FOTO SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate casele baronilor din România. Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, este un “baron” atipic. Preferă apartamentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, “baronul” roşu al judeţului are, cel puţin din punct de vedere al proprietăţilor, un comportament atipic.

“Baronul” Prahovei, Mircea Cosma, cel mai influent politician al ultimului deceniu din judeţ, de trei ori preşedintele al Consiliului Judeţean Prahova, are, cel puţin din punct de vedere al proprietăţilor, un comportament atipic. Spre deosebire de alţi baroni din ţară, Mircea Cosma nu şi-a construit vile şi, cel puţin până în 2012, a locuit într-un apartament obişnuit din Ploieşti, cumpărat în 1991, cu o suprafaţă de 105 metri pătraţi.

În proprietatea familiei figurează şi o cotă parte de 50% dintr-un alt apartament, moştenit de soţie de la părinţi. Abia în 2012, familia Cosma şi-a cumpărat o proprietate nouă, într-o zonă rezidenţială a oraşului, Cartierul Albert. Şi de această dată, este vorba tot de un apartament, cu o suprafaţă de 145 de metri pătraţi, într-un bloc exclusivist, ridicat în 2010, cu toate dotările posibile, înconjurat de verande spaţioase şi cu parcare subterană. Împrejmuit de un gard care împiedică vederea, blocul are aproximativ 10 apartamente, fiecare evaluat la aproximativ 150.000 de euro.

Mircea Cosma mai deţine, în cotă parte, şi două case în comuna prahoveană Cornu, una de locuit şi una de vacanţă, ambele moştenite din partea părinţilor soţiei. Toate proprietăţile figurează în ultima declaraţie de avere, iar potrivit acesteia, achiziţiile de imobile par justificate de veniturile familiei Cosma.

Venituri consistente pentru familia Cosma

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, are, potrivit ultimei declaraţii de avere, patru terenuri intravilane – două în comuna prahoveană Cornu, împreună cu alte persoane, moştenite de la părinţii soţiei, în suprafaţă totală de peste 4.600 de metri pătraţi, un teren de 88 mp în Ploieşti, cumpărat în 2012, dar şi o cotă parte, de peste 2.000 mp dintr-un teren moştenit de la părinţi în Baia Mare.

Potrivit declaraţiei de avere, Mircea Cosma are şi un autoturism Dacia Logan din 2005, moştenit de la părinţi, precum şi diverse bijuterii, dobândite între anii 1966 şi 2013, în valoare totală de 8.000 de euro.
Mircea Cosma are şi zece conturi sau depozite bancare, în lei, euro şi dolari, deschise între anii 1971 şi 2012, în valoare totală de aproximativ 245.000 de lei.

Veniturile lui Mircea Cosma provin din calitatea sa de membru în Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, de unde Cosma a încasat un venit anual, în 2012, de 6.108 euro. De asemenea, în calitate de preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma a obţinut un venit anual de 50.316 lei, iar soţia sa, Elena Cosma, ca membru al Unitehnica SA şi Turnătoria “Orion” a obţinut un venit anual de peste 85.000 de lei.

De asemenea, soţii Cosma au obţinut 16.000 de lei din vânzarea unui spaţiu al societăţii Eol-Sol Energy SRL Bărcăneşti şi peste 60.000 de lei venituri anuale din pensii.

În prezent, Mircea Cosma este cercetat sub control judiciar, alături de fiul său, Vlad Cosma pentru infracţiuni de corupţie şi luare de mită. În cauză se vorbeşte despre un prejudiciu, produs şi alături de alte persoane cercetate în dosar, în valoare de 1 milion de euro. După izbucnirea scandalului, Mircea Cosma s-a retras temporar, pe motive de sănătate, din funcţia de preşedinte al PSD Prahova, pe care o deţine din 2000.

Vă mai recomandăm

“Baronul” Prahovei, Mircea Cosma. Preşedintele CJ a trasformat judeţul în afacere de familie

Stenograme. Baronul Mircea Cosma împărţea frăţeşte cu PSD cei 10% ce îi reveneau din licitaţiile trucate

Ploieşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri