FOTO „Madame mon amour“. Nicu Alifantis a deschis Festivalul Nichita Stănescu din Ploieşti cu lansarea unei cărţi şi a ultimului album

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Alifantis a deschis Festivalul Nichita Stănescu de la Ploieşti FOTO Dana Mihai
Nicu Alifantis a deschis Festivalul Nichita Stănescu de la Ploieşti FOTO Dana Mihai

Festivalul Nichita Stănescu din Ploieşti şi-a deschis duminică porţile cu un eveniment cu totul special, lansarea volumului „FaceCartea“ şi a albumului „Madame mon amour“, ambele semnate Nicu Alifantis

Ziua mohorâtă de duminică nu a fost un impediment pentru câteva zeci de oameni să iasă din case şi să vină la un eveniment cum puţine se petrec în Ploieşti, Festivalul Internaţional de Poezie Nichita Stănescu, a cărui ediţie, a XXVIII-a, a început pe 27 martie.

Deschiderea festivalului, care se va întinde până joi, 31 martie, a fost un eveniment în sine, prin venirea artistului Nicu Alifantis, care şi-a legat cariera de numele şi poezia lui Nichita. De altfel, şi „Madame mon amour“, albumul lansat la Ploieşti, ultimul al cântăreţului, este un nou omagiu adus operei lui Nichita. „Ce bine că eşti“, „Ploaie în luna lui Marte“, „Emoţie de toamnă“ se regăsesc pe lista de cântece a albumului, alături de melodii mai vechi sau mai noi şi versuri aparţinând lui Arghezi, Nina Cassian sau Alexandru Andrieş.

Ploieştenii l-au putut vedea duminică pe Nicu Alifantis şi într-o altă ipostază, cea de scriitor, cântăreţul fiind şi autorul a patru volume. Ultimul, „FaceCartea“, a fost lansat şi la Ploieşti şi promite a fi „un fel de jurnal în care s-au aşezat trări, emoţii, sentimente, gânduri, nelinişti, bucurii, creionate atât cât m-am priceput. Nu ştiu dacă neapărat cu dibăcie, dar sigur cu sinceritate“, după cum spune Nicu Alifantis.

Lansarea albumului şi a cărţii, în parcul Nichita Stănescu şi în cadrul Târgului de Carte al festivalului, a fost urmată de o sesiune de autografe, dar şi de un concert Nicu Alifantis.

Zilele următoare, festivalul va prilejui întâlnirea şi cu alţi autori, Passionaria Stoicescu, luni, de la ora 12.00, Ileana Vulpescu, miercuri, de la ora 12.00, şi academicianul Eugen Simion, pe 31 martie, de la ora 13.00.

Tot până joi, în Ploieşti se va desfăşura Târgul de carte „Nichita Stănescu”, o caravană a poeziei, a IX-a ediţie a Concursului judeţean de recitări pentru elevi „Sub aripa lui Nichita” şi multe alte evenimente culturale. 

Pe 31 martie 2016 se împlinesc 83 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu. Poetul s-a născut şi a învăţat în Ploieşti până la finalul liceului, făcând parte din promoţia 1952 a Colegiului „I.L. Caragiale“ (fostul „Sfinţii Petru şi Pavel“).

Vă mai recomandăm

Profesorul de limba română al lui Nichita Stănescu: „Îşi zicea uneori, codificat, UMNS“

Nichita Stănescu, plătit regeşte, dar risipitor: „Era sărac pentru că dăruia tot ce câştiga. Averea lui era o colecţie de fiare de călcat vechi şi monede“
 

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite