Bonnie, o femelă alpaca de la Zoo Galaţi, salvată de râie sarcoptică, la USAMV Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: USAMV Cluj-Napoca
sursa: USAMV Cluj-Napoca

O pacientă mai rar întâlnită în Clinicile Veterinare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a fost tratată aproape patru luni de râie sarcoptică, dar şi supusă unor intervenţii de corectare a unghiilor şi dentiţiei înaintea reîntoarcerii la Grădina Zoologică din Galaţi.

Bonnie este o femelă alpaca în vârstă de cinci ani şi a fost animal de companie în Galaţi, ea fiind donată ulterior Grădinii Zoologice din oraş.  În vara anului trecut, medicii de ZOO au observat leziuni la nivelul urechilor şi au trimis probe pentru analize la USAMV Cluj-Napoca.

”În iunie-iulie 2020 i-au apărut nişte leziuni la nivelul urechilor care s-au agravat treptat. Medicul grădinii zoologice a încercat să o trateze, însă fără succes. Ne-a trimis cruste şi am pus diagnostic de râie sarcoptică. Pentru alpaca nu există în România produse specifice şi tratamentul este dificil, cu eficienţă scăzută. Râia sarcoptică la alpaca poate fi fatală şi este greu de tratat. Nu a existat posibilitatea unui tratament complex în Galaţi din cauza lipsei de personal calificat şi a costurilor. În 16 noiembrie a fost adusă la USAMV Cluj-Napoca, examinată, i s-au făcut analize de sânge şi timp de o săptămână i s-au dat doar vitamine şi minerale pentru a o aclimatiza cu noul spaţiu”, a explicat  dr. Georgiana Deak, de la Departamentul de Parazitologie şi Boli Parazitare din cadrul universităţii.

Tratamentul a reprezentat o variantă combinată timp de opt săptămâni: topic (pe piele) şi general (injectabil).

sursa: USAMV Cluj-Napoca

alpaca

 În toată perioada de internare la Clinica de Boli Infecţioase, Bonnie s-a bucurat şi de atenţia unui grup de studenţi, care au fost foarte implicaţi şi au ajutat cu tratamentul şi cu hrănirea animalului, inclusiv la final de săptămână şi pe perioadele de vacanţă.

alpaca

sursa: USAMV Cluj-Napoca

”La început a trebuit să îndepărtăm crustele şi atunci a fost nevoie de o atenţie mai mare. Zilnic, Bonnie avea urechile şamponate şi i se aplica tratamentul, iar apoi s-a urmat tratament săptămânal. Putem spune că s-a vindecat şi în perioada următoare se va întoarce acasă, iar reuşita ne bucură pe toţi”, a mai  dr. Georgiana Deak. 

Tratamentul şi costurile de întreţinere s-au ridicat la suma de 2.500 de lei, bani suportaţi de două companii, care au oferit o bursă şi produse medicale cercetătoarei de la USAMV Cluj-Napoca, în calitate de rezident EVPC (European Veterinary Parasitology College). De asemenea, costurile de cazare şi ale altor operaţiuni necesare au fost suportate de USAMV Cluj-Napoca. 

Despre operaţiuni specifice, necesare după menţinerea lui Bonnie în condiţii de captivitate o perioadă atât de îndelungată, vorbeşte Prof. dr. Florin Beteg, cel care s-a ocupat de cazul său, împreună cu Conf. dr. Cosmin Peştean şi cu studenţi din anul V la Medicină Veterinară, linia de studiu în limba engleză. 

”S-a efectuat operaţiunea de corectare a unor tulburări funcţionale consecutive şi inerente întreţinerii în condiţii de captivitate. Concret, s-a procedat la trimarea ongloanelor crescute în exces şi rabotarea (ajustarea) incisivilor inferiori. Pentru evitarea unui stres inutil şi excluderea unor accidentări, alpaca a fost tranchilizată şi transferată la Clinica de Chirurgie, unde manoperele menţionate au fost realizate nu doar  în condiţii de siguranţă, cât şi rapid pentru a evita complicaţiile anestezice şi ale imobilizării prelungite. Totul a decurs normal, fără evenimente nedorite, iar Bonnie se va bucura de zilele însorite ale primăverii, având unghii corectate, lucioase şi o dentiţie de invidiat. Ne bucurăm că am trecut prin această experienţă, mai ales pentru studenţi, care şi-au diversificat astfel de aria de practică veterinară. Astfel de cazuri sunt foarte rare în România, eu am mai prins unul singur, dar nu la noi, ci în SUA”, a precizat Prof. dr. Florin Beteg.

Bonnie va mai rămâne câteva zile sub supraveghere medicală, iar apoi se va întoarce acasă, la Grădina Zoologică din Galaţi.

Vă recomandăm şi:

Grădina zoologică din Galaţi are trei noi chiriaşi. Cine sunt Hugo, Moţi şi Flori

Grădina Zoologică de la Galaţi are două noi atracţii pentru vizitatori: tigroaicele Nera şi Baghera

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite