Parc dendrologic din România, unicat în Europa. Creatorul său, apreciat de Regele Carol I

0
Publicat:

La aproape un kilometru de la intrarea în comuna argeșeană Mihăești, pe DN 73 - sensul de mers spre Câmpulung Muscel, poate fi vizitată o oază de verdeață cu adevărat ieșită din comun.

Parcul dendrologic de la Mihăești a fost creat în 1935 FOTO Consiliul Județean Argeș
Parcul dendrologic de la Mihăești a fost creat în 1935 FOTO Consiliul Județean Argeș

Este vorba de Parcul dendrologic Mihăești, o amenajare peisagistică apreciată la nivel european, operă a cunoscutului inițiator de rezervații naturale naționale, inginer Iuliu Moldovan, al cărui bust este amplasat în zona centrală a parcului.

Parcul are sute de specii de arbori și arbuști de mare valoare, o suprafață de 65 de hectare și a fost prima și singura stațiune experimentală din România până în 1942, folosită deopotrivă de specialiști și de studenți.

În parcul dendrologic de la Mihăești (Argeș), Iuliu Moldovan a făcut experimente, direct în pădure, arătând silvicultorilor români care sunt speciile exotice ce pot forma cultura în masiv pentru subzona pădurilor de gorun cu alte foioase: nucul negru, stejarul roșu american sau frasinul american.

Lucrările de amenajare au început în perioada 1895-1901, iar în 1935 s-a creat partea dendrologică. De planul peisagistic s-a ocupat arhitectul Rech Brun.

„În parcul dendrologic de la Mihăești pot fi văzute specii arbustive și arboricole de mare valoare științifică precum: stejarul roșu, pinul, gorunul, arborele pagodelor, ienupărul de Virginia, gutuiul japonez, molidul argintiu, bradul grecesc, bradul de Caucaz, bradul de California, chiparosul de California, laricele japonez, duglasul, tisa, arborele de chinină din Carolina, arborele lalea, arborele de pluta, liliacul chinezesc, glicina chinezească. Este un parc dendrologic unicat în Europa și totodată o superbă oază de verdeață”, precizează profesorul de biologie Constantin Simion.

Specii exotice de arbori adaptate la climatul din România

Mai trebuie precizat că Iuliu Moldovan a creat în 1895, tot în comuna argeșeană Mihăești, primul ocol silvic de nivelul celor din Europa, ocol decretat de Regele Carol I ca ocol silvic-model pentru România.

Iuliu Moldovan este considerat întemeietorul silviculturii experimentale românești. Parcurile dendrologice pe care le-a creat în comunele Mihăești (Argeș) și Dofteana (Bacău) au constituit cele mai importante „laboratoare in situ" pentru numeroase generații de studenți ai școlilor superioare de silvicultură din România. Și tot Iuliu Moldovan este considerat inițiatorul culturii arborilor exotici în România.

În parc sunt sute de specii de arbori foarte rari FOTO Consiliul Județean Argeș
În parc sunt sute de specii de arbori foarte rari FOTO Consiliul Județean Argeș

Plantațiile arboricole din parcul dendrologic de la Mihăești sunt extrem de importante și utile pentru silvicultura din țara noastră.

„Rezultatele foarte bune obținute constant de către cercetătorii de aici îmbogățesc silvicultura cu date noi și importante privind adaptarea unor specii exotice la climatul din România. În același timp, mai multe specii de arbori exotici, cultivați cu succes o perioadă de timp la Mihăiești, pot fi plantate în diferite alte zone din țară cu condiții climatice asemănătoare”, adaugă profesorul Constantin Simion.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite