Scandalul din jurul conacului Brătienilor din Argeş. Cum au reacţionat politicienii locali după ce preşedintele Iohannis a contestat legea pentru achiziţia clădirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce preşedintele Klaus Iohannis a formulat joi, 9 noiembrie, o sesizare referitoare a neconstituţionalitatea Legii privind achiziţionarea Vilei Florica (conacul Brătienilor din Ştefăneşti, Argeş) de către Ministerul Culturii, conducerea Consiliului Judeţean Argeş şi-a arătat indignarea.

După trei ani de negocieri cu moştenitorii familiei Btătianu, Ministerul Culturii a ajuns luna trecută, la un preţ pentru vânzarea Vilei Florica: 1,83 milioane de euro (de la 3 milioane de euro, cât a fost preţul de plecare). Deşi cumpărarea se putea face prin exercitarea dreptului de preemţiune asupra imobilului de către Ministerul Culturii, PSD a iniţiat cu proiect de lege pentru cumpărarea imobilului, proiect care a fost votat de Camera Deputaţilor, dar contestat de preşedintele Iohannis pe motiv de neconstituţionalitate.

Argumentele şefului Statului

Preşedintele Iohannis a invocat faptul că respectivul act normativ reglementează un caz particular şi nu unul  general, încălcarea principiul separaţiei puterilor în stat, prin imixtiunea Parlamentului în competenţele Guvernului, în condiţiile în care Ministerul Culturii are deja o procedură privind achiziţia monumentelor istorice, dar şi argumentul potrivit căruia legea ar restrânge dreptul de proprietate al proprietarului actual al bunului, prin obligaţia acestuia de a-l vinde Ministerului Culturii.

De ce pentru CJ Argeş este preferabilă achiziţionarea imobilului de către Ministerul Culturii prin Lege şi nu prin exercitarea dreptului de preemţiune  

Acest act normativ prevede, printre altele, şi darea în administrare a imobilului căre CJ Argeş.În schimb, cumpărarea conacului de căre Ministerul Culturii prin exercitarea dreptului de preemţiune pune sub semnul incertitudinii tocmai darea în administrare către Consiliul Judeţean Argeş a clădirii în care acum funcţionează Centru de Cultură Brătianu, instituţie aflată în subordinea CJ:

"Consiliul Judeţean are contract de administrare până la 31 decembrie este termenul limită. Suntem  în prag de sfârşit de an şi suntem îngrijoraţi pentru că avem salariaţi acolo şi trebuie să facem o proiecţie bugetară pentru 2018. Suntem curioşi care sunt consecinţele şi pe ce cale o putem apuca cu Centrul de Cultură Brătianu", a declarat Dan Manu, preşedintele CJ Argeş.

Altfel spus, dacă legea va fi declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, singura modalitate prin care Ministerul Culturii va putea achiziţiona Vila Florica este exercitarea dreptului de preemţiune. Ministerul nu este obligat, dar poate da în administrare acest imobil Consiliului Judeţean Argeş, ceea ce, cel mai probabil, se va şi întâmpla în timpul guvernării PSS-ALDE,  dar la fel de bine s-ar putea ca acest lucru să nu se mai întâmple sub alte guverne. 

Reacţia ALDE şi PSD Argeş

Viceliderul ALDE, Andrei Gerea, critică gestul preşedintelui Klaus Iohannis de a ataca legea la Curtea Constituţională.

„Vă readuc aminte că această lege a fost adoptată în unanimitate în Camera Deputaţilor, for decizional. Adică inclusiv de parlamentarii USR şi PNL, susţinătorii domnului Iohannis. În mod surprinzător, nu l-am văzut pe Klaus Iohannis având aceleaşi porniri de constituţionalitate în afacerea de 11 milioane de euro numită Cuminţenia Pământului (...) Dl. Iohannis, se vede treaba, nu ştie şi nu dă doi bani pe istoria adevăratului PNL! Tot aşa cum nici cei din PDL care au pus mâna pe acest partid nu dau doi bani pe istoria adevăratului PNL. Este o dovadă clară că cei care au pus mâna pe PNL au făcut-o nu de dragul istoriei, ci pentru a avea o etichetă, iar dl Iohannis face parte dintre ei” - a afirmat vicepreşedintele ALDE; Andrei Gerea. 

 Aceeaşi poziţie au avut-o şi reprezentanţii PSD Argeş.

„Legea privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica („Vila Florica”) este o lege care a trecut prin cele două Camere ale Parlamentului şi a fost votată în unanimitate, lucru ce îmi întăreşte încă o dată ideea că parlamentarii, din toată ţara, şi de toate culorile politice, au înţeles cât de important este acest ansamblu pentru România, pentru naţiunea noastră. Nu trebuie uitat faptul că, în 2018 sărbătorim 100 de ani de la Mare Unire iar Marea Unirea este legată incontestabil de personalităţile regelui Ferdinand, reginei Maria şi omului de stat Ionel Brătianu, de Vila Florica, de Ştefăneşti, de Argeş", a declarat social-democratul Dan Manu.

Poziţía PNL Argeş

Oficialii PNL Argeş spun că Legea Achiziţionării Vilei Florica din iniţiativa parlamentarilor PSD a fost atât de prost formulată încât instituţia prezidenţială a fost obligată să o trimită la Curtea Constituţională pentru probleme de neconstituţionalitate

„PNL Argeş, prin grupul său de consilieri judeţeni, acum câteva luni, a propus, printr-o iniţiativă în Consiliul Judeţean Argeş, achiziţionarea ansamblului cultural Vila Florica din Stefăneşti de către Ministerul Culturii şi identităţii naţionale în anul Centenarului Marii Uniri, din fondurile aprobate pentru obiective de interes naţional – monumente legate de  evenimentele Marii Uniri.

Deşi am atras atenţia că demersul privind actul legislativ promovat de PSD nu va fi dus la bun sfârşit, având şi avizul negativ al Ministerului Culturii, liderii PSD s-au lăudat că “ei au rezolvat problema”.

Astăzi constatăm că preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a fost obligat să o trimită spre analiză la Curtea Constituţională, constatând că formularea legislativă nu respectă cerinţele constituţionale.

Având în vedere această situaţie, ne exprimăm regretul că acestă clădire - simbol a judeţului Argeş şi a României a ajuns un motiv de joacă pentru oamenii politici din Parlamentul României”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Argeş.

Despre Vila Florica

Pe domeniul de la Florica s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, iar clădirea -monument istoric pe care Argeşul o datorează primilor doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu, doi dintre oamenii politici care au avut un rol covârşitor în realizarea României moderne şi, totodată, doi pasionaţi constructori (mai ales Ion I. C. Brătianu) este rezultatul spectaculoasei transformări a unei case gândite iniţial pentru administrarea moşiei.

Considerat o „Mecca” a liberalilor, prin conacul de la Ştefăneşti, au trecut, de-a lungul anilor, personalităţi de marcă ale vieţii publice: regii Carol I şi Ferdinand I, reginele Elisabeta şi Maria, fraţii Golescu, C.A. Rosetti, mareşalul Averescu, prinţul Barbu Ştirbey, I. G. Duca. În saloanele Vilei Florica s-au luat decizii importante privind istoria, s-au hotărât reforme majore, s-au alcătuit şi destituit guverne, s-au fixat strategii în timp de pace şi război, şi, cel mai important pentru istoria acestui neam, s-au gândit Independenţa României şi Unirea, “detalii” ignorate acum de autorităţi.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite