Ce este tulburarea afectivă bipolară, boala de care suferea şi solista trupei The Cranberries
0Tulburarea afectivă bipolară, mai cunoscută sub denumirea de tulburare maniaco-depresivă, este unul dintre cel mai des întâlnite diagnostice în spitalele de psihiatrie contemporane.
Specifică bolii este alternanţa dintre episoadele de manie, înţeleasă ca o bucurie extremă, exuberanţă sau iritare, şi depresie, ambele tipuri de stări trăite la extrem fără un motiv, o cauză anume.
Tocmai lipsa unei motivări comprehensive a stării de melancolie, respectiv de fericire maximă, face diferenţa dintre un om sănătos, dar extrem de vesel sau supărat.
“Şi la oamenii sănătoşi există variaţii normale de dispoziţie. Ne putem trezi dimineaţa iritaţi, supăraţi, pentru ca până seara să devenim fericiţi şi binedispuşi, dar pentru toate aceste stări avem un motiv anume. De exemplu aflăm că un prieten la care ţinem este foarte bolnav, ceea ce justifică starea noastră de tristeţe, pentru ca la puţin timp să aflăm că unul dintre copiii noştri a trecut un examen important şi trecem la o altă stare, de veselie, de bucurie. Este absolut normal. La omul sănătos, dispoziţia sufletească variază în limite mici, iar aceste stări nu ţin mult; în plus le putem depăşi repede. În timp ce la o persoană cu tulburare bipolară starea de bucurie sau de melancolie apare din senin, fără motiv, fără să fi primit o veste bună sau rea. Aceste episoade de manie sau de tristeţe, care variază, sunt duse la extrem, sunt trăite la mare intensitate”, explică Adrian Căpşună, psihiatru în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina.
Medicul susţine că pentru a diagnostica o persoană cu tulburare bipolară este necesar ca episodul depresiv să fi fost precedat de un episod de manie, în caz contrar vorbim doar de o tulburare afectivă unipolară, depresivă.
În timpul episoadelor de melancolie specifice depresiei, persoana trece printr-o stare pe care o trăieşte la intensitate maximă, nu-şi mai găseşte utilitatea, simte că nu mai poate trăi, “nimic nu o mai poate motiva să scape de acest chin, pentru că depresia este un adevărat chin pentru ei, şi poate ajunge la forma paroxistică de suicid”, explică medicul Adrian Căpşună.
Psihiatrul a explicat că în astfel de cazuri nu trebuie identificată neapărat o cauză anume, ceva grav care să i se fi întâmplat unui bolnav, o veste tristă sau un accident anume care să fi declanşat episodul de melancolie.
“Pot ajunge într-o astfel de stare şi de la ceva banal, de exemplu dacă a ars cu maşina de călcat cămaşa soţului. Apar ideile de autoculpabilizare, bolnavului i se pare că poartă o vină foarte mare, un accident banal, o întâmplare fără importanţă poate căpăta dimensiuni hiperbolice, care duc în cele din urmă la gesturi necugetate, la autopedepsire pentru ceea ce a făcut, repet, chiar dacă vorbim despre o banalitate, despre un accident minor peste care un om sănătos ar fi trecut fără să-l bage în seamă”, a adăugat psihiatrul.
În tulburarea bipolară, stările de depresie alternează cu episoadele de manie care se pot manifesta atât printr-o fericire, exuberanţă maximă, fără un motiv anume, dar şi printr-o iritare extraordinară.
Medicul Adrian Căpşună susţine că o cauză precisă a acestui tip de tulburare nu există, dar poate fi provocată de cauze congenitale (modificări la nivelul creierului în perioada intrauterină), cauze ereditare sau de modificări biochimice la nivelul creierului.
“Mai există şi starea de amorsă, adică aveai predispoziţie pentru astfel de tulburare, dar ai dus-o pe picioare până la un moment dat când ceva a declanşat-o. Poate fi un deces al unei persoane dragi, un incdendiu care ţi-a distrus casa. În cazul acesta predispoziţia spre tulburare devine manifestă şi se transformă în boală”, a explicat psihiatrul.
Dr. Adrian Căpşună a ţinut să precizeze că tulburarea afectivă bipolară nu trebuie să panicheze nici pacientul şi nici familia, şi asta pentru că poate fi ţinută în frâu cu tratament medicamentos eficient.
Dolores O'Riordan, solista trupei The Cranberries, care şi-a pierdut viaţa recent, la 46 de ani, suferea, la rândul ei, şi de tulburare bipolară.