Ce glume se fac pe tema nunții anului: „Invitații vor fi primiți cu tradiționala urare «Bine ați venit în Măciuca noastră!»”

0
Publicat:

„Nunta anului” - sau „a secolului“ după unii mai înfocați - va avea loc sâmbătă, 27 august, la Măciuca - Vâlcea, într-un sătuc - Oveselu - cunoscut până acum doar pentru cursele internaționale de ciclism și o tabără tot internațională de sculptură.

Monumentul din fața sediului Primăriei Măciuca Vâlcea Foto Adevărul
Monumentul din fața sediului Primăriei Măciuca Vâlcea Foto Adevărul

Ambele evenimente sunt patronate de un afacerist local, Remus-Daniel Nițu, fost senator PNL (2012 - 2016), patron unei firme de materiale de construcții și produse metalurgice (Damila) și al unei foste glorii a fotbalului intern de ligă secundă - Damila Măciuca. Acesta a construit în Oveselu un complex SPA de lux, într-o zonă neexploatată din punct de vedere turistic.

Tot datorită acestui resort, liderul AUR, George Simion, a decis să-și facă nunta aici, chiar dacă nu are nici o legătură cu locul, zona sau oamenii. Și s-a hotărât să invite tot poporul la nunta lui, după aceeași formulă / rețetă, folosită în urmă cu aproximativ un secol, de Corneliu Zelea Codreanu.

Centrul comunei Măciuca Vâlcea - panoramă aeriană Foto Primăria Măciuca
Centrul comunei Măciuca Vâlcea - panoramă aeriană Foto Primăria Măciuca

De unde vine denumirea hilară a comunei

Se pare că numele comunei - Măciuca - vine de la țăranii care plecau la lupte încă de la 1500 înarmați cu ghioage, buzdugane, măciuci.

Prima menţiune documentară a zonei o regăsim într-un hrisov semnat de domnitorul Ţării Româneşti, Radu cel Mare, la 1503, în care se întărește stăpânirea unor boieri asupra pământurilor din Măciuca. Ulterior, apare și într-un alt hrisov semnat de Vlad Înecatul - strănepot al lui Vlad Țepeș, în 1531. 

Istorici locali consideră că localitatea și-a luat numele de la porecla vreunui luptător sau a unui meșter local care confecționa măciuci, ca obiecte de luptă.

Cert este că din documentele medievale reiese că denumirea de măciucari sau măciucași era dată cetelor de ostași înarmați cu ghioage. 

„În secolul al XVI-lea aici se fabricau celebrele buzdugane, din lemn de carpen, cu ţinte de fier, arme de temut - simbolul cu care este reprezentat Mihai Viteazul. Un mic contingent militar din armata marelui domn era format din măciuceni“, susțin cei care au studiat istoria locului.

În timpul domniei marelui voievod, într-un act de la 1599 chiar apar nume de luptători măciuceni în bătălia de la Şelimbăr.

Friedrich Schwantz - „Tabula Valachiae Cisalutane“ - harta Olteniei - 1723 Foto Telework
Friedrich Schwantz - „Tabula Valachiae Cisalutane“ - harta Olteniei - 1723 Foto Telework

Denumirea de Mecsuka o găsim și pe harta inginerului austriac Friedrich Schwantz von Springfels - „Tabula Valachiae Cisalutane“ - prima evidenţă cartografică a tuturor aşezărilor din Oltenia, la 1723. 

Pe scurt, termenul de măciucă provine din latinescul matteuca, și face referire la partea îngroșată și rotunjită a capătului unui ciomag.

Ar mai fi de menționat și că denumirea de „Mecsuka”, dată de Schwantz, are un corespondent în limba turcă și s-ar traduce prin „imobiliare”, ceea ce i-a dus pe unii cu gândul la culele din Oltenia, destul de răspândite în zonă în perioada în care austriacul trasa harta zonei. Cea mai cunoscută culă din apropiere este chiar Cula Măciuceni în satul cu aceeași denumire, din comuna Măciuca. 

Monumentul unic care simbolizează arma tradițională

De când cu nunta, circulă o mulțime de glume pe seama denumirii zonei și a asocierii cu evenimentul. Spre exemplu, localnicii se amuză pe seama modului în care își închipuie că vor fi întâmpinați invitații la nuntă: „Sigur vor fi primiți cu tradiționala urare: «Bine ați venit în Măciuca noastră!»”, spun ei bătând apropouri la numele localității și la forma monumentului de dimensiuni considerabile, aflat chiar lângă locul care va găzdui evenimentul, în centrul comunei, în fața Primăriei.

Despre controversatul monument de cinci metri înălțime, din granit și marmură, de la Măciuca, se spune că este unic în lume și „simbolizează arma tradițională a măciucenilor - măciuca (obiect din lemn), acesta fiind închinat eroilor comunei Măciuca, jertfiți în ambele Războaie Mondiale“ – după cum se explică pe site-ul Primăriei.

„Mulți participanți vor veni doar din curiozitate”

Apropierea de alte localități cu nume hilare i-a determinat pe unii să-și închipuie cum vor fi îndrumați participanții să ajungă la eveniment: „Urmați traseul: Lungești, Măciuca până-n Mădulari, dacă vreți să mergeți mai departe...”.

Pregătiri pentru nunta anului de la Măciuca Vâlcea Foto Cătălin Cătălinoiu jpg
Pregătiri pentru nunta anului de la Măciuca Vâlcea Foto Cătălin Cătălinoiu jpg

Alții chiar au comentat: „O să fie bine primiți invitații și în alte locuri din județ: Mădulari, Lungești, Cracii Doamnei, Muereasca, Bărbătești, Pătrunsa, Dosul Pământului, Căcăcioasa, Milcoiu etc..”, au menționat glumeții.

„Cred vă foarte mulți participanți vor veni din curiozitate, nu neapărat pentru că îl susțin sau îl plac pe George Simion sau partidul. Nu cred că vor participa prea mulți localnici, vor asista mai degrabă ca la spectacol, din decență la marginea gardului cu care este împrejmuită zona, dar și pentru că nu știu cum să facă rost de brățările de acces. Pe aici pe la noi sunt mulți bătrâni care nu știu să intre pe WApp sau pe net ca să-și procure invitația”, a remarcat și primarul localității Măciuca.

Zona unde se va ține nunta liderului AUR George Simion în Măciuca Vâlcea. Foto Liviu Bosnea
Zona unde se va ține nunta liderului AUR George Simion în Măciuca Vâlcea. Foto Liviu Bosnea

Cazarea în zonă, o altă problemă alături de infrastructura rutieră

Potrivit acestuia: „S-au interesat de acest eveniment și oameni cu educație, oameni de cultură, atât de nuntă cât și să participe. Sunt oameni de toate categoriile”, a recunoscut Mugurel Mărcoianu. Primarul își face griji că vor apărea probleme legate de circulația rutieră și de lipsa locurilor de parcare și a remarcat și că nu există posibilitatea de cazare în zonă, pentru participanții care vor să înnopteze în zonă. Cel mai apropiat oraș se află la aproximativ 30 de kilometri, Drăgășani și nu dispune de suficiente unități de cazare. Mai departe sunt Craiova și Râmnicu Vâlcea. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite