Obligat să achite 5.000 de lei pentru că a jignit un jandarm pe Facebook. Cum au motivat judecătorii sentinţa definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Tătaru, bărbatul obligat să achite jandarmului 5.000 lei daune morale FOTO Facebook/Liviu Tătaru
Liviu Tătaru, bărbatul obligat să achite jandarmului 5.000 lei daune morale FOTO Facebook/Liviu Tătaru

Liviu Gheorghe Tătaru, un bărbat din localitatea Oneşti, are de plătit 5.000 de lei daune morale pentru mai multe postări vulgare şi afirmaţii jignitoare la adresa lui Ştefan Dumitru Giurgea, un jandarm care l-a amendat după un scandal într-un supermarket din localitate.

Totul a pornit de la amenda contravenţională de 200 de lei pe care jandarmul i-a aplicat-o, anul trecut, bărbatului pentru comportament neadecvat. Liviu Tătaru a considerat că este un abuz, dar nu a atacat procesul verbal întocmit de plutonierul major Ştefan Giurgea, ci i-a declarat război jandarmului, pe Facebook.

A postat, pe profilul său, atât fotografii cu procesul verbal, cât şi  mai multe imagini luate de pe profilul de Facebook al lui Ştefan Giurgea, cu imaginea jandarmului, însoţite de “texte greu de reprodus şi care necesită o cenzură totală”, aşa cum a reţinut Judecătoria Oneşti, după ce dosarul deschis pe numele lui Tătatu a ajuns în instanţă.

Imaginile şi textele publicate au făcut  trimitere la faptul că jandarmul ar fi agramat, că are avea un singur neuron, că ar trebui să-şi spele mai des hainele albastre (cu referire  la uniforma militară), că n-ar cunoaşte legile şi că ar avea doar 9 clase terminate. Într-o altă postare, plutonierul major a fost numit „jandarm bătăuş”, „parvenit”, şi acuzat de „ciobănie”. După toate aceste afirmaţii calomnioase şi jigniri, jandarmul s-a trezit că mai multe persoane din lista sa de prieteni au lansat, pe marginea postărilor lui Liviu Gheorghe Tătaru, comentarii care mai de care mai defăimătoare la adresa sa şi l-a dat în judecată pe bărbat.

“Instanţa a reţinut că pârâtul nu a formulat plângere împotriva procesului verbal de contravenţie, ocazie cu care şi-ar fi putut proba nevinovăţia, ci a ales să-şi exprime nemulţumirile în legătură cu sancţionarea sa contravenţională pe reţelele de socializare, ignorând faptul că libertatea de exprimare de care se bucură pârâtul nu este şi nu trebuie să fie absolută, iar dreptul la libera opinie şi exprimare, ca orice alt drept, trebuie exercitat în limitele sale fireşti, neputând prejudicia drepturile şi interesele legitime ale altor persoane”, a precizat, pentru “Adevărul”, avocatul Raluca Cârstea (Legal Land), citând din motivarea instanţei publicată de rolli.ro

Judecătoria Oneşti l-a obligat pe Liviu Tătaru să plătească jandarmului 5.000 lei daune morale şi 100 lei cheltuieli de judecată. Sentinţa civilă a rămas definitivă prin neapelare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite