Cum arată acum costumul actriţei Margareta Pogonat care a jucat în anii '60 rolul Ziţei din „O noapte furtunoasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margareta Pogonat, actriţa care a jucat-o pe Ziţa în piesa "O noapte furtunoasă"
Margareta Pogonat, actriţa care a jucat-o pe Ziţa în piesa "O noapte furtunoasă"

Un costum rar, care a aparţinut celebrei actriţe românce Margareta Pogonat, poate fi admirat la Muzeul „I.L. Caragiale“ din Ploieşti. Este vorba despre ţinuta pe care artista a purtat-o în piesa ”O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, unde a făcut un rol de contre-emploi, dând viaţă frivolei Ziţa.

Margareta Pogonat a jucat în celebra piesă a dramaturgului ploieştean alături de Nely Constantinescu (în rolul Vetei), o actriţă mai puţin cunoscută publicului tânăr, dar considerată o adevărată stea a scenei teatrale româneşti în anii 50.

Ambele costume cu tot cu accesoriile lor au fost salvate de muzeografii ploieşteni, iar astăzi se află în colecţia Muzeului I.L Caragiale din Ploieşti. Rochiile Ziţei şi Vetei au fost purtate pe scena Teatrului de Stat de la Ploieşti spre finele anilor 60, cel mai probabil, perioadă în care actriţa Margareta Pogonat făcea parte din trupa de actori a acestei instituţii.

Margareta Pogonat a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1959, la clasa profesorului Alexandru Finţi, iar imediat după terminarea studiilor a jucat o perioadă la Teatrul din Botoşani şi apoi la Iaşi. Ca orice actor român, tânăra artistă visa să ajungă pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, însă ”dosarul” (bunicul său a fost călugăr cu grad monahal la Mănăstirea Neamţ) nu i-a permis să facă acest pas în pirma parte a carierei. 

Astfel că, timp de zece ani, în perioada 1963–1974, Margareta Pogonat joacă la Teatrul de Stat din Ploieşti. Cel mai probabil, rolul Ziţei l-a interpretat în prima parte a carierei ploieştene.

Despre actriţa Nelly Constantinescu au fost salvate prea puţine informaţii, cu atât mai puţin fotografii, deşi a fost vedeta teatrului ploieştean timp de trei decenii, în perioada 1947- 1979. În perioada interbelică a făcut parte din cadrul unor trupe de teatru particulare, pentru ca imediat după cel de-al Doilea Război Mondial să se mute la Ploieşti. A avut marea şansă ca, începând din anul 1953, să joace alături de Toma Caragiu care avea să devină în acelaşi an directorul acestei instituţii de cultură.

costum margareta pogonat in zita foto diana frincu

Ceea ce face valoroase aceste costume, dincolo de faptul că au fost purtate de mari artiste ale scenei teatrale româneşti, sunt detaliile recuperate şi perfect conservate. În afară de rochii, la Muzeul din Ploieşti se află şi accesoriile care întregesc costumaţia: pantofii, sticluţa de săruri, punguţa pentru bani, ace de pălărie, evantaiul şi umbrela, toate respectând rigorile modei specifice perioadei sfârşitului de secol XIX.

costum margareta pogonat in zita foto diana frincu

Din păcate nu există date cu privire la numele actorilor ploieşteni care au jucat pe aceeaşi scenă cu Margareta Pogonat şi Nelly Constantinescu şi nici ce s-a întâmplat cu costumele lui Jupân Dumitrache Titirică, zis ”Inimă-rea”, Chiriac, Spiridon sau Rică Venturiano.

costum margareta pogonat in zita foto diana frincu

„O noapte furtunoasă“, este prima piesă a dramaturgului ploieştean care a fost pusă în scenă. Se întâmpla în 1879, la Teatrul Naţional Bucureşti, când Caragiale avea doar 27 de ani.

costum margareta pogonat in zita foto diana frincu
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite