De ce există taxă de acces în Parcul Natural Bucegi. Explicațiile administratorilor ariei protejate

0
Publicat:

Puțini turiști știu că accesul în Parcul Natural Bucegi nu este chiar gratuit. Vizitarea muntelui ne costă o taxă modică de 10 de lei, bilet valabil trei luni.

FOTO Parcul Natural Bucegi / Facebook
FOTO Parcul Natural Bucegi / Facebook

Taxa de vizitare ne ajută să continuăm să facem ceea ce facem, adică să păstrăm acest munte pentru generațiile viitoare. Menținem ordinea și respectarea regulamentelor pentru vizitatori, menținem traseele, vă ajutăm atunci când aveți probleme pe munte, colectăm gunoiul, protejăm flora și fauna, educăm copiii și adulții, încărcăm fotografii pe rețelele de socializare pentru a vă arăta frumusețea naturală locală, înființați o mulțime de panouri informative și multe altele”, spun reprezentanții Parcului Natural Bucegi.

Fiecare vizitator care plătește tariful vizitatorului, susține conservarea naturii pe acest munte, spun rangerii. Astfel, împreună, putem preveni mai multe perturbări ale faunei sălbatice sau ale florilor rare.

Bilet de vizitare a Parcului Natural Bucegi. FOTO Asociația Turistică Peștera - Padina / Facebook
Bilet de vizitare a Parcului Natural Bucegi. FOTO Asociația Turistică Peștera - Padina / Facebook

Biletele pot fi cumpărate, momentan, de la rangeri la intrările în parc sau accesând pagina Easy2visit.

În curând veți putea utiliza, Tariful de a vizita mai mult, inclusiv Revolut sau Bitcoin.

Biletele sunt valabile timp de 90 de zile. Adulții și tinerii mai mari de 14 ani, plătesc 10 lei, iar pentru copii este gratuit.

Despre Parcul Natural Bucegi

Datorită amplasării sale în centrul țării, în apropierea marilor orașe, București, Brașov, Ploiești și Târgoviște și a accesibilității ușoare, masivul Bucegi este cea mai vizitată destinație turistică din Carpații României.

FOTO Parcul Natural Bucegi / Facebook
FOTO Parcul Natural Bucegi / Facebook

Diversitatea formelor de relief, structura geologică și amplitudinea altitudinală între 640 și 2505 m, oferă condiții deosebite care au favorizat instalarea unei flore pe cât de variată, pe atât de valoroasă, incluzând toate grupurile mari de plante.

Pădurile ocupă 65% din suprafața ariei protejate, cele mai frecvente fiind pădurile de fag, brad, molid și amestecul dintre aceste specii, în funcție de altitudine.

La limita dintre pădure și pășunile alpine, care ocupă cca. 35% din suprafață Parcului sunt păduri de molid și zada. Pe teritoriul Parcului au fost identificate 14 Rezervații Naturale (Bucșoiu-Mălăiești-Gaură Abrupt, Prahovean Abrupt, Cheile Tătarului, Turbăra Lăptici), precum și un număr de 46 de Monumente ale Naturii (Sfinx, Babele, Cascadă Urlătoarea, Peștera Moralului, Ialomița). Peștera, Peștera Rătei, Coarnele Mălăieștil, Stâncile Franz Joseph).

Specie nouă de orhidee descoperită în Bucegi

Flora din Munții Bucegi s-a îmbogățit cu o nouă specie de orhidee. Potrivit Societății Ornitologice din România, prima observație a noii specii a fost făcută în iulie 2009, în cadrul unor studii în teren în Parcul Natural Bucegi, din Carpații Meridionali.

Specie nouă de orhidee în Bucegi - Epipactis bucegensis. FOTO sor.ro
Specie nouă de orhidee în Bucegi - Epipactis bucegensis. FOTO sor.ro

Cea care a făcut descoperirea este cercetătoarea, de către cercetătoarea Nora Anghelescu. La 14 ani de la prima identificare, noua specie de orhidee endemică, care a primit numele de „Epipactis bucegensis”, a dovedit că poate forma populații stabile, numeroase, sănătoase în partea de sud-est a parcului.

Descoperirea a fost publicată în mai multe lucrări științifice internaționale, iar cercetătorii români au publicat articole de specialitate pe această temă, în reviste de prestigiu.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite