Schema de fraudare a unui concurs de angajare la Stat. Directoarele APIA Argeș, trimise în judecată

0
Publicat:

La finalul lui decembrie 2022, întreaga conducere a APIA Argeș a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru fraudarea unui concurs de angajare. Procesul va începe în luna martie.

Mariana Turcescu, director APIA Argeș, o apropiată a fostului deputat Mircea Drăghici FOTO Facebook
Mariana Turcescu, director APIA Argeș, o apropiată a fostului deputat Mircea Drăghici FOTO Facebook

Directoarea executivă Mariana Turcescu (fostă Pană) și directoarea adjunctă Anamaria Delureanu sunt acuzate de fraudarea unui concurs de angajare.

Concret, în februarie 2021, Mariana Turcescu, beneficiind de ajutorul adjunctei sale, Anamaria Alexandra Delureanu, ar fi remis printr-un intermediar lista cu subiectele propuse unei candidate la postul de „consilier clasa I, grad profesional debutant”, scos la concurs de instituția pe care o conduceau. Ca urmare, în martie 2021, persoana respectivă a câștigat concursul și a ocupat, în mod fraudulos, postul respectiv. 

Cum se ajunge în posturi

Membră de mulți ani în PSD Argeș, Mariana Turcescu a fost o apropiată a fostului deputat PSD de Argeş Mircea Drăghici, aflat în prezent în închisoare și la a cărui nuntă a participat în 2013.

În octombrie 2013, la alegerile pentru șefia TSD Argeș, Mariana Turcescu s-a făcut de râs, spunând că scriitorul său favorit este Mark Taiwan (în loc de Mark Twain). Tot la acele alegeri, Mariana Turcescu a spus printre altele în discursul pe care l-a susținut că „Este nevoie să fim mâna dreaptă a bărbaților în viitor”, stârnind multe zâmbete în sală.

Conform procurorilor DNA, în cursul anului 2020, soțul unei femei care dorea să se angajeze la APIA Argeș a purtat mai multe discuţii cu Mariana Turcescu, întrebând-o dacă are locuri disponibile. Bărbatul a rugat-o ca, în situația în care se eliberează vreo funcție, să îl anunțe, întrucât soția lui, cu care Turcescu avea colaborarea legată de repararea maşinilor instituţiei, ar vrea să se angajeze.

„Întrucât în acel moment la APIA Argeș erau vacante doar posturi de referent, Turcescu Mariana a făcut demersuri în vederea obținerii acordului structurii centrale a APIA pentru transformarea unui post de referent într-unul de consilier debutant”, arată anchetatorii. 

Sfori trase, concurs câștigat

Drept urmare, pe 20 noiembrie 2020, Direcția Management Resurse Umane din cadrul APIA a aprobat ocuparea funcției publice de consilier debutant în cadrul APIA Argeș, comunicând conducerii acestei instituții că poate pune în aplicare procedura de desfășurare a concursului, conform normelor legale în vigoare.

Data stabilită pentru susținerea probei scrise din cadrul concursului a fost pe 1 martie 2021, la sediul APIA Argeș din municipiul Pitești, urmând ca interviul să fie susținut în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la susținerea probei scrise.

Pe 12 ianuarie 2021, Mariana Turcescu, în calitate de director executiv al APIA Argeş, a emis decizia de constituire a comisiei de concurs, respectiv a comisiei de soluţionare a contestaţiilor.

Astfel, din comisia de concurs au făcut parte Mariana Turcescu - în calitate de președinte, directoarea executivă adjunctă a APIA Argeș, Anamaria Alexandra Delureanu - membru şi încă o persoană. 

Subiectele, date cu două săptămâni înainte de concurs candidatei favorizate

„În data de 17 februarie 2021, denunţătorul (.....) s-a deplasat în interes de serviciu la sediul APIA Argeş, ocazie cu care a primit de la inculpata Turcescu Mariana un plic în care se aflau subiectele ce urmau a fi date la concursul amintit. Acesta s-a deplasat la magazinul SC (.....) SRL, aparţinând lui (.....), unde s-a întâlnit cu (.....), căreia i-a dat plicul, spunându-i că că înăuntru se află subiectele la examenul ce urma să fie organizat de APIA Argeş”, spun procurorii anticorupție în rechizitoriu.

La proba scrisă doar două candidate au obţinut punctaj de trecere: 75 puncte şi respectiv 50,76 puncte.

Numai că membrii comisiei au reanalizat lucrările, fără temei legal, iar una dintre candidate a fost mult depunctată.

„Membrii comisiei nu aveau temei legal pentru a recorecta în această etapă lucrările celor două candidate, nefiind îndeplinită condiţia impusă de textul de lege referitoare la diferenţa mai mare de 10 puncte între punctajele acordate de membrii comisiei de concurs. Singura posibilitate de reanaliză a lucrării unui candidat este, conform legii, în situaţia când respectivul candidat formulează contestaţie, lucru care nu s-a întâmplat şi în situaţia de faţă. Eludând această prevedere legală, inculpatele Turcescu Mariana şi Delureanu Anamaria Alexandra l-au influenţat pe cel de-al treilea membru al comisiei de examen să reanalizeze lucrarea scrisă a uneia dintre candidate şi să îi scadă acesteia nota, conform scopului urmărit de ele, respectiv favorizarea celeilalte candidate”, se precizează în rechizitoriul DNA.

La interviu, candidata ce primise subiectele în avans a obținut cel mai mare punctaj, fiind declarată admisă, iar prin decizia din 12 martie 2021 a directoarei Mariana Turcescu, respectiva candidată a fost numită pe perioadă nedeterminată în funcţia publică de execuţie de consilier, clasa I, gradul profesional debutant la APIA Argeş – Serviciul Măsuri Specifice.

Directoarea se apără cu greșeli gramaticale

După ce a fost trimisă în judecată la finalului anului trecut, Mariana Turcescu a emis un comunicat de presă legat de acuzele formulate împotriva sa.

„Nu sunt vinovată de comiterea niciunei infracțiuni. Prezentul dosar s-a constituit pe baza denunțurilor formulate din răzbunare și gelozie (față de fosta sa relație) de către fostul directorul general adjunct Bogdan Dumitrașcu. Voi căuta prin toate puterile să-mi dovedesc nevinovăția în fața unor judecători independenți”, declara Mariana Turcescu.

În comunicatul de presă emis, Mariana Turcescu a făcut și o greșeală gramaticală, scriind „promtitudine” în loc de ”promptitudine”. „De peste 17 ani, în funcțiile pe care le-am deținut, am încercat să respect cu strictețe fiecare normă legală ce-mi coordonează activitatea și să răspund cu promtitudine fiecărei cereri”, a scris directoarea APIA Argeș.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite