Scurgeri de gaz metan fosil lângă un parc de joacă şi o şcoală din Prahova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O sondă încă activă suspetă că emană gaz metan fosil, după o investigaţie a unei companii de mediu din SUA FOTO Diana Frîncu
O sondă încă activă suspetă că emană gaz metan fosil, după o investigaţie a unei companii de mediu din SUA FOTO Diana Frîncu

Specialiştii organizaţiei americane de mediu Clean Air Task Force (CATF) au depistat scurgerile în zona fostului parc de sonde din Câmpina, judeţul Prahova, unde în prezent se află un cartier rezidenţial, Şcoala Genereală ”Ion Câmpineanu” şi un loc de joacă pentru copii.

Potrivit Greenpeace România, care a publicat în data de 25 august 2021 studiul CATF,  scurgerile de gaz metan fosil au fost detectate, cu ajutorul unui echipament specializat, în apropierea blocurilor din zona străzilor Schelelor şi Erupţiei din Câmpina, unde sunt în activitate încă două sonde de extracţie, aflate acum în proprietatea OMV Petrom.

Potrivit sursei citate, echipamentul folosit de specialiştii de la CATF, o cameră specială cu infraroşu, a surprins gaze care se ridicau din două puţuri de exploatare lângă un loc de joacă pentru copii. Gaze asociate cu producţia de petrol şi gaze, (hidrogenul sulfurat sau benzenul), pot avea efecte periculoase asupra sănătăţii, se arată în studiul publicat de Greenpeace. Pe termen scurt, emisiile de metan sunt de 80 de ori mai dăunătoare climei decât cele de CO2, dar aceste emisii nu sunt detectate, arată sursa citată.

Cele două sonde încă în activitate se află pe un vechi sit de extracţie a petrolului care datează de la începutul anilor 1900. La început de secol XX, Câmpina era un puternic oraş industrializat, iar extracţia de ţiţei din România aici îşi are rădăcinile. Pe locul cartierului rezidenţial de acum, unde au fost detectate scurgerile de gaz metan fosil, în anii 1900 se afla o imensă pădure de sonde care aparţinea industriaşilor vremii. Din pădurea de sonde, astăzi au mai rămas active doar câteva în oraş, preluate de OMV, restul fiind desfiinţate, unele înainte de primul Război Mondial, altele mai recent.

Blocuri pentru muncitori, în locul sondelor

În anii 70, în locul sondelor au fost construite blocuri de locuinţe pentru muncitorii care lucrau la Întreprinderea de Reparaţii Auto (IRA Câmpina) sau la alte fabrici din oraş. O parte dintre construcţii au fost ridicate exact peste fostele puţuri de sondă, în mare parte astupate rudimentar (cu dopuri din lemn) aşa cum era tehnologia epocii. În Câmpina, sondele de petrol au făcut tot timpul parte din pesiaj, rare fiind momentele în care localnicii s-au plans de activitatea petrolieră din spatele blocului.

Moştenirea vechii industrii de petrol s-a arătat periculoasă în primăvara anului 2013. Atunci un vechi puţ de sondă, aflat între blocurile din cartierul IRA, la distanţă de doar câţiva metri de construcţii, s-a trezit la viaţă şi a început să emane gaze şi un lichid transparent cu miros înţepător de sulf. A fost panică atunci în oraş. Pentru prima dată s-a adus în discuţie faptul că OMV, societatea care preluase în 2004 compania de stat Petrom, avea obligaţia să supravegheze inclusiv puţurile de sondă închise pentru că exista riscul real ca acestea să emane gaze periculoase. Din mai şi până în septembrie 2013, OMV s-a chinuit să astupe puţul de sondă care a creat atâtea probleme în oraş. Atunci blocurile din apropiere au fost acoperite cu membrane ignifuge, iar oamenii s-au mutat la rude de teama unei explozii.

Copil mort din cauza gazelor de sondă

Un an mai târziu, gazul de sondă şi-a arătat din nou colţii, de data aceasta luând viaţa unui copil de 9 ani. Nu la Câmpina s-a întâmplat, dar tot în Prahova, în comuna Ariceştii Rahtivani. Copilul se oprise lângă o sondă OMV pentru a proba o pereche de pantofi. A fost găsit mort, câteva ore mai târziu, iar raportul medico-legal a dovedit că băiatul a murit din cauza „insuficienţei respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei”. Alte cazuri de îmbolnăviri legate de emisiile de gaze de sondă, dacă au fost, nu au fost făcute publice în Prahova.

OMV a fost condamnată pentru ucidere din culpă în cazul copilului de la Ariceşti, iar după această tragedie, perimetrul sondelor a fost îngrădit cu gard înalt din plasă metalică. Tot în acea perioadă, astfel de garduri au apărut şi la Câmpina tocmai pentru a îngrădi sondele care se află în imediata apropiere a unei şcoli generale şi a unui parc de joacă. Acest parc, nefiresc amplasat, a fost amenajat de administraţia publică locală la începutul anilor 2000. Înainte, acolo erau doar un maidan, o bară metalică pentru scuturat covoarele şi ghena de gunoi a cartierului, însă copiii tot acolo se jucau cu mingea. Parcul de joacă este în permanenţă plin în perioada vacanţelor de vară, dar localnicii nu mai sunt de mult deranjaţi de sonde şi de mirosul de păcură. Ţiţeiul face parte din viaţa lor, singurul inconvenient apare în timpul intervenţiilor OMV pentru extragerea prăjinelor de ţiţei, un procedeu complex, zgomotos şi de lungă durată.

Deşi „Adevărul” a solicitat un punct de vedere de la OMV în privinţa situaţiei de la Câmpina, până la închiderea ediţiei acesta nu a fost furnizat.

Reacţia OMV

Într-un răspuns la solicitarea ziarului ”Adevărul” compania OMV a explicat că deja s-a intervenit în zona indicată pentru eliminarea riscurilor.

”Investigăm locaţiile care au fost menţionate şi deja luăm măsuri. În cazul locaţiilor semnalate din Câmpina, pentru a elimina orice risc, am intervenit cu lucrări de re-echipare, iar, după repetarea măsurătorilor, nu se înregistrează emisii. Menţionăm că, anterior lucrărilor, măsurătorile realizate nu au înregistrat depăşiri ale valorilor legale admise.

Vom continua să derulăm programele de detectare şi remediere a scurgerilor (LDAR) în cadrul instalaţiilor noastre pentru a detecta, preveni şi elimina emisiile fugitive. Deja, prin investiţii constante, am ajuns la o reducere de 50% a emisiilor de metan în 2020 comparativ cu anul precedent.

La OMV Petrom, în anii trecuţi am investit constant pentru reducerea impactului operaţiunilor noastre şi vom continua să facem acest lucru”, potrivit OMV.

Vă recomandăm să mai citiţi:

OMV Petrom, condamnată definitiv pentru moartea unui copil de 9 ani. Care este valoarea daunelor morale

OMV Petrom a contestat sentinţa prin care a fost condamnată pentru moartea unui copil de nouă ani

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite