Este momentul pentru o incursiune pe Drumul Vinului din Prahova: artă şi pasiune în podgoria Dealu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plin sezon de cules al strugurilor şi al fabricării vinului, Drumul Vinului din Prahova este ideal de vizitat în această perioadă, mai ales că posibilităţile de a-l străbate sunt multiple.

Drumul Vinului din Prahova este un traseu cu o lungime de aproximativ 60 de kilometri, care reeditează un segment mai vechi dintr-un drum al vinului folosit în Antichitate de negustorii romani care străbateau Europa. Drumul trece prin localităţile Filipeştii de Târg, Băicoi, Boldeşti, Bucov, Pleaşa, Valea Călugărească, Iordăcheanu, Urlaţi, Ceptura, Fântânele, Tohani, Gura Vadului, Călugăreni, localităţi centrate în jurul Ploieştiului.

Este vorba despre podgoria Dealu Marek, cu o istorie şi o tradiţie viticolă bogată, care îşi întinde originile până în vremea dacilor şi care întruneşte aceleaşi condiţii geografice şi climaterice ca regiunile Bordeaux şi Toscana. Aici, strugurii se bucură de soare, în medie, cu 14 zile în plus pe an faţă de alte zone ale României. Boabele au la dispoziţie mai mult timp pentru acumulări calitative şi se culeg doar toamna târziu, când pământul gras, lutos şi nisipos, şi generozitatea soarelui i-au umplut de o dulceaţă şi o aromă unice. În total, podgoria Dealu Mare se întinde pe o suprafaţă compactă, de 70 de kilometri şi aproape 14.500 de hectare, grupând 83 de localităţi răspândite pe teritoriile administrative ale judeţelor Prahova şi Buzău.

Cum poţi străbate Drumul Vinului

În plin sezon de cules al strugurilor şi al fabricării vinului, zona este ideal de vizitat în această perioadă. Posibilităţile de a străbate Drumul Vinului sunt multiple. Turiştii pot alege să facă excursia individual, cu maşina, deşi nu este recomandat pentru că nu se pot bucura de degustările de vinuri. Din acest motiv, vizita cu bicicleta este cea mai recomandată variantă, dacă alegeţi zona Urlaţi, unde au fost amenajate trasee dedicate, fiind o îmbinare a mişcării în aer liber şi savoarea degustării unor vinuri de calitate. Pentru cei mai puţin aventurieri există şi o a treia variantă: prin cumpărarea unui pachet de la agenţiile turistice.

Drumul Vinului poate fi străbătut pe mai multe trasee. Majoritatea turiştilor aleg să plece de la Ploieşti spre zona Valea Călugărească - Urlaţi - Ceptura, unde sunt condensate, pe distanţe apropiate, cele mai multe vii, crame şi conace. Pe acest traseu pot fi bifate şi obiective culturale, precum Conacul Bellu, Muzeul Crama 1777, Mănăstirea Vărbila şi Mănăstirea Jercălăi.

În varianta de două zile, excursia ar fi recomandat să înceapă cu cel mai nordic punct al Drumului Vinului, Cramele Rhein din Azuga, cu întoarcere spre Ploieşti, cu popasuri la ruinele palatului Micul Trianon de la Floreşti şi la conacul Pană Filipescu, recent renovat, din Filipeştii de Pădure, apoi traseul către Urlaţi.

În cazul excursiilor individuale, bugetul poate fi şi de 100 de lei de persoană, incluzând transportul între obiective, numărul de mese, degustări şi intrările la obiectivele turistice. În ofertele agenţiilor de turism, un tur organizat costă între 55 de euro şi 130 de euro de persoană şi include transport, masă, degustări, vizite şi eventual o noapte de cazare.

Degustări la crame

Resuscitată după comunism cu investiţii de milioane de euro, Podgoria Dealu Mare aparţine, deopotrivă, marilor afacerişti din domeniu, dar şi micilor producători, unde vinul te desfată cu sortimente inedite şi gusturi surprinzătoare, dar şi poveşti unice.

O degustare la cramele de pe Drumul Vinului costă în jur de 5 euro de persoană şi, în general, rezervările se fac cu câteva zile înainte, fiind preferate grupurile de 6-15 persoane. În general, o sesiune de degustare include 5-6 sortimente de vin specific fiecărei crame, unele chiar din anii 2002 sau 2003, până la vinurile mai tinere, din 2012 şi 2013.

În multe dintre cramele unde sunt organizate degustări sunt şi restaurante unde se poate mânca foarte bine, preparate tradiţionale ale bucătăriei româneşti, iar în cazul ofertelor de la agenţiile de turism există şi posibilitatea organizării de mese câmpeneşti.

Nu în ultimul rând, în toate cramele de pe traseu sunt şi vinoteci şi magazine de prezentare, unde vinurile au preţuri de producător, astfel că ar fi indicat ca în bugetul excursiei să fie prevăzută şi o sumă pentru achiziţionarea măcar a unei sticle de vin. Preţurile variază între 15 lei şi câteva sute de lei, în funcţie de sortiment şi anul de producţie.

Vă mai recomandăm

Popasuri pe Drumul Vinului: cum iau naştere licorile româneşti care rivalizează cu cele din Bordeaux sau Toscana

Meniul extravagant servit la încoronarea Regelui Ferdinand. Spumantul băut la dejunul regal se mai produce şi astăzi

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite