Un patron ignoră decizia instanţei privind eliminarea a mii de tone de deşeuri periculoase abandonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 1.600 tone de deşeuri au fost abandonate acum opt ani la Câmpulung Muscel FOTO: Primăria Câmpulung
Aproape 1.600 tone de deşeuri au fost abandonate acum opt ani la Câmpulung Muscel FOTO: Primăria Câmpulung

De opt ani, aproape 1.600 de tone de deşeuri periculoase stau abandonate pe fosta platformă ARO de la Câmpulung Muscel. Şi, deşi s-a dat încă din aprilie 2021 o sentinţă penală definitivă ce impune eliminarea deşeurilor, patronul firmei, aflată acum în faliment, nu s-a conformat.

Recent, Garda de Mediu Argeş a făcut un control la respectivul depozit şi a constatat că firma Global Eco Center din Iaşi, cea care deţine deşeurile, nu a respectat vreuna dintre prevederile sentinţei definitive. „Am constatat că nu s-au luat măsuri privind eliminarea in totalitate a deşeurilor depozitate la punctul de lucru din Câmpulung Muscel. Stocul total scriptic de deşeuri aflate pe amplasament este de 1574, 64 tone. Tot cu ocazia controlului s-a constatat că nu au fost respectate dispozitiile sentinţei penale din 27 octombrie 2020, sentinţă pronunţată de Judecătoria Curtea de Argeş şi rămasă definitivă prin decizia penală din 28 aprilie 2021 a Curţii de Apel Piteşti, privind eliminarea tuturor deşeurilor periculoase de pe amplasament”, a declarat pentru „Adevărul” Alexandru Vâjan, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Argeş.

Patronul firmei riscă închisoare cu executare

Drept urmare, Garda de Mediu Argeş a transmis informare atât către Judecătoria Curtea de Argeş, cât şi către Tribunalul Iaşi (unde se judecă falimentul Global Eco Center), privind nerespectarea sentinţei penale.

În aprilie 2021, Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat pe Vasile Tofan, patronul Global Eco Center, la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de trei ani. Conform articolului 96 din Codul penal, se revocă beneficiul suspendării executării pedepsei în cazul nerespectării măsurilor impuse. Drept urmare, Vasile Tofan riscă să facă trei ani de închisoare cu executare dacă nu va elimina deşeurile periculoase de la Câmpulung Muscel.

În plus, Global Eco Center trebuie să plătească o amendă penală de 600.000 de lei.

„Adevărul” a încercat să îi contacteze şi pe reprezentanţii firmei Global Eco Center, însă aceştia nu au răspuns la telefon.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Pericol de poluare în Apuseni. Sute de tone de deşeuri, abandonate pe o platformă temporară din Zlatna

O duzină de basculantă de gunoi strânse în fiecare lună, de lângă un drum de nici 20 de kilometri


 

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite