Video Plaiul Hoților, rezervația naturală dintr-o cunoscută stațiune. Aici s-au găsit fosile de plante și animale din Cretacic

0
Publicat:

Locul fosilifer Plaiul Hoților este o arie protejată de interes național, de tip paleontologic, situată în județul Prahova, pe teritoriul administrativ al orașului Sinaia, la granița cu Dâmbovița. 

Plaiul Hoților. FOTO dozadebine.ro
Plaiul Hoților. FOTO dozadebine.ro

Locul fosilifer Plaiul Hoților leagă județele Dâmbovița și Prahova și este considerat monument al naturii, fiind o arie protejată de interes național.

Rezervația se află în culmea Plaiul Hoților (o prelungire a masivului Păduchiosul), din Munții Bucegi, în partea sud-vestică a orașului Sinaia (Prahova), lângă drumul național DN71.

A fost declarată arie protejată în anul 2000, pentru conservarea unui sit fosilifer de importanță internațională. În perioada respectivă, un grup de paleontologi a descoperit fosile de plante și animale din perioada Cretacicului inferior, cu o vechime de aproximativ 144 de milioane de ani.

Rezervația este deschisă vizitatorilor, însă accesul este interzis în afara traseelor marcate.

Plaiul Hoților are o suprafață de aproximativ șase hectare. A fost declarată arie protejată în anul 1992, datorită bogăției de fosile pe care le găzduiește.

În pereții calcaroși și abrupți din rezervație se găsesc numeroase fosile de plante și animale marine, datate din Jurasicul târziu, în urmă cu aproximativ 157-152 milioane de ani.

FOTO Parcul Natural Bucegi / Facebook
FOTO Parcul Natural Bucegi / Facebook

Printre cele mai importante descoperiri din rezervație se numără: fosile de dinozauri, printre care un ceratopsid (Chasmosaurus sp.) și un pterozaur (Harpactognathus volans); fosile de plante, printre care conifere, ferigi și magnolii; fosile de insecte, printre care libelule și fluturi.

Iată câteva dintre regulile de vizitare a rezervației:

- este interzisă colectarea de fosile sau de orice alte materiale din rezervație;

- este interzisă poluarea sau distrugerea mediului natural;

- este interzisă desfășurarea de activități care pot afecta fauna sau flora rezervației.

Locul fosilifer Plaiul Hoților este o destinație importantă pentru pasionații de paleontologie și de natură.

Plaiul Hotilor. FOTO dozadebine.ro
Plaiul Hotilor. FOTO dozadebine.ro

De ce există taxă de acces în Parcul Natural Bucegi

Accesul în Parcul Natural Bucegi nu este chiar gratuit. Vizitarea muntelui presupune o taxă modică de 10 de lei, bilet valabil trei luni.

Taxa de vizitare ne ajută să continuăm să facem ceea ce facem, adică să păstrăm acest munte pentru generațiile viitoare. Menținem ordinea și respectarea regulamentelor pentru vizitatori, menținem traseele, vă ajutăm atunci când aveți probleme pe munte, colectăm gunoiul, protejăm flora și fauna, educăm copiii și adulții, încărcăm fotografii pe rețelele de socializare pentru a vă arăta frumusețea naturală locală, înființăm o mulțime de panouri informative și multe altele”, spun reprezentanții Parcului Natural Bucegi.

Fiecare vizitator care plătește tariful susține conservarea naturii pe acest munte, spun pădurarii. Astfel, împreună, putem preveni mai multe perturbări ale faunei sălbatice sau ale florilor rare.

Bilet de vizitare a Parcului Natural Bucegi. FOTO Asociația Turistică Peștera - Padina / Facebook
Bilet de vizitare a Parcului Natural Bucegi. FOTO Asociația Turistică Peștera - Padina / Facebook

Biletele pot fi cumpărate, momentan, de la pădurari la intrările în parc sau accesând pagina Easy2visit.

Biletele sunt valabile timp de 90 de zile. Adulții și tinerii mai mari de 14 ani plătesc 10 lei, iar pentru copii este gratuit.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite