Rămăşiţele nepoatei lui Ion I.C. Brătianu, aduse de la Paris în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urna cu cenuşa Mariei Brătianu, fiica marelui istoric Gheorghe Brătianu şi nepoata lui Ion I.C. Brătianu, a fost adusă de la Paris în România şi depusă în cripta familiei Brătianu de la Florica în cadrul unei ceremonii speciale.

Joi 12 aprilie, Fundaţia Academia Civică şi Memorialul Sighet au organizat, în colaborare cu Consiliul Judeţean Argeş, depunerea în cripta familiei Brătianu de la Florica a rămăşiţelor pământeşti ale Mariei Brătianu, fiica marelui istoric Gheorghe Brătianu, mort în închisoarea din Sighet în 1953.

La eveniment au participat: Marie Helene Fabra Brătianu-nepoata Mariei Brătianu-care a fost soră cu mama sa Ileana- şi strănepoată lui Ion I.C. Brătianu, poeta Ana Blandiana, realizatoarea TV Lucia Hossu-Longin, Adrian Niculescu-vicepreşedinte IICCMER, Dan Manu-preşedintele Consiliului Judeţean Argeş.

După cum a spus realizatoarea TV Lucia Hossu-Longin, „Maria Brătianu face parte din această generaţie glorioasă a Brătienilor, de un magnific patriotism care a făurit România Mare. La Sighet au murit trei Brătieni: Constantin Dinu Brătianu, Gheorghe Brătianu şi Constantin Bebe Brătianu. Liberalii de azi au demonetizat formula Brătienilor: „Prin noi înşine” ”.

Ana Blandiana: „România şi-a distrus cea mai extraordinară generaţie a istoriei noastre”

Poeta Ana Blandiana a spus: „Maria Brătianu a continuat opera ideologică a înaintaşilor săi. Noi românii ar trebui să fim şi jenaţi fiecare în parte pentru că România şi-a distrus cea mai extraordinară generaţie a istoriei noastre, cea care a făurit Marea Unire”

Mare doamnă a exilului românesc, aparţinând nu numai aristocraţiei, ci şi adevăratei aristocraţii a spiritului şi elitei intelectuale, Maria Brătianu a fost autoare a unor documentate studii de istorie contemporană şi a unor cercetări legate de elucidarea condiţiilor în care a murit tatăl ei. S-a ocupat, de asemenea, de editarea în exil a operei lui Gheorghe Brătianu şi a făcut parte din conducerea activă a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului de la Paris, care a devenit după 1989 secţia română a Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului cu sediul în ţară. În ultimele decenii s-a dedicat dezvăluirii şi analizării represiunii comuniste din România, a înfiinţat la Paris “Association pour le Memorial Sighet” şi a catalizat energiile exilului în sprijinul resuscitării memoriei colective şi a istoriei recente, organizând în capitala Franţei expoziţii şi conferinţe dedicate Memorialului. Şi-a dorit să se întoarcă definitiv în ţară, alături de înaintaşii săi, a căror operă a încercat să o continue.

Maria Brătianu a murit la vârsta de 89 de ani, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2017, la Paris.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite