Bătrână cu picioarele amputate, cărată cu roaba de vecini pentru a ajunge la spital sau acasă VIDEO

0
Publicat:

Imagini revoltătoare cu o bătrână transportată cu o roabă pentru că are picioarele amputate și o ambulanță tractată prin apele unui pârâu din Golești (Vâlcea) au apărut în spațiul public.

Cadrele au fost surprinse în comuna vâlceană în care a copilărit fostul premier Florin Cîțu, în luna ianuarie a acestui an, dar abia acum au ajuns în atenția publicului. Ele arată neputința autorităților de a crea o infrastructură normală pentru secolul în care trăim, dar și tragedia unor familii care deseori trebuie să apeleze la mila vecinilor pentru a ajunge la spital sau acasă.

Bătrâna cu picioarele amputate, din imagini, are 85 de ani și se numește Elena Popa. Luna trecută, pentru a fi dusă la spital, unde a suferit o nouă intervenție chirurgicală pentru amputarea și celui de-al doilea picior, o ambulanță tractată prin apele pârâului Sâmnic i-a venit în ajutor. 

Ulterior, femeia a revenit la spital pentru un nou control, dar la întoarcere acasă s-a văzut forțată să apeleze la vecinii de peste pârâu, care au dus-o de la drumul principal până la locuință cu roaba.

„Cu roaba, maică, mă cară, că nu au cu ce altceva să mă ducă sau să mă aducă de la strada principală”, a mărturisit bătrâna cu lacrimi în ochi. Femeia este acum imobilizată la pat, incapabilă să se deplaseze în lipsa membrelor inferioare.

Fiul său, de asemenea, are grave probleme de sănătate și deseori, când are nevoie să ajungă la medic, apelează la ajutorul vecinilor, pentru a fi și el transportat cu roaba. 

Bătrâna din Golești Vâlcea transportată cu roaba pentru că are picioarele amputate Sursă colaj
Bătrâna din Golești Vâlcea transportată cu roaba pentru că are picioarele amputate Sursă colaj

Bolnavii dintr-un cătun, transportați de vecini, când ambulanța nu-i poate salva

Familia locuiește într-un cătun din Golești Vâlcea nu foarte departe de strada principală de care îi despart apele pârâului Sâmnic. După viitura din vara lui 2018 au rămas fără puntea pietonală de acces, așa că sătenii au pus mână de la mână și au construit o alta, nesigură însă, în pericol de a fi din nou distrusă de furia naturii. 

Dincolo de pârâu, locuiesc cel puțin patru persane bolnave, care atunci când apele pârâului cresc sunt la mâna sorții. 

„Îi transportăm cu roaba, când e Sâmnicul mic și sunt copiii acasă, să ne ajute, că altfel nu avem cum. Salvarea nu poate trece decât când apele sunt scăzute sau pârâul este înghețat. Altfel nu avem cum”, recunosc vecinii.

Izolați de lume ori de câte ori apele cresc: calea de acces prin cursul Sâmnicului

Sătenii au cerut în nenumărate rânduri ajutorul administrației publice locale, dar de fiecare dată li s-a spus că nu există fonduri, dar că solicitarea lor a fost trecută pe o listă de așteptare.

Primăria Golești a fost cea care a trimis mașina de teren să tracteze salvarea, ca să ajungă până în curtea bolnavilor. Când s-a întors însă a doua oară de la spital, bătrâna a reușit să ajungă până la drumul spre puntea de acces. 

Primarul din Golești (Vâlcea), Adrian Mitrache, recunoaște că deși cunoaște situația, bugetul nu-i permite să intervină: „Dânșii solicită să construim un pod acolo. Dar nu avem bani la buget, cu care să-l construim. O simplă punte pietonală costă 250.000 - 300.000 de lei, cel puțin. I-am ajutat cum am putut. Înainte, după ce treceau albia pârâului Sâmnic, nu aveau nici cale de acces spre casă. Am reușit să construim un drum de acces ca să poată să treacă și mașinile. Un localnic a permis să se construiască drumul pe proprietatea sa. Dar, în momentul în care râul este umflat pe acolo nu se mai poate trece. Sunt aproximativ 30 de case construite peste albia râului. Dintotdeauna calea de acces acolo s-a făcut direct prin cursul apei.”

De ani de zile se fac demersuri pentru a se primi finanțare din bugetul județean și de la Guvern pentru construirea de punți pietonale, diligențe rămase însă fără răspuns. În 2018 când s-au cerut fonduri pentru calamități, de la Guvernul României, s-au primit doar pentru trei din cele opt punți necesare.  

Comuna în care a copilărit fostul premier Florin Cîțu

Golești, comuna aflată la doar 20 de kilometri depărtare de municipiul Râmnicu Vâlcea, pe drumul care duce spre Curtea de Argeș, a devenit celebră în perioada în care în fruntea Guvernului s-a aflat Florin Cîțu, ai cărui părinți s-au născut aici, iar el a și copilărit prin zonă. 

Sunt locuri în care timpul pare să se fi oprit în loc, undeva în perioada Evului Mediu, cu drumuri la fel ca în secolul trecut, în care apa curentă și gazul rămâne un vis, iar ambulanța, pompierii, electricienii nu pot ajunge în multe zone, la intervenții.

Zona este des afectată de alunecări de teren în perioadele cu precipitații bogate când apele pârâului Sâmnic ies din matcă și mătură tot ce le iese în cale - după cum se poate observa și în ultima parte din video atașat.

Ca toate satele de deal, și cele din Golești Vâlcea sunt răsfirate, fie de-a lungul drumului principal DN73C, fie de-o parte și de alta a Sâmnicului, sau pe coclauri. 

În perioadele în care plouă sau ninge mult, sute de localnici rămân izolați. Cum s-a întâmplat în perioada inundațiilor din vara anului 2021 sau în timpul alunecărilor de teren din 2018

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite