VIDEO Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la Piteşti: ”Seceta afectează suprafeţe mult mai extinse decât inundaţiile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin, a participat, joi, la conferinţa naţională de încheiere a promovării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, la Piteşti. La întâlnire au participat sute de fermieri şi specialişti în agricultură din Argeş şi nu numai.

Întâlnirea de joi dintre Daniel Constantin şi câteva sute de fiermieri, primari, specialişti în agricultură a avut ca scop prezentarea priorităţilor Ministerului Agriculturii pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală din perioada 2014-2020. ”Suntem printre primele state care au transmis deja programul în fază de consultare la Bruxelles, nu l-am transmis încă în fază oficială, pentru că nu sunt gata regulamentele europene, avem doar câteva regulamente europene de tranziţie finalizate. În măsura în care vor fi aprobate în această lună, noi suntem pregătiţi să transmitem programul. Mai putem să facem câteva modificări până când vom trimite programul oficial, dar mai putem să facem modificări şi după aceea, pentru că va fi o perioadă de consultări de două-trei luni de zile cu reprezentanţii Comisiei Europene, până când programul va fi gata.”, a declarat ministrul Daniel Constantin. Prima sesiune de primire a proiectelor va avea loc la sfârşitul lunii mai, după cum a mai declarat acesta: ”Nu aşteptăm să atragem fondurile europene pentru perioada 2014-2020 până când Comisia Europeană îşi va da acordul final. Ministerul Agriculturii, pe baza regulamentului de tranziţie, este pregătit încă de astăzi, aveţi deja ghidurile lansate spre consultare şi suntem pregătiţi, prima sesiune de primiri de proiecte va fi lansată în 20 mai.”

Pentru România,domeniul Agriculturii reprezintă un punct forte pentru economie, după cum a mai afirmat Daniel Constantin: ”Agricultura, nu numai declarativ, începe să devină principalul motor de creştere economică a României. Spun lucrul acesta uitându-mă şi la cifrele pe care le-am obţinut în anii 2012, 2013 şi uitându-mă şi la cât de importante sunt fondurile europene pentru a obţine aceste cifre. Anii 2012 şi 2013 au reprezentat ani în care principala sursă de finanţare în agricultură au reprezentat-o fondurile europene.”, a spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a mai anunţat că suprafeţele agricole afectate de inundaţiile din ultima perioadă nu sunt foarte extinse, urmând să fie făcută o evaluare la nivel naţional a pagubelor înregistrate.”Seceta afectează suprafeţe mult mai extinse decât inundaţiile, din punct de vedere al agriculturii. Vom face însă o evaluare şi vom vedea ce este de făcut. Pe anumite suprafeţe, într-adevăr, este prea multă apă. Vom evalua situaţia la nivel naţional, din informaţiile pe care le avem nu sunt suprafeţe extinse compromise până în acest moment, dar ploile au revenit.”, a mai declarat ministrul Constantin.

                     

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite