Tradiţii în Postul Crăciunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteştenii aleg mâncarea de post în această perioadă
Piteştenii aleg mâncarea de post în această perioadă

De ieri a început postul Crăciunului. Timp de 40 de zile creştinii vor renunţa la carne şi lactate şi vor posti pentru curăţirea atât sufletească, cât şi pentru cea trupească.

Gata cu fripturile, grătarele şi dulciurile! După ce, timp de câteva luni, piteştenii s-au îmbuibat cu mâncăruri care mai de care mai alese, acum a venit timpul să renunţăm la plăcerile trupeşti pentru curăţirea sufletească. Duminică seară a fost lăsatul secului, ultima cină îmbelşugată pe care credincioşii au savurat-o înainte de Crăciun. De ieri a început postul Naşterii Domnului şi timp de 40 de zile şi cei mai mari gurmanzi se vor abţine de la mâncarea de dulce.


Postul Crăciunului este o tradiţie de aproximativ 1600 de ani şi nu trebuie privită strict ca o perioadă a interdicţiilor ci ca o modalitate de a mânca sănătos. Gospodinele s-au gândit deja ce mâncăruri să prepare în această perioadă, meniul fiind unul variat. Puteţi prepara în casă de la sărmăluţe de post, cu orez şi stafide, până la ghiveci de legume, mâncare de fasole, tocăniţă de ciuperci sau salată de crudităţi. În timp ce carnea poate fi înlocuită cu produse din soia, nu veţi fi nevoiţi să renunţaţi nici la lapte. Puteţi opta pentru unul făcut din boabe de soia. Un alt lucru bun este că dulciurile pot fi înlocuite cu frutele, care sunt foarte sănătoase. Iar la sfârşit de săptămână veţi avea dezlegare la peşte.


“Am făcut zacuscă din timp şi pe perioada postului o vom mânca dimineaţa. Mai călesc câteva legume congelate, din acelea tăiate cubuleţe, în margarină şi prăjesc câteva bucăţele de soia şi gata meniul de post.Aştept să se mureze varza, să fac şi nişte sărmăluţe cu orez şi stafide. Mai mâncăm câte un pate vegetal. Mâncare se găseşte de post, voinţă să ai”, spune Mariana Nicolae.


Pentru a satisface cerinţele tuturor clienţilor, fie ei pofticioşi sau credincioşi, restaurantele au inclus în meniurile lor mâncarea de post. În meniurile restaurantelor găsiţi mâncare de post diversificată şi la preţuri accesibile. Astfel, ciorba de legume şi cea de fasole costă 4 lei porţia, ciupercile umplute şi la grătar - 7 lei, pilaful cu ciuperci şi legume şi iahnia de fasole – 5 lei, iar zacusca – 3 lei. 

Sărmăluţe de post cu un leu
 “Încă de ieri ne-au atacat puternic cu mâncarea de post, mai ales că a fost prima zi. În această perioadă se caută mai mult preparatele de post, decât cele de dulce. Comandă oamenii de toate, de la salată de varză la ciorbă sau mâncare de fasole verde”, susţine Lucica Samoilă, casieră într-un fast-food din centrul Piteştiului. Aici puteţi servi mâncare de fasole verde la 1,9 lei porţia de 100 de grame, varză nouă călită şi salată de boeuf la 1,5 lei, iar sărmăluţe cu orez la doar 1 leu bucata.


Şi  în hipermarketuri au apărut deja produsele de post. Rafturile sunt pline şi aveţi de unde alege, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele: fasolea bătută costă 2,07 lei cutia, fulgii de cartofi au preţul cuprins între 1.14 şi 4 lei, fasolea boabe – 5.4 lei kg,  vinetele coapte – 6 lei borcanul, lapte de soia – 4.29 lei, tofu – 4.35 lei pachetul, margarină – 3.5 lei cutia, pachet mix pastă vegetală – 6.49 lei, parizer vegetal – 5.69 lei pachetul de două bucăţi, pate vegetal între1-75 şi 3.75 lei, tocană de legume – 2.99 lei borcanul, zacuscă – 7.49 lei borcanul, felii de soia – 1.69 lei punga.


Dacă preferaţi legumele şi fructele proaspete, iată care sunt preţurile acestora: castraveţi – 4.99 lei kg, argei gras – 8.49 lei kg, castraveţi – 2 lei kg, dovlecei – 6.99 lei kg, gulii – 2.29 lei, ceapă verde – 1.19 lei legătura, varză – 1.19 lei kg, morcovi – 1.39 lei kg, roşii – 8.49 lei kg, mere - 2.59 lei kg, clementine – 3.79 lei kg, portocale – 2.99 lei kg.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite