Perseverenţa e cheia reuşitei. Cum găseşte adăpostul din Mioveni stăpâni pentru căţeii abandonaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câţeii promovaţi săptămâna trecută au deja stăpâni. Foto SEdC Mioveni
Câţeii promovaţi săptămâna trecută au deja stăpâni. Foto SEdC Mioveni

Zeci de căţei abandonaţi, uneori şi peste 100, îşi găsesc anual stăpâni graţie unor campanii impresionante şi perseverente derulate de autorităţile locale din Mioveni, care-i fac irezistibili pe reţelele de socializare.

Toaletaţi frumos, după ce, în prealabil, au fost deparazitaţi, căţeii ajung vedete pe Facebook. Fiecare posare spune o scurtă poveste a protagoniştilor. Unii îşi găseas stăpâni, alţii nu şi sunt iar promovaţi după o perioadă. Desigur, sunt şi animale pe care nu le vrea nimeni. Cel mai mare succes îl au puii de câteva luni, iar cei mai frumoşi reuşesc, într-un timp foarte scurt, să ajungă în casele iubitorilor de animale.

Este cazul a trei pui care au fost îndrăgiţi imediat după apariţia online a unor imagini înduioşătoare cu ei.

“Două fete şi un băiat. Să le dăm o şansă! Adopţia este gratuită. Pentru informaţii şi adopţii, puteţi suna la numărul de telefon: 0736.002.557”, a fost anunţul postat, săptămâna trecută, pe pagina S.C. Servicii Edilitare pentru Comunitate (SEdC) Mioveni, care administrează adăpostul de câini al oraşului.

La scurt timp a apărut şi actualizarea: “Sunt norocoşi, şi-au gasit deja stăpân. Mulţumim tuturor!”

  

Aşa a procedat SedC, în ultimii ani, cu sute de câini. O parte dintre ei au ajuns la iubitori de animale din Argeş sau din ţară, dar mai interesant este că şi mai mulţi au mers la stăpâni din afara ţării, majoritatea germani.

Cel mai înduioşător a fost cazul unui căţel despre care Adevărul a relatat în urmă cu câteva luni, adoptat după o promovare online, de un judecător din Germania, care, ulterior, a trimis SedC Mioveni poze şi informaţii despre evoluţia animalului pe care l-a luat de aici, prin intermediul unui ONG din Germania.

Deşi sună idilic, efortul autorităţilor de la Mioveni nu poate să rezolve în totalitate o problemă veche, devenită un obicei periculos în România: abandonarea câinilor.

"Asta este soluţia: sterilizarea, nu abandonul"

Realitatea este că, în secolul 21, cu toate campaniile de sterilizare gratuite, sunt încă mii de români iresponsabili care preferă să ucidă sau să abandoneze la marginea drumului puii pe care nu-i vor, fără să ia în calcul o metodă fără bătăi de cap, ultramediatizată, care-i scapă şi de riscul amenzilor sau dosarelor penale.

 “Aş vrea să fac o recomandare cetăţenilor care au animale, pentru ca acestea să nu mai dea naştere la puiuţi pe care, apoi, să-i abandoneze: putem să sterilizăm gratuit animalele în gospodăriile dumnealor. Avem parteneriate cu ONG-uri care fac acest lucru. Asta este soluţia, sterilizarea nu abandonul. Mulţi se bazează pe faptul că sunt asociaţii care se ocupă de ei, dar nici asociaţiile nu au resurse nelimitate. Şansa noastră este că putem colabora cu aceste ONG-uri,  care ne asigură o parte din hrană, dar sunt localităţi care n-au şansa aceasta şi e o mare problemă", a declarat, pentru "Adevărul", Nicolae Tudose, directorul SedC Mioveni.

SEdC Mioveni a derulat, de-a lungul anilor, mai multe acţiuni din sfera responsabilităţii sociale, pe tema animalelor fără stăpân, pentru promovarea unui comportament responsabil faţă de animale şi conştientizarea impactului acţiunilor omului asupra acestora.
 

Rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din oraş s-a făcut nu doar prin capturarea acestora de pe străzi şi promovarea adopţiilor, ci şi prin desfăşurarea de campanii de informare cu privire la importanţa sterilizării, campanii de educare, a copiilor, dar şi a adulţilor, care să contribuie la formarea unei atitudini pozitive în relaţionarea cu animalele.

"Toate acestea, sperăm noi, vor avea ca rezultat o mai bună interacţiune cu animalele, scăderea numărului de incidente, a cazurilor de cruzime şi abandon, precum şi creşterea numărului de câini sterilizaţi, vaccinaţi, înregistraţi", precizează SEdC Mioveni.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum au ajuns căţeii de la un adăpost din Mioveni să „emigreze” în Germania

Primarul Ion Georgescu din Mioveni, despre interlopul care l-a agresat în birou: „Îmi spunea că acum urmez eu“ 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite