Un ONG din Ploieşti a obţinut în instanţă suspendarea majorării taxelor şi a impozitelor locale
0Alianţa pentru Drepturile Omului din România( ADOR) a obţinut în contencios administrativ suspendarea hotărârii de Consiliu Local, prin care taxele şi impozitele din Ploieşti erau majorate cu 16%. Finanţele ploieştene au suspedat toate executările silite
Premieră, la Ploieşti, a unei organizaţii neguvernamentale care a învins în instanţă administraţia locală, pentru că nu a organizat o dezbatere publică pe tema majorării taxelor şi impozitelor locale.
ADOR a atacat în aprilie, la Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Prahova, hotărârea de Consiliu Local 4/2013, prin care aleşii locali au stabilit valoarea taxelor şi impozitelor pe anul în curs, în cuantum majorat cu 16%, iar instanţa a dat câştig de cauză cererii, zilele trecute.
Majorarea s-a aplicat, iniţial, automat, la Ploieşti, de la 1 ianuarie, în baza Hotărârii de Guvern 1309 din 27 decembrie 2012 care stabilea actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16%.
Peste câteva zile însă, o Ordonanţă de Guvern, din 9 ianuarie, lăsa la latitudinea administraţiilor locale păstrarea nivelului din 2012 sau aplicarea unei majorări, de 10% până la 16%.
Cum încasările se făcuseră în cuantum majorat încă din primele zile ale anului, în şedinţa de Consiliu Local din 16 ianuarie, aleşii din Ploieşti au votat, la limită (14 voturi pentru, 10 împotrivă şi 4 abţineri), mărirea taxelor şi impozitelor locale cu maximul prevăzut de lege, adică 16%.
În ianuarie, timp în care autorităţile centrale şi locale s-au bâlbâit şi s-au răzgândit de câteva ori în privinţa majorării, ADOR, al cărei preşedinte este ziaristul ploieştean Eugen Cristescu, a cerut administraţiei locale, potrivit art. 6, alin 7 din Legea 52/2003, a transparenţei decizionale, organizarea unei dezbateri publice pe tema majorării.
Executările silite vor fi suspendate la Ploieşti
Cum acest lucru nu s-a întâmplat, iar votul a trecut fără o consultare a cetăţenilor sau a asociaţiilor care au cerut dezbateri, ADOR a cerut în instanţă suspendarea aplicării HCL 4/2013. Judecătorii de la secţia de contencios administrativ au admis cererea, în cursul lunii iunie şi au suspendat aplicarea HCL 4/2013 până la pronunţarea instanţei de fond, cu termen de recurs în 5 zile de la comunicare.
„Consider că este un prim pas spre înţelegerea democraţiei participative reale, în care Legea transparenţei decizionale este un factor de echilibru într- comunitate, prin implicarea societăţii civile în elaborarea şi iniţierea unor acte normative de interes local. Poate că, în sfârşit, adminstraţia locală va înţelege că eludarea legii menţionate nu-i face nici cinste, nici vreun serviciu. Mai mult, sfidarea la care este supusă societatea civilă ploieşteană de către edili are menirea să creeze conflicte inutile, în conditiile în care se presupune că ambele părţi au un singur scop, binele comunităţii! Municipalitatea a sfidat această lege, ne-a ignorat pe noi şi a încasat sume de la cetăţeni care nu se justifică”, spune Eugen Cristescu, preşedintele ADOR.
Efectele concrete ale deciziei instanţei se vor resimţi, însă, doar în cazul executărilor silite, care vor fi suspendate până la pronunţarea deciziei. Conducerea Serviciului Public Finanţe Locale (SPFL) Ploieşti spune că, deşi va nu mai face încasările pe baza HCL 4/2013, va aplica HG 1309 din 27 decembrie 2012, adică primul document legal care a stabilit majorarea de 16%.
„Abia ieri (joi – n.r.) am aflat de la colegii mei despre existenţa acestei hotărâri. Deşi a apărut pe portalul instanţelor de judecată, nu am primit un document, astfel că am solicitat instanţei o cerere de redactare în regim de urgenţă. Vom face recurs la acţiune, dar până atunci vom continua încasarea taxelor şi impozitelor locale conform Hotărârii de Guvern din 27 decembrie 2012, care stabilea majorarea taxelor cu 16%. Vom suspenda doar executările silite ale datornicilor până la o decizie definitivă“, ne-a declarat Simona Dolniceanu, directorul Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti.
„Este o mare greşeală din partea conducerii SPFL să se folosească de o Hotărâre de Guvern pentru a încasa taxele locale. Dacă vom avea câştig de cauză, efectele vor fi şi mai grave. În mod normal, în prezent, taxele şi impozitele locale ar trebui încasate în baza hotărârii de Consiliu Local din 2012, adică la nivelul anului trecut, aşa cum a stabilit instanţa prin suspendarea HCL 4/2013“, mai spune Eugen Cristescu, preşedintele ADOR.
ADOR a cerut şi anularea hotărârii privind tariful la gigacalorie
Pe lângă suspendare, ADOR a cerut în instanţă şi anularea HCL 4/2013, care va fi judecată după soluţionarea suspendării, dar şi suspendarea şi anularea HCL 152/2013, privind aprobarea ajustării preţului energiei termice livrată de către S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L. în Ploiesti.
În acest caz, este vorba despre o majorare a tarifelor cu 43%, iar motivul pentru care ADOR a cerut suspendarea şi anularea îl reprezintă tot obligativitatea organizării unei dezbateri publice la solicitarea unei asociaţii legal constituite.
Pe aceeaşi temă
O nouă schimbare la Ploieşti. Impozitele majorate cu 16% ar putea reveni la nivelul din 2012
Administraţia din Ploieşti s-a răzgândit. Taxele şi impozitele se măresc cu 16%