Piteşti: Cele cinci cămine şcolare şi-au deschis porţile
0780 de locuri de cazare sunt disponibile în total, în Piteşti, la internatele şcolare din cadrul a cinci licee. Din cauza crizei, în cămine nu s-au făcut decât lucrări de curăţenie şi igienizare, achiziţiile noi rămânând doar la stadiul de... dorinţă
La revedere, vacanţă! De luni, toţi elevii încep şcoala şi încearcă să se bucure, atât cât mai pot, de ultimele zile de relaxare.
Foarte mulţi liceeni sunt însă în aceste zile preocupaţi să se cazeze la unul din cele cinci internate şcolare, amplasate la Grupul Şcolar „Astra”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima”, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”, Grupul Şcolar „Dacia” şi la Liceul „Ion Barbu”.
Condiţiile sunt aproape identice, în sensul că fiecare cămin are şi o cantină, la care se intră pe bază de cartelă în toate zilele, înafară de sămbătă şi duminică, o sală de lectură, grupuri sanitare comune, trezirea se dă la ora 7.00, iar închiderea internatului se face la ora 22.00.
Ofertele căminelor
Cele mai multe locuri de cazare sunt la internatul de la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”, adică 300, repartizate la parter şi la cele două etaje. Cei interesaţi trebuie să scoată din buzunar, în total, pentru cazare şi masă aproape 300 de lei lunar.
„La noi nu se cazează numai elevii noştri, avem şi solicitări de la studenţi şi muncitori. Suntem acoperiţi aproape în totalitate în acest început de an şcolar”, spune administratorul.
La căminul Liceului „Astra” sunt 150 de locuri, la parter şi la etaj. Aici vă costă pe lună 75 de lei cazarea şi pe zi 9.5 lei cartela de masă. Adică, pentru tot trebuie să scoateţi la final de lună 285 de lei.
Internatul Liceului „Dimitrie Dima” dispune de 120 de locuri. Cazarea pe lună este de 60 de lei, iar 9 lei costă cartela pe zi. Făcând un calcul total, un elev care se cazează aici va plăti cu puţin peste 250 de lei lunar.
Liceul Dacia oferă tot 120 de locuri, iar elevii vor plăti pentru masă şi cazare tot 250 de lei.
La căminul liceului „Ion Barbu” sunt puse la dispoziţie doar 90 de locuri, 45 pe fiecare nivel. Aici este şi cel mai scump, în sensul că doar cazarea costă 150 de lei pe lună. Masa are şi ea cel mai ridicat preţ de pe piaţă: 15 lei pe zi. Adică, pe un elev care se cazează aici îl costă lunar 480 de lei.
„80 de copii şi-au depus deja cererile, dintre care 20 nu sunt de la noi. Pe toţi îi primim cu braţele deschise. Avem mobilier nou, toalete la fel şi condiţii bune de învăţare”, spune Constantin Biriboiu, directorul Liceului Barbu.
Criza a anulat renovările
Directorii mai spun că elevii lasă pe ultima sută de metri cazarea, aşa că majoritatea vor fi aşteptaţi luni dimineaţă să vină să se înscrie şi să se instaleze.
Conducerile tuturor căminelor recunosc faptul că în această vacanţă de vară, când ar fi fost cel mai bun prilej pentru ample lucrări de renovare, elevii fiind plecaţi la casele lor, nu s-au făcut decât curăţenie şi igienizări.
„Am făcut tot ce am putut pe banii şi cu oamenii noştri. Zugrăveala s-a făcut cu cursanţii de la şcoala de maiştri, din cadrul liceului, iar restul lucrărilor cu femeile de serviciu. Cumva trebuia să ne descurcăm ca să le creem condiţii bune elevilor”, spune Ilie Mihăilescu, directorul Liceului Dima.