„Poliţiştii pandemiei” încep şcoala după Paşte. Schimbări în instrucţia privind imobilizarea infractorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi Scoala Poliţie Câmpina FOTO Diana Frîncu
Elevi Scoala Poliţie Câmpina FOTO Diana Frîncu

4.671 de tineri au candidat în sesiunea din februarie - aprilie 2021 la examenul de admitere organizat de Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” de la Câmpina. 1.200 dintre ei au obţinut un loc în şcoală.

În ciuda imaginii din ce în ce mai precare a Poliţiei Române, interesul pentru o carieră în MAI nu a scăzut în rândul absolevenţilor de liceu, având în vedere că şi în acest an special concurenţa a fost de peste patru candidaţi pe un loc. Cei mai mulţi dintre candidaţi vin din judeţe din zona Olteniei, dar şi din Moldova.

Rezultatele la examenul de admitere au fost afişate în cursul acestui weekend. Trei candidaţi, doi din judeţul Argeş şi unul din Brăila, au reuşit să obţină cel mai mare punctaj (83 de puncte), iar ultima medie a fost de 59 de puncte, obţinută de câteva zeci de candiaţi. În cazul aestora din urmă, departajarea se face în funcţie de media obţinută la Bacalaureat. 

În această sesiune de admitere, organizatorii nu au mai acordat un punct din oficiu, aşa cum se întâmpla până acum, astfel că evaluarea a pornit de la zero.

Doar 25 la sută dintre candidaţii declaraţi admişi în această sesiune sunt fete. 

Candidaţii declaraţi admişi urmează să înceapă cursurile imediat după Paşte, pe 5 mai. Cei 1.200 de cadeţi vor fi împărţiţi în două serii, astfel 600 dintre ei vor veni la Câmpina, iar ceilalţi vor rămâne în judeţele lor pentru prima sesiune de practică la sediile Inspectoratelor Judeţene de Poliţie.

Conducerea şcolii a decis împărţitea elevilor în două serii pentru a evita pe cât posibil aglomeraţia în sălile de clasă şi în cămine. Efectivul din clase va fi înjumătăţit, la fel se va întâmpla şi în dormitoare, unde vor sta cel mult patru elevi în cameră, nu opt ca până acum. 

Vor fi restricţii inclusiv la sala de mese. Nu vor putea mânca mai mult de două persoane la aceeaşi masă, iar fiecare dintre elev va trebui să păstreze acelaşi loc. În plus, la intrarea în campus, elevii vor fi testaţi (cu test rapid) pentru depistarea persoanelor pozitiv COVID-19.

Zece dintre absolvenţi vor fi recrtuaţi pentru SIE

Se anunţă câteva schimbări şi în programa şcolară, fiind vizate două catedre: tactica intervenţiei şi sport, responsabile cu instruirea viitorilor poliţişti în ceea ce priveşte instrucţia tragerii (cu armă de foc), imobilizarea (încătuşarea) infractorului şi tehnici de autoapărare, spun unele surse.

Profesorii din şcoală spun că elevii au prea puţin timp la dispoziţie pentru a deprinde toate secretele imobilizării unui infractor. Deşi astfel de cursuri sunt practice, fiind organizate inclusiv sesiuni demonstrative cu poliţişti de la Serviciul de Acţiuni Speciale, timpul prea scrut pentru şcoală (doar câteva luni) şi numărul mare de elevi care trebuie instruit duc inevitabil la gafe în teren aşa cum s-a întâmplat la Piteşti, când un om a murit după ce a fost încătuşat într-o manieră brutală de un poliţist începător.

Profesorii de la Câmpina spun că elevii sunt instruiţi să nu pună cătuşe femeilor însărcinate, persoanelor în vârstă sau supraponderale, persoanelor sub influenţa evidentă a alcoolului, pentru astfel de persoane existând, cel puţin la nivel teoretic, alt tip de intervenţie, doar că acestea ţin de flerul fiecăruia dintre poliţişti şi de realitatea din teren. ”Nu există un tipar al imobilizării” spun cei mai mulţi dintre profesorii din Şcoala de Poliţie.

Candidaţii declaraţi admişi în urma sesiunii din februarie - aprilie vor face tot un an de şcoală (şase luni cursuri şi şase luni practică) şi vor absolvi în luna martie a anului viitor, când vor fi repartizaţi la Inspectoratele Judeţene de Poliţie unde există deficit de personal.

Cei mai mulţi dintre viitorii poliţişti vor fi instruiţi pentru arma Ordine Publică, doar puţini dintre ei (de ordinul zecilor) vor fi recrutaţi pentru Direcţie Generală Anticorupţie (DGA)- 5 locuri, Centrul Naţional al Sistemului Informatic Schengen – 2 locuri, SIE (10 locuri), Direcţia Generală de Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale -2 locuri, Direcţia Generală pentru Comunicaţii -1 loc, Direcţia Generală de Logistică – 3 locuri, Direcţia Secretariat General – 8 locuri, Inspectoratul General pentru Imigrări – 30 de locuri.

Vă recomandăm şi:

Avem primii poliţişti români şcoliţi online. Şi un nou banc: „S-au antrenat pe net, la filmele cu Van Damme

Vela: „În ultimii cinci ani, la nivelul MAI au plecat din sistem peste 30.000 de persoane“. Cum se va micşora deficitul de personal

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite