a fost reţinut sâmbătă, 10 octombrie, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de înşelăciune. 

Baranga este cercetat pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate, în baza cărora a ajuns în importate demnităţi publice.

Laurenţiu Baranga a fost audiat duminică la Parchetul General, în dosarul în care a fost reţinut de procurori pentru înşelăciune, el fiind suspectat că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite