Ultimele schiţe încercate de Grigorescu, expuse în premieră mondială. Desenele sunt estimate la peste 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

102 schiţe, semnate de pictorul Nicolae Grigorescu, cel care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în zona Valea Prahovei, pot fi văzute, începând de vineri, 18 noiembrie, într-o galerie de artă amenajată special de autorităţile locale de la Câmpina.

102 schiţe, semnate de pictorul Nicolae Grigorescu, cel care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în zona Valea Prahovei, pot fi admirate, începând de vineri, într-o galerie de artă amenajată special de autorităţile locale de la Câmpina.

Expoziţia, care va fi deschisă timp de trei săptămâni, găzduieşte doar o parte dintre cele 200 de lucrări realizate în laviu şi peniţă de artist, pentru care Primăria Câmpina s-a luptat în instanţă timp de mai bine de 12 ani.

Aceste schiţe au fost vândute în anul 1939 de Gheorghe Grigorescu, fiul pictorului şi unicul moştenitor al acestuia, Primăriei Câmpina cu 600.000 de lei, o sumă foarte mare pentru acea perioadă. Lucrările au fost împrumutate atunci Muzeului Toma Sterian din Bucureşti, ceea ce avea să devină peste ani, Muzeul Naţional de Artă a României. Aici au rămas până în anul 2015, când au fost aduse acasă.

Expoziţia de astăzi a fost aşteptată de iubitorii de artă şi asta pentru că schiţele semnate de Nicolae Grigorescu se pare că ar fi ultimele realizate de artist şi nu au fost expuse publicului niciodată în original. Fiind foarte fragile şi având nevoie de un mediu special de depozitare, lucrările nu vor rămâne într-o expoziţie permanentă. Pentru a satisface totuşi curiozitatea celor interesaţi, autorităţile locale au promis că vor realiza fotografii de bună calitate după fiecare lucrare, iar aceste fotocopii urmează să înlocuiască originalele.   

Urmează să fie evaluate de un expert de la Muzeul de Artă din Constanţa

Deşi se spune că cele 202 schiţe valorează peste 1 milion de euro, aceste mici opere de artă nu au fost evaluate niciodată de un profesionist. În acest scop, autorităţile de la Câmpina au contactat un expert în opera marelui artist. Astfel, la inaugurarea expoziţiei, a fost prezentă şi Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, cea care urmează să aprecieze ce valoare are fiecare schiţă în parte.

Fasptul că aceste schiţe se întorc după o lungă perglinare în oraşul Câmpina, căruia trebuia să-i aparţină de drept şi căruia i-au aparţinut de fapt în tot acest lung periplu este de fapt un act de restituţie şi un act de dreptate. Trebuie ştiut faptul că Nicolae Grigorescu, în pofida mitului că pictorii au fost săraci, el a vândut foarte bine, lucrările lui se vindeau mult mai bine în timpul vieţii decât se vând astăzi pe piaţa de artă. Nu poţi să devii un mare pictor, dacă nu eşti un extraordinar desenator, nu poţi să devii un pictor al neamului tău, dacă nu ştii să surprinzi fizionomia caracteristică, felul în care arată, în care se mişcă lucrurile în acest spaţiu cu apetenţă particulară. Nicolae Grigorescu a ştiut întotdeauna să facă acest lucru şi s-a întovărăşit mereu cu instrumentele sale de schiţe, (...) tot timpul Grigorescu era cu carnetul de schiţe. Şi veţi vedea în schiţele pe care Câmpina le-a redobândit  atât de greu, dar atât de  meritoriu, lucruri extraordinare. Cum din două trei linii se înţelege un caracter, cum din două trei linii şi o haşuraţie poţi să intuieşti starea de spirit a unui personaj, cum aceste compoziţii se încheagă unele din altele ducând, pe de o parte, la marile lui compoziţii  de mai târziu pentru că Grigorescu făcea în general schiţe înainte, sau cum aceste lucruri trăiesc independent pentru că ele sunt opere de artă independente, ele pot să trăiască efectiv ca atare şi mărturisesc această extraordinară virtuozitate a lui Grigorescu”, a declarat Doina Păuleanu.

Directorul Muzeului de Artă din Constanţa a precizat că în prezent pe piaţa de artă, un tablou în ulei semnat de Grigorescu se poate vinde cu câteva zeci de mii de euro, astfel că o schiţă nu poate fi evaluată la o sumă mai mare de câteva mii de euro.

Expoziţia de la Câmpina va fi deschisă publicului până la mijlocul lunii decembrie, iar accesul este gratuit. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite