Profesor universitar condamnat într-un nou dosar de corupţie. Dădea note mari pe bani pentru că îşi dorea o maşină de teren cu volan încălzit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Alexe Călin Mureşan, la a două condamnare pentru luare de mită FOTO max-media.ro
Profesorul Alexe Călin Mureşan, la a două condamnare pentru luare de mită FOTO max-media.ro

Lectorul universitar doctor Alexe Călin Mureşan, cadru didactic la Departamentul de Informatică, Tehnologia informaţiei, Matematică şi Fizică din cadrul Universităţii Petrol Gaze din Ploieşti, a fost condamnat la închisoare cu suspendare într-un nou dosar de corupţie. Mureşan este acuzat că a cerut bani de la studenţi pentru note mari.

Tribunalul Prahova s-a pronunţat, miercuri, 27 decembrie, în cel de-al doilea dosar de corupţie deschis pe numele profesorului universitat Alexe Călin Mureşan de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova. Profesorul a fost găsit vinovat de luare de mită şi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar ca pedeapsă complementară, acesta va trebui să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Parcului Bucov din Ploieşti. Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă.

Alexe Mureşan a mai fost condamnat în data de 3 iulie 2017, de aceeaşi instanţă, la trei ani de închisoare cu suspendare tot într-un dosar de luare de mită. Procurorii au făcut apel în această primă cauză, iar dosarul se judecă în prezent pe rolul Curţii de Apel Ploieşti.

În cazul în care pedepsele primite de profesorul universitar în cele două dosare de corupţie vor rămâne valabile şi după judecarea apelurilor, Alexe Mureşan va ajunge în spatele gratiilor. Codul penal nu permite în prezent ca un inculpat să aibă pedepse de închisoare cu suspendare în două dosare penale, aceasta transformându-se în închisoare cu executare.

Profesorul universitar din Ploieşti a ajuns în faţa instanţei după ce a fost prins de ofieţrii DGA în timp ce primea bani de la studenţii săi. Flagrantul a fost organizat chiar într-o sală de cursuri din cadrul UPG, iar la acel moment, Alexe Mureşan avea în buzunar un plic cu bani primiţit de la zeci de studenţi. Conform procurorilor, în plic se aflau 17.000 de lei, bani adunaţi de la studenţii care susţineau examenul la matematică. Pe plic erau trecute numele fiecărei persoane care a cotizat cu sume cuprinse între 300 şi 700 de lei.

alexe călin mureşan profesor upg ploieşti foto dga

La momentul flagrantului organizat de DGA Prahova, Alexe Mureşan avea 17.000 de lei în plic, bani primiţi de la studenţi FOTO DGA Prahova

Cel de-al doilea dosar în care Mureşan a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, are în vedere o altă mită (500 de lei) primită de la un student străin.

Profesorul Mureşan era cunoscut în rândul studenţilor care studiau la Universitatea Petrol Gaze pentru felul în care acorda note. Procurorii spun în rechizitoriu că aproximativ 80 de studenţi, din toţi anii de studii, cotizau pentru a obţine o notă de trecere la examen. Cei care nu aveau bani erau chemaţi la domiciliul profesorului unde munceau pentru nota lor, fie coseau iarba, fie ajutau în gospodărie. Conform rechzitoriului, profesorul strângea bani pentru a-şi cumpăra un Ranger Rover cu volan încălzit, despre care le vorbea adesea studenţilor la cursuri.

Lectorul universitar ştia că este interceptat de ofiţerii DGA, dar acest aspect nu l-a împiedicat să continue să ceară bani de la studenţi. Se ferea însă să vorbească cu studenţii săi depsre acest lucru, dacă nu-şi lua măsuri de protecţie. Le cerea, susţin procurorii, să-şi închidă telefoanele, iar întâlnirea cu cei care trebuia să înmâneze plicul cu bani a avut loc într-una dintre clasele mai ferite, situată la subsolul clădirii unde funcţionează Unversitatea.

Ancheta în acest caz a demarat după ce un grup de studenţi l-au denunţat pe profesorul Alexe Mureşan la Direcţia Generală Anticorupţie.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite