Cele mai mari daune morale cerute în instanţă. Cât costă viaţa unui copil, a unei mame sau sănătatea unor tineri, victime ale unor tentative de omor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Prahova deţine recordul pentru valoarea unor daune morale solicitate, în instanţă, de părinţii unui copil de la una dintre cele mai mari companii din România. Un miliard de euro este suma la care a fost evaluată viaţa lui Marian Furcelea, un băieţel de doar nouă ani, din comuna Ariceştii Rahtivani, găsit mort, în data de 27 februarie 2014, lângă o sondă aparţinând companiei OMV Petrom.

Până acum, cea mai mare sumă de bani aprobată de instanţele prahovene drept daune morale urmaşilor, a fost de jumătate de milion de euro, bani pe care trebuie să-i plătească un şofer, autorul unui accident mortal care a avut loc în centrul municipiului Câmpina, în urmă cu trei ani. În schimb, un pedofil şi autorul unei crime au fost obligaţi să plătească fiecare câte 200.000 de lei, primul pentru că a nenorocit viaţa unor copile de 10 ani, iar al doilea pentru că a lăsat două fetiţe fără mama lor.

Cât costă viaţa unui copil de nouă ani care moare, nevinovat, asfixiat de gazele unei sonde este aproape imposibil de apreciat. Totuşi, părinţii lui Marian, care s-au constituit părţi civile într-un dosar penal pentru ucidere din culpă, trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au solicitat instanţei despăgubiri morale în valoare de un miliard de euro, un record pentru România. Dosarul, care se află pe rolul secţiei penale a Judecătoriei Ploieşti, a fost deferit justiţiei în data de 30 decembrie 2015, iar Inculpat este compania OMV Petrom, proprietarul sondei lângă care a fost găsit fără viaţă băieţelul. Conform procurorilor,  „moartea minorului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani”. Compania OMV este acuzată că nu a luat toate măsurile pentru a se evita astfel de tragedii, în sensul că “neîmprăjmuirea cu gard a beciului sondei mai sus menţionate, a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea minorului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul victimei, ca urmare a inhalării de către aceasta a gazelor eliminate în atmosferă”, conform unui cominicat al Parchetului General.

Marian a fost găsit decedat în imediata apropiere a unei sonde din localitatea Ariceştii Rahtivani, în ziua de 27 februarie 2014. El se întorcea de la şcoală, iar în drumul său  spre casă s-a oprit lângă acea sondă pentru a proba o pereche de bocanci primiţi în dar de la o vecină. Cadavrul său a fost găsit noaptea târziu, după ce părinţii au alertat autorităţile şi după mai multe ore de căutări.

După un an de zile de cercetări, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decide să trimită în judecată OMV Petrom S.A.

Jumătate de milion de euro, viaţa unui om mort într-un accident provocat de un şofer băut

Tot pentru omor din culpă, un bărbat din Câmpina a fost obligat de instanţă să plătească, urmaşilor unei victime, suma de 450.000 de euro. George Nistor a fost condamnat, în data de 25 octombrie 2013, de Judecătoria din Câmpina la plata daunelor morale după ce, a fost găsit vinovat de moartea unui bărbat, în urma unui accident rutier. Sentinţa a rămas definitivă şi executorie după ce Nistor a pierdut procesul la Curtea de Apel Ploieşti.

George Nsitor a ajuns în această situaţie după ce în vara anului 2012, aflat la volanul unul Land Rover, intră cu viteză într-un autoturism Dacia 1310 în care se aflau două persoane. Şoferul moare pe loc, iar pasagerul de pe scaunul din dreapta este grav rănit. După accident, şoferul bolidului fuge de la locul faptei şi este găsit de poliţişti, câteva ore mai târziu, cu ajutorul câinilor de urmă. În urma anchetei s-a stabilit că Nistor consumase băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan, acest aspect, dar şi faptul că a părăsit locul accidentului, i-au agravat situaţia, iar instanţa a decis că trebuie să plătească pentru inconştienţa sa.

“(…) obligă pe inculpatul NISTOR GEORGE , alături de asiguratorul SC OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP S.A PLOIEŞTI (aceasta din urmă în limita plafonului legal) la despăgubiri civile către părţile civile , după cum urmează: - către partea civilă MOTOROIU MIHAELA la plata sumei de 1.000 (o mie)euro (în echivalent lei la data plăţii efective), cu titlul de daune materiale; - către partea civilă MOTOROIU MIHAELA la plata sumei de 200.000 (două sute mii)euro (în echivalent lei la data plăţii efective), cu titlul de daune morale; către partea civilă MOTOROIU MARINA DANIELA la plata sumei de 1.500 ( o mie cinci sute ) euro (în echivalent lei la data plăţii efective), cu titlul de daune materiale; - către partea civilă MOTOROIU MARINA DANIELA la plata sumei de 125.000 ( o sută douăzeci şi cinci mii) euro (în echivalent lei la data plăţii efective), cu titlul de daune morale; către partea civilă MOTOROIU LAVINIA IOANA la plata sumei de 1.500 (o mie cinci sute ) euro (în echivalent lei la data plăţii efective), cu titlul de daune materiale; - către partea civilă MOTOROIU LAVINIA IOANA la plata sumei de 125.000( o sută douăzeci şi cinci mii) euro (în echivalent lei la data plăţii efective), cu titlul de daune morale (…)”, conform portalului instanţelor de judecată.

Pe locul al treilea, în topul celor mai mari daune morale, acordate vreodată de instanţele din Prahova, se află suspecţii unei tentative de omor. 11 persoane au fost condamnate, într-o primă fază a procesului, de Tribunalul Prahova, la plata sumei de 250.000 de euro victimei lor, un tânră de 23 de ani care a rămas paralizat după ce a fost bătut cu o bară din metal. Soluţia dată de prima instanţa a fost anulată însă de Curtea de Apel Ploieşti care a decis rejudecarea cauzei.

Rămase definitive şi executorii sunt condamnările date de aclaşi Tribunal din Prahova care a considerat că viaţa unei tinere, mamă a doi copii minori, valorează 200.000 de lei, iar suferinţa unor fetiţe de zece ani, victime ale unui violator, poate fi recompensată tot cu aceeaşi sumă.

200.000 de lei daune morale pentru trei fetiţe, victimele unui pedofil

Bogand Trandafir, un bărbat din Ploieşti, condamnat la 26 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de omor calificat  trebuie să plătească fiicelor sale de 9 respectiv 11 ani, suma 15.000 de lei, daune materiale, 200.000 de lei, daune morale  şi o pensie alimentară de  800 de lei până la majorat. Trandafir este cel care, în vara anului 2014, şi-a ucis soţia, o femeie în vârstă de 35 de ani, cu mai multe lovituri de cuţit, pentru că aceasta intenţiona să divorţeze.

Aceeaşi sumă va trebui să plătească şi Marius Costin Frumuzache, un ploieştean acuzat că a violat trei  fetiţe din Ploieşti. Pe lângă pedeapsa de 16 ani de închisoare, Frumuzache a fost condamnat de Tribunalul Prahova, în data de 18 aprilie 2012, să plătească victimelor sale  “50.000 lei către partea civilă Dumitru Bianca Anne Marie;  50.000 lei către partea civilă Iancu Cristina Diana:  100.000 lei către partea civilă Savu Diana Ioana”, conform protalului instanţelor de judecată. Decizia a rămas definitivă şi în urma judecării contestaţiei.

100.000 de euro pentru victima agresorului de la cofetăria Oli

O sumă importată de bani ar trebui să primească şi victima unei tentative de omor, în junghiată de mai multe ori de fostul său iubit. Este vorba despre Daniela Enache, în vârstă de 21 de ani, care a câştigat în instanţa daune în valoare de 100.000 de euro, bani pe care trebuie să-i achite Cătălin Bădălu, cunoscut sub numele de agresorul de la cofetăria Oli. Acesta a fost găsit vinovat de tentativă de omor calificat, după ce în vara acestui an şi-a atacat fosta iubită cu un cuţit în timp ce fata se afla la serviciu, la o cofetărie din cartierul Nord al Ploieştiului. Decizia Tribunalului Prahova nu este însă una definitivă.

O premieră pentru Prahova a fost decizia Tribunalului din acest judeţ care a hotărât, în data de 1 februarie 2016, ca o tânără, victima unor proxeneţi, să fie despăgubită pentru că a fost olbigată să întreţină relaţii sexuale cu mai mulţi bărbaţi, în bordeluri din localitatea Alicante din Spania. Alexandra va trebui să primească de la proxeneţi suma de 10.000 de euro, decizia fiind una definitivă după ce Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţia înaintată de inculpaţi.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite