Orhideea de Bucegi, specie nouă de floare rară descoperită de o cercetătoare: „Flori discrete, atârnate ca un pandantiv”

0
Publicat:

Flora din Munții Bucegi s-a îmbogățit cu o nouă specie de orhidee. Potrivit Societății Ornitologice din România, prima observație a noii specii a fost făcută în iulie 2009, în cadrul unor studii în teren în Parcul Natural Bucegi, din Carpații Meridionali.

Specie nouă de orhidee în Bucegi - Epipactis bucegensis. FOTO sor.ro
Specie nouă de orhidee în Bucegi - Epipactis bucegensis. FOTO sor.ro

Cea care a făcut descoperirea este cercetătoarea, de către cercetătoarea Nora Anghelescu. La 14 ani de la prima identificare, noua specie de orhidee endemică, care a primit numele de „Epipactis bucegensis”, a dovedit că poate forma populații stabile, numeroase, sănătoase în partea de sud-est a parcului.

Descoperirea a fost publicată în mai multe lucrări științifice internaționale, iar cercetătorii români au publicat articole de specialitate pe această temă, în reviste de prestigiu.

Orhideea de Bucegi, în revistele de specialitate

,,La prima vedere, în lumina aspră a zilelor fierbinți de vară, plantele arătau mai degrabă ca un grup deosebit de Epipactis helleborine deshidratate, verzi-gălbui, ofilite, perfect camuflate în vegetația maronie, ierboasă, din jur. Cele mai izbitoare trăsături au fost inflorescențele alungite, purtând mai multe flori discrete, alb-crem, complet închise, atârnate ca un pandantiv, ovare de culoare verde-gălbui, un indiciu clar al unei specii cleistogame, autogame, total diferite de cele cu polenizare încrucișată, chasmogame, de exemplu Epipactis helleborine”, a precizat Nora Anghelescu pentru Societatea Ornitologică din România.

După o examinare mai atentă cercetătoarea și-a dat seama că are de-a face cu nouă specie de orhidee.

Împreună cu colaboratoarele mele Lori și Mihaela Balogh, am observat structura neobișnuită a labelului fără nectar, căruia îi lipsea complet mezohilul, adică segmentul îngust dintre porțiunea bazală (hipohil) și vârf (epihil), trăsătură care diferențiază acest taxon de toate celelalte specii europene de Epipactis”, mai spune cerctătoarea.

Epitetul specific – „bucegensis”, ales pentru noua specie, face referire la Muntele Bucegi și Parcul Natural Bucegi, locul unde a fost descoperită specia.

Florile rare din Bucegi

Munții Bucegi sunt plin de specii care mai de care mai frumoase și mai rare. Macul galben (Papaver alpinum ssp. corona-sancti-stephani) este o floare rară întâlnită pe grohotișuri calcaroase, fiind un relict glaciar ce a rezistat glaciațiunilor.

Tot în Parcul Natural Bucegi mai este întâlnită, destul de rar, Iedera Albă (Daphne blagayana), specie declarată monument al naturii, cu un miros inconfundabil. S-ar mai găsi doar pe un versant al Caraimanului și în Bucșoiul Mare.

Printre minunățiile din Bucegi mai amintim: bulbucii de munte (Trollius europaeus) sau bujorul galben, floarea de colț (Leontopodiun alpinum) - denumită și „regina florilor” sau albumiță, bujorii de munte (Rhododendron Kotschyi), ghințură galbenă (Gențiană lutea) - specie de gențiană declarată monument al naturii, sângele voinicului (Nigritella rubra).

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite