VIDEO Ziua Regalităţii, sărbătorită în premieră la Castelul Peleş din Sinaia. 5.000 de români la evenimentele regale
0Peste 5.000 de persoane au participat marţi, la Sinaia, la evenimentele prilejuite de Ziua Regalităţii şi de jubileul de 150 de ani al Coroanei Române. În costume populare sau în ţinute elegante, românii veniţi la Peleş din toată România au strigat „Trăiască Regele!“
După scurte ceremonii la Bucureşti, ziua de 10 Mai, Ziua Regalităţii, a început la Sinaia, la ora 13.30, cu arborarea Stindardului Regal. La ceremonii la care au participat Principesa Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu, dar şi alţi membri ai Familiei Regale: Principesa Elena, soţul acesteia, Alexander Philips Nixon, Principesa Sofia şi Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei. Este pentru prima dată după anul 1947, anul abdicării regelui Mihai, când drapelul cu însemnele Casei Regale Române este arborat la Castelul Peleş din Sinaia.
Ziua a continuat, după ora 17.00, cu un Garden Party, tradiţional pentru ziua de 10 Mai, oferit celor aproximativ 3.000 de invitaţi ai Casei Regale. Cocktailul s-a desfăşurat pe terasele Castelui Peleş, în timp ce, pe peluza din faţa castelului, mii de oameni asistau la evenimentul care i-a avut în prim-plan pe reprezentanţii Casei Regale a României.
La Garden Party au fost invitaţi (ca şi în anii anteriori la Palatul Elisabeta), ambasadori, sportivi şi oameni de cultură, membri ai personalului Casei Regale şi reprezentanţi ai furnizorilor oficiali. Ca la fiecare eveniment de acest gen, protocolul vestimentar a fost unul strict. Domnii au venit în costum, iar doamnele şi domnişoarele în rochii elegante, de cocktail, foarte sobre sau vaporoase. Din ţinuta lor nu au lipsit pălăriile, de toate mărimile şi formele.
„Românii iubesc familia regală“
Turiştii, localnicii, dar şi românii veniţi din toată ţara, din Republica Moldova şi chiar din străinătate au ţinut să asite la eveniment, iar unii dintre ei au venit îmbrăcaţi în costume populare sau purtând însemne ale regalităţii – steaguri, decoraţii şi fotografii ale Regelui Mihai sau ale Principesei Margareta. Mulţi dintre ei sunt monarhişti convinşi. „Sunt foarte emoţionat că am putut să particip la acest eveniment. Sunt bucuros că este prezentă aşa de multă lume şi că românii iubesc familia regală“, a mărturisit unul dintre participanţi, care avea lacrimi în ochi.
Iar dacă dimineaţa a fost una înnorată, soarele a apărut la ceremoniile de după-amiază, spre încântarea tuturor celor prezenţi. Momentul mult aşteptat, acela în care Principesa Margareta, alături de Principele Radu şi ceilalţi membri ai Familie Regale au ieşit la balconul Castelului Peleş, a avut loc la ora 18.00. Aşa cum cere protocolul, ei au salutat întreaga mulţime şi le-au făcut cu mâna. În acest timp, cerul a fost survolat de trei avioane ale Iacărilor Acrobaţi. „Trăiască Regele!“ şi „Monarhia salvează România!“ le-au răspuns cei din mulţime.
Seara a continuat cu concertul de gală susţinut de orchestra Cameratei Regale. La spectacolul din acest an, invitaţi de onoare au fost violonistul Remus Azoiţei, tenorul Teodor Ilincăi şi dirijorul Tiberiu Soare. La finalul evenimentelor, care s-au încheiat la ora 19.30, au fost eliberaţi 400 de porumbei albi de pe terasele castelului.
Marele absent al evenimentului a fost Regele Mihai, care se află în prezent în Elveţia, unde este îngrijit de o echipă de medici. Recent, fostul suveran al României a fost operat şi în prezent se află în recuperare.
Pe aceeaşi temă
VIDEO Stindardul Regal a fost arborat la Castelul Peleş pentru prima dată după 1947