Situaţiile în care folosirea articolelor pirotehnice e infracţiune. Şi simpla deţinere a acestora e sancţionată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto IPJ Argeş
Foto IPJ Argeş

Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, sprijiniţi de poliţiştii de ordine publică, au acţionat, pe raza municipiului Piteşti, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice.

În urma verificărilor, poliţiştii au depistat duminică cinci persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, care ar fi deţinut şi comercializat, ilegal, articole pirotehnice. 

Cei în cauză s-au ales cu dosare penale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Totodată, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării aproximativ 100 de kg de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 15.000 de lei. 

De asemenea, au fost verificate 4 societăţi autorizate conform Legii 126/1995 pentru a desfăşura operaţiuni cu articole pirotehnice, nefiind constatate nereguli.

"Menţionăm că poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase Argeş, împreună cu poliţiştii de ordine publică, vor efectua, în continuare, acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice", precizează IPJ Argeş.

Când nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice

Oamenii legii avertizează că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

"Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri", mai precizează IPJ Argeş.

Închisoare de la 3 luni la un an sau amendă

Potrivit Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive, sancţiunile contravenţionale au o valoare cuprinsă între 3.000 şi 15.000 de lei. Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancţionată contravenţional conform Legii 61/1991R privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cu amendă cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei.  

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite