Muzeul unicat în Europa de Est, aflat la o oră de București. Ce exponate atrag numeroșii vizitatori VIDEO

0
Publicat:

În Palatul Culturii din Ploiești se află unul dintre cele mai interesante muzee din regiune. Este vorba de Muzeul Omului, un muzeu modern și interactiv, unul dintre obiectivele demne de văzut în România.

Muzeul Omului a fost modernizat din temelii în 2013 FOTO CJ Prahova
Muzeul Omului a fost modernizat din temelii în 2013 FOTO CJ Prahova

Muzeul Omului de la Ploiești a fost deschis în 1956, are mii de exponate și a fost modernizat din temelii în 2013, noile tehnologii făcându-l și mai atractiv. Muzeul este unul unicat în Europa de Est.

„Muzeul Omului a trecut de la butaforie și diorame, apreciate vreme îndelungată pentru spectaculozitatea și frumusețea lor, la tehnologia VR și realitatea augmentată, prezentatorul virtual și jocurile interactive. Călătoria începe din Sala de Antropogeneză, unde se prezintă formarea Universului, a Galaxiei Calea Lactee şi a planetelor, dar şi apariţia şi evoluţia vieţii pe Terra – Big-Bang-ul, printr-o proiecție supradimensionată și prin intermediul pieselor din vitrine: fosilele de plante, nevertebrate şi vertebrate, chiar și “fosile vii” – specii de plante şi animale care nu au suferit modificări majore timp de milioane de ani”, precizează reprezentanții Consiliului Județean Prahova.

În Sala de Anatomie, vizitatorii sunt întâmpinați o prezentatoare virtuală sub formă de hologramă, care își prezintă organele interne, structura și funcțiile. Tot în acest spațiu este prezentată femeia de sticlă, exponatul care, cu mulți ani în urmă, a generat ideea realizării unui muzeu al omului.

Muzeul are mai multe secțiuni interactive FOTO CJ Prahova
Muzeul are mai multe secțiuni interactive FOTO CJ Prahova

„Piesa principală din mijlocul Sălii de Anatomie nu este altceva decât un imens semn al întrebării: cine sunt? ce sunt? cum sunt? cum trăiesc? Acesta prezintă în detaliu structura și funcționalitatea omului. În <miezul lui> se folosește tehnologia 3D: printr-un soft sub formă de joc este poiectat un schelet care se mișcă în același mod cu cel care îl privește, precum și un joc didactic de realizare a scheletului din părțile componente. Scheletul interactiv este, de altfel, una dintre piese cele mai atractive ale secţiei, fapt dovedit şi de numeroșii elevi ce vin să îl vadă”, adaugă reprezentanții CJ Prahova.

În Sala de Genetică, vizitatorii pot călători imaginar în interiorul celulei. Personajul ales pentru proiecție este musculița de oțet, care a contribuit la elaborarea unor legi fundamentale ale geneticii.

În sală există un touchscreen pe care se pot accesa informații științifice despre genetică, precum și jocuri interactive: cum realizăm o transfuzie de sânge în funcție de grupa sanguină; vezi dacă ești daltonist; ce grupă de sânge poți avea în funcție de grupele de sânge ale părinților. 

Sala de Biodiversitate este una foarte spectaculoasă prin cele peste câteva sute de exponate: plante și animale, specii exotice și indigene, acvatice și terestre, atât de nevertebrate cât și de vertebrate.

Vizitatorii pot accesa informații ștințifice despre piesele aflate în expoziție, prezentate pe sisteme info-touch. Tot aici vizitatorii se pot delecta cu un joc interactiv, bazat pe tehnologia de recunoaștere a gesturilor (Kinect), ce reprezintă trei tipuri de peisaje exotice (savană, recif coralier si zonă polară). Vizitatorii se pot vedea pe ecran în fiecare tip de peisaj și să își facă o fotografie color.

Sala de Arii Protejate prezintă importanța conservării și protejării naturii. Punctul de atracție al acestei săli este reprezentat de podeaua interactivă, unde vizitatorii descoperă ce se poate întâmpla dacă omul pătrunde abuziv într-un anumit mediu natural, cum peștii fug din calea lui atunci când pune piciorul în apă. 

Sala SOS Natura prezintă comparativ exploatarea durabilă și exploatarea excesivă, cele două zone fiind separate de o proiecție a unei cascade continuată cu un râu.

La final, vizitatorii ajung în Sala de Populație, în care se prezintă diversitatea speciei umane. Prin intermediul unei manete, vizitatorii pot accesa și urmări pe peretele sălii etapele dezvoltării omului (ciclul biologic).

Muzeul Omului este deschis de marți până duminică între orele 9 și 17, iar lunea este închis. Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite