Piteştenii nu se înghesuie la alimente gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai bine de o lună de la demararea campaniei, jumătate dintre beneficiari au venit să-şi ridice produsele de la Uniunea Europeană. Autorităţile publice locale se tem că, la 31 octombrie, data limită a campaniei de distribuire, vor rămâne din nou cu tone de produse alimentare în centre.

Deşi a trecut mai bine de o lună de la startul campaniei de distribuire a ajutoarelor alimentare oferite de Uniunea Europeană, la Piteşti doar jumătate dintre beneficiari s-au prezentat la centrele de distribuţie din cartiere pentru a le ridica. Reprezentanţii autorităţilor publice locale au două explicaţii pentru această situaţie: ori piteştenilor le este pur şi simplu ruşine să fie consideraţi săracii oraşului, ori nu sunt interesaţi de alimentele oferite gratuit.

„Nu ştiu ce se întâmplă, şi anul trecut am rămas cu alimente comunitare, pentru că mulţi nu au venit să şi le ridice. Probabil de ruşine sau din dezinteres, dar e în folosul dumnealor să le ia, pentru că le sunt destinate”, a declarat Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti.

Interesul scade de la o zi la alta

La cele trei centre de distribuţie, din Găvana, Trivale şi Piaţa Smârdan, în primele zile din septembrie oamenii stăteau la coadă pentru a intra în posesia celor 38,5 kilograme de alimente (făină, mălai, paste făinoase, orez, lapte praf şi biscuiţi). Acum, bate vântul prin centre, pentru că numărul celor interesaţi a scăzut la jumătate.

„La început, dădeam peste 200 de ajutoare pe zi, acum, vin, în medie, sub 100. Noi avem pe liste 4880 de beneficiari, dar au luat cam jumătate, până acum. Am dat şi 370 de pachete la persoane care şi-au manifestat dorinţa de a le primi, chiar dacă nu se aflau pe liste. Au depus copii de pe actele de identitate, au semnat pe listele suplimentare şi au ridicat”, ne-a spus Cristian Ionescu, responsabil al centrului din Piaţa Smârdan.

„Darul meu de la Dumnezeu”

Beneficiarii acestor ajutoare care se distribuie pentru al treilea an consecutiv în Piteşti sunt şomerii cu indemnizaţie, asistaţii social, persoanele cu handicap grav şi accentuat neinstituţionalizate şi pensionarii cu o pensie sub 400 de lei pe lună.

Elisabeta Boşneag a venit într-o după-amiază la centrul din Piaţa Smârdan pentru a-şi lua alimentele în primire. La vârsta ei, de 66 de ani, orice ajutor e binevenit. Este pentru al doilea an când primeşte alimentele de la UE, din cauză că venitul lunar este unul redus.

„Nu ştiu de ce restul oamenilor nu sunt interesaţi de aceste produse, care sunt foarte scumpe în magazine. Eu consider că acesta este darul meu de la Dumnezeu şi mă bucur foarte mult că-l primesc, este extraordinar de binevenit. Anul trecut le-am dat şi altora din ele, că oricum sunt prea multe pentru mine, la fel voi face şi de data asta. Eu am apelat la un vecin să mi le ducă acasă cu maşina, că pe braţe n-am putere”, spune, cu bucurie, femeia.

Acţiunea similară demarată în toamna anului trecut a fost prelungită până în primavara lui 2011, din cauza numărului mic de piteşteni care au venit să-şi ridice produsele. Cu toate acestea, în centre tot au rămas 10 tone de alimente neîmpărţite, care au fost ulterior date piteştenilor care beneficiază de ajutor social. La 31 octombrie se încheie acţiunea de distribuire, iar programul centrelor este de luni până miercuri între 8.30 şi 16.30, joia, între 8.30 şi 18.00, iar vinerea, între 8.30 şi 14.00.

CIFRĂ: 8712 piteşteni primesc ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite