Casa unde a locuit unul dintre cei mai cunoscuți medici din România, la vânzare. Cine a fost Teja Papahagi FOTO

0
Publicat:

O casă monument istoric din comuna argeşeană Domnești, casă ce are o poveste specială, a fost scoasă la vânzare prin intermediul filialei din România a Sotheby's, cea mai cunoscută casă de licitaţii de pe planetă.

Casa a fost construită în 1959 FOTO Sotheby's
Casa a fost construită în 1959 FOTO Sotheby's

Cunoscută sub numele de „Casa Papahagi”, casa a fost ridicată în 1959 de către Teja Papahagi, unul dintre cei mai cunoscuți medici din România la acea vreme și totodată doctorul care a creat un spital în comuna argeșeană Domnești, spital ce avea dotări foarte moderne pentru acele vremuri.

Casa are o suprafață totală de 177 metri pătrați, cinci camere și un teren aferent de 2.460 metri pătrați. Prețul pentru care a fost scoasă la vânzare este de 195.000 de euro.

Casa a aparținut doctorului Teja Papahagi, medic excepțional și personalitate marcantă a vremii, om cu o vastă cultură, plin de inițiativă și spirit de organizare, asa cum il descriu ziarele vremii. Și-a dăruit inima comunei pe care a iubit-o și cu care s-a contopit de-a lungul vieții sale prin toată implicarea sa. Teja Papahagi a fost fiul lui Pericle Papahagi, membru corespondent al Academiei Române. Strada din Domnești pe care este situată casa îi poartă numele, iar vizavi este spitalul în care a slujit întreaga sa carieră.

În spitalul pe care l-a fondat doctorul Teja Papahagi, acesta a îngrijit-o admirabil pe Elisabeta Rizea din Nucșoara, după cum mărturisea la un moment dat chiar celebra eroină anticomunistă.

Casa este înconjurată de un mic parc dendrologic, cu copaci și arbuști ornamentali, contorsionați, ușor sălbăticiți, cotropiți de iederă și o vegetație neîmblânzită care conturează o atmosferă de vagă solitudine și de interiorizare.

În bibliotecile din casă sunt așezate cărțile vechi de literatură de specialitate in aromână, română și franceză, scrierile și manuscrisele tatălui său, lingvistul, filologul și folcloristul aromân Pericle Papahagi, autorul primelor studii temeinice despre megleno români.

De altfel, casa, construită din cărămidă la standarde impecabile și azi, are un birou în care globul pământesc, ceramica decorativa atent aleasă, corpurile de iluminat, pipa ce se odihnește pe mapa de piele, acuarelele de pe pereți și colecția de roci sunt elemente ce vorbesc despre existența unui intelectual ce dormea frecvent aici, înconjurat de pasiunile sale.

Bucătăria păstrează o superbă mașină de gătit veche cu hota între pereții lambrisați in lemnul ciocolatiu al casei din Domnești.

Atenția la detalii este copleșitoare și este vizibilă încă de la intrare, ușa fiind lucrata în lemn, cu un model în fier forjat ca o broderie spartă.

În anul 2009, profesorii Ion C. Hiru şi George Baciu au prezentat, în volumul „Teja Papahagi- un aromân aşezat cu sfinţenie în cartea satului domnesc”, povestea celebrului doctor Teja Papahagi.

Născut pe 4 iunie 1919, în oraşul Silistra, Bulgaria, Teja Papahagi a absolvit în anul 1944, Facultatea de Medicină din Bucureşti. În primăvara anului 1947 a fost numit medic director al Spitalului Domneşti, unde a dovedit faptul că este un chirurg excepţional şi un foarte bun gospodar.

După se poate citi în însemnările cunoscutului medicul, în primii opt ani transportul bolnavilor se făcea cu o căruţă trasă de un cal, de multe ori în miezul nopţii, auzind o coadă de bici cum bate în geam pentru salvarea unui pacient. Nu bogăţia, nu banii, nu aurul erau cea mai mare bucurie a medicului ci arta, cultura şi, mai presus de toate, profesiunea.

Teja Papahagi era un om împlinit și spunea la un moment dat: „Când îmi îmbrăţişez copilul înseamnă că nu am nimic să-mi reproşez. Şi cum cea mai mare bucurie a mea este să-mi îmbrăţişez fetiţa, fac tot ce pot să am acest drept în orice moment”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite