Italianul care spăla banii Mafiei în România are toate șansele să scape de dosarul de ucidere din culpă pe care îl are în țara noastră
0În februarie 2021, Nicola Inquieto a fost condamnat definitiv la 14 ani de închisoare pentru asociere cu Camorra de către Curtea de Apel din Napoli. Însă italianul poate scăpa anul viitor de condamnare într-un dosar în care este judecat în România.

Trimis în judecată în toamna lui 2018 pentru ucidere din culpă, după ce un tânăr a murit după ce a căzut de pe o macara aflată pe șantierul firmei sale, italianul Nicola Inquieto ar putea scăpa de vreo condamnare, în condițiile în care magistrații de la Judecătoria Pitești nu au dat nici până acum vreo soluție, deși dosarul a fost înregistrat la instanță în noiembrie 2018, iar infracțiunea a fost comisă în vara lui 2016.
În primăvara acestui an, judecătorul care instrumenta dosarul s-a pensionat, iar completul de judecată s-a schimbat. Daniel Dumitru Dumitru a cerut să iasă la pensie la doar câteva zile după ce a fost reprimit în magistratură, la începutul lunii aprilie 2023. În iulie 2022, CSM l-a exclus pe judecătorul piteştean din magistratură, după ce, în 2020, a decis să îl condamne la 2 ani şi 11 luni cu suspendare pe un pedofil, ca urmare a unei anchete disciplinare declanșate de către Inspecția Judiciară.
Magistratul a atacat hotărârea CSM la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde colegii săi de breaslă i-au admis contestaţia. Iar pe data de 15 mai 2023, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcție prin pensionare a judecătorului care a lăsat liber un pedofil. Drept urmare, completul de judecată ce instrumenta dosarul lui Nicola Inquieto a fost desființat.
Conform prevederilor Codului Penal, uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Iar în acest caz, tot conform Codului Penal, termenul de prescripție este de opt ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de opt ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.
Concret, dacă Judecătoria Pitești nu dă o soluție până în vara lui 2024, fapta se va prescrie. Și asta deoarece termenul de prescripție începe să curgă de la data săvârșirii infracțiunii, iar în vara lui 2024 se împlinesc opt ani de la comiterea infracțiunii.
Conform reprezentanților Biroului de Informare și Relații Publice al Judecătoriei Pitești, una dintre cauzele principale ale duratei lungi a procesului este reprezentată de numeroasele contestații făcute pe parcurs de către inculpați, mai precis de Nicola Inquieto, Nicolae Diaconu și firma Daniela Construcții.
”În acord cu articolul 223 alineatul 1 din Legea 303/2022, judecătorii și procurorii nu își pot exprima public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfășurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat Parchetul. Drept urmare, în acest caz nu pot fi făcute aprecieri referitoare la durata procesului penal și la cauzele acestei durate”, a declarat pentru ”Adevărul” judecătorul Teodor-Eugen Anton, purtător de cuvânt al Judecătoriei Pitești.
Peste șapte ani de la moartea unui tânăr, nicio condamnare
Arestat la Piteşti în aprilie 2018 şi acuzat că spăla banii Camorrei prin intermediul firmelor pe care le avea în judeţul Argeş, Nicola Inquieto a fost condamnat definitiv în februarie 2021 la 14 ani de închisoare de către Curtea de Apel din Napoli. Omul de afaceri italian a fost condamnat pentru spălare de bani şi asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot.
În dosarul aflat pe rol din toamna lui 2018, Nicola Inquieto este judecat pentru ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Este vorba de un dosar al decesului unui angajat în vârstă de doar 24 de ani al italianului, petrecut în vara lui 2016 pe un şantier din cartierul Găvana din Piteşti, unde omul de afaceri îşi făcuse un imperiu imobiliar şi ridica un nou bloc. Tânărul a căzut de la mare înălţime de pe o macara şi a murit pe loc. Alături de Nicola Inquieto au fost trimişi în judecată şi şeful de şantier, Nicolae Diaconu, şi Daniela Construcţii, compania deţinută de către italian.
Conform rechizitoriului întocmit de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, Daniela Construcţii, firma deţinută de către Nicola Inquieto, a dispus utilizarea macaralei-turn la şantierul de construcţii din cartierul Găvana din Piteşti, utilaj pentru care era absolut necesară admiterea funcţionării de către un responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor (RSVTI), cu toate că „societatea nu avea angajat RSVTI şi nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activităţi, acceptând utilizarea şi repararea ocazională a acesteia de către personal neinstruit, fapt ce a determinat escaladarea macaralei, pe 17 august 2016, de către Marius Vasile, în vederea reaşezării cablului de tracţiune pe rola R3, şi a dus la căderea acestuia de la înălţime, provocându-i decesul”.
Tot procurorii mai spun în rechizitoriu şi că şeful de şantier Nicolae Diaconu, responsabil cu instruirea personalului din subordine cu privire la protecţia muncii şi cu verificarea stării utilajelor, a fost de acord ca macaraua să fie folosită, cu toate că firma pentru care lucra nu avea responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor.
Pe 17 august 2016, manevrarea macaralei de la sol cu ajutorul telecomenzii pentru coborârea la sol a panourilor metalice a fost făcută chiar de către Marius Vasile. La un moment dat, cablul de tracţiune al macaralei a sărit de pe utilaj, iar Marius Vasile, deşi nu avea instruirea necesară, a urcat pe macara pentru a pune cablul la loc, iar după mai puţin de un minut a fost văzut căzând de la 15 metri şi lovindu-se de placa de beton de la baza macaralei. Impactul de la înălţime i-a fost fatal tânărului de doar 24 de ani din judeţul Dâmboviţa, care a murit sub privirile îngrozite ale tatălui şi fratelui său, şi ei muncitori pe şantierul lui Nicola Inquieto.
Nicola Inquieto a venit în România acum 19 ani, în 2004, şi a construit un real imperiu imobiliar, cu sute de apartamente şi terenuri la Piteşti şi în împrejurmiri, deţinând şi cel mai modern centru spa din judeţul Argeş. Conform procurorilor italieni, Nicola Inquieto aparţinea clanului mafiot Casalese şi, în particular, facţiunii lui Michele Zagara.
Procurorilor antimafia din Italia le-a atras atenţia şi faptul că în 2009, la doar cinci ani după ce Nicola Inquieto se mutase în România, conform informaţiilor obţinute de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş, acesta apărea ca proprietar al nu mai puţin de 79 de apartamente (dintre care 76 în două blocuri construite de firma sa la Piteşti), al unei vile în care locuia, precum şi al unui teren.