Andrei Volosevici, primarul în funcţie al Ploieştiului, achitat definitiv de ÎCCJ în dosarul în care era acuzat de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Volosevici, primarul în funcţie al Ploieştiului, achitat definitiv în dosarul de corupţie FOTO ziarulincomod.ro
Andrei Volosevici, primarul în funcţie al Ploieştiului, achitat definitiv în dosarul de corupţie FOTO ziarulincomod.ro

Andrei Volosevici, primarul în funcţie al Ploieştiului, şi fost senator, a fost achiat în dosarul în care DNA îl acuza de infracţiuni de corupţie printr-o decizie definitivă a Curţii Supreme

Volosevici a fost trimis în judecată în iunie 2016. Procurorii DNA Ploieşti au formulat acuzaţii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi două fapte de trafic de influenţă. 

Judecătorii ÎCCJ au respins joi 15 ianuarie, ca nefondat, apelul declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale a Curţii de Apel Ploieşti din noiembire 2019 când s-a dispus achitarea pe fond a edilului .

Soluţia ÎCCJ pe scurt:

”Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti şi de partea civilă Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Ploieşti împotriva sentinţei penale nr. 156 din 11 decembrie 2019 a Curţii de Apel Ploieşti – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti rămân în sarcina statului. Obligă apelanta parte civilă Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Ploieşti la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 ianuarie 2022”.

Care au fost acuzaţiile procurorilor anticorpţie

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Andrei Volosevici a iniţiat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploieşti cu SC FC Petrolul SA, proiect care consta în finanţarea şi realizarea în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local şi avea ca obiectiv principal funcţionarea echipei de fotbal FC Petrolul.

Pe 3 septembrie 2009, fostul primar a semnat un contract de asociere între municipiul Ploieşti şi societatea comercială FC Petrolul SA Ploieşti, deşi o instituţie publică nu poate finanţa o activitate lucrativă desfăşurată de un agent economic cu capital privat.

Prejudicierea bugetului local a fost de peste 32,5 milioane de lei şi obţinerea, de către S.C. FC Petrolul SA Ploieşti, a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare, reprezentând:
- 17.842.137,70 lei - plăţi efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispoziţiilor legale privind finanţele publice,
- 12.955.859,28 lei - chirie datorată de S.C. Petrolul S.A. pentru Stadionul Ilie Oană pus la dispoziţie în baza contractului, cu încălcarea prevederilor legale privind administraţia publică locală,
- 121.234,19 lei - contravaloare utilităţi datorate de societate şi achitate din bugetul local,
- 1.658.205,90 lei - debite stabilite prin acte de control ale Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate şi care, în evidenţa contabilă a unităţii administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local şi nu prin plăţi efectuate de societate.

Contractul de asociere a fost vizat pentru legalitate de Maria Magdalena Mazâlu şi Simona Albu.

Acuzat că a cerut bani pentru campania electorală

În vara anului 2012, Andrei Volosevici a pretins, potrivit procurorilor DNA, unui om de afaceri (denunţător în cauză) suma de 80.000 lei pe care a primit-o în trei tranşe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obţinerea unui nou mandat). În schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes, trebuia să câştige un contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploieşti, finanţat de primărie. Ulterior, denunţătorul urma să obţină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv.

În perioada martie - aprilie 2012, fostul primar a pretins de la un alt om de afaceri (denunţător în cauză) foloase materiale necuvenite, constând în închirierea de panouri publicitare, prestarea de servicii de panotaj şi producţia de afişe electorale, în valoare totală de 21.150,12 euro, precum şi suma de 20.000 lei achitată de acesta din urmă către o firmă indicată de edil.

În schimb, Andrei Volosevici a intervenit la funcţionarii primăriei şi la consilierii locali pentru promovarea şi aprobarea unui proiect de hotărâre care să aibă ca obiect prelungirea contractului de asociere încheiat între Municipiul Ploieşti şi o societate comercială, vizând exploatarea în comun a unor panouri publicitare aflate pe terenul aparţinând domeniului public de interes local al oraşului.

Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin fostului primar al Ploieştiului, iar dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorii anticorupţie au mai dispus disjungerea cauzei pentru Maria Magdalena Mazâlu.

Din cauza acuzaţiilor de corupţie, Andrei Volosevici s-a retras din cursa pentru alegerile locale din 2016.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite