Risc mare de avalanşă în zona montană a Argeşului. Toate traseele montane din judeţ sunt închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona
montană argeşeană, este să nu încerce să urce pe traseele închise
Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană, este să nu încerce să urce pe traseele închise

După fenomenele meteorologice înregistrate în ultimele 48 de ore, la staţia meteo Bâlea Lac şi la Cota 2000 Transfăgărăşan, stratul de zăpadă măsoară 157 de centimetri, însă pe alocuri, din cauza viscolului, poate fi chiar mai mare. Din acest motiv, marţi dimineaţă a fost emis un buletin oficial de avertizare asupra riscului de avalanşă în zonele montane din Argeş.


  Potrivit Centrului de Prognoza Sibiu, care a emis buletin oficial de avertizare valabil inclusiv pentru zona montană a Argeşului, riscul de avalanşă este de gradul 3 la altitudini peste 1800 de metri şi de gradul 2 la altitudini sub 1800 metri, astfel că toate traseele montane din judeţul Argeş sunt şi vor rămâne închise.

“Avertizăm că acest risc există chiar şi în zonele joase, împădurite. Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană, este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul Naţional Salvamont, formând 0SALVAMONT. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în aşa fel încât să existe o marj[ de siguranţă de o ora de lumină, după terminarea acesteia, ţinând cont că la ora 17:30 este deja întuneric. În orice caz, în afară echipamentului obligatoriu iarnă (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanentă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute” averizează şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, care le dă un sfat şi celor care pornesc, în aceste zile, cu maşinile spre munte.

“Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturism, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să va deplasaţi pe jos. Nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă. În această perioadă este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite”, mai spune şeful Salvamont Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite