Cum nu vii tu, Ţepeş doamne! Consolidarea Cetăţii Poenari începe la doi ani de când trebuia terminată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Poenari Foto: CJ Argeş
Cetatea Poenari Foto: CJ Argeş

„Conservarea şi consolidarea Cetăţii Poenari Argeş”, un proiect cu bani europeni, care, teoretic, trebuia finalizat până în mai 2020, este abia la început de drum: organizarea de şantier. Lucrările propriu-zise încep în primăvară.

La aproape patru ani de la semnarea contractului de finanţare (martie 2018), săptămâna aceasta amplasamentul a fost predat firmei care a câştigat proiectul, iar fortăreaţa domnitorului Vlad Ţepeş - monument istoric de categorie A - a fost închisă turiştilor pentru mai bine de un an şi patru luni, după ce proiectul a trecut, în cei peste trei ani şi jumătate, prin licitaţii care nu s-au materializat. 

Într-una dintre situaţii, câştigătorul nu a depus garanţia, iar în cealaltă, oferta a fost declarată inadmisibilă. Anul acesta a urmat o nouă licitaţie, care s-a încheiat, în sfârşit, cu un cîştigător. În luna iulie a acestui an a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie, în valoare de 20.133.693,14 lei cu TVA. „A trebuit să renunţăm la proiectul iniţial, să refacem întreaga documentaţie, să suplimentăm fondurile (n.red. partea de cofinanţare)”, preciza, la începutul acestei luni, conducerea Consiliul Judeţean Argeş.

Noul termen de execuţie este de 16 luni. Având în vedere însă că la munte iarna se va instala deja de luna aceasta, lucrările de consolidare propriu-zisă vor începe, cel mai probabil, abia în primăvara anului viitor. „Cele 16 luni de execuţie curg de la sfârşitul lunii noiembrie. Noi am dat ordinul de  începere  pentru organzare de şantier pe 8 noiembrie, astfel încât, cât vremea este încă propice, să fie pregătită organizarea de şantier, pentru ca, în primăvară, când timpul va fi favorabil, să înceapă lucrările de execuţie efective, iar organizarea de şantier să nu mai <<mănânce>> din timpul bun”, a precizat, pentru „Adevărul”, Tatiana Laliu, asistent manager de proiect.

Cetatea Poenari Foto: CJ Argeş

Consolidarea Cetăţii Poenari începe la doi ani de când trebuia terminată
Consolidarea Cetăţii Poenari începe la doi ani de când trebuia terminată

Cum va fi consolidată fortăreaţa lui Ţepeş

Lucrările propuse vizează 1.897 de metri pătraţi, cuprinzând suprafaţa construită a cetăţii şi calea de acces pietonală (scări) existentă. Vor avea loc mai multe intervenţii: plombări şi rostuiri, înlocuirea cărămizilor degradate, refacerea protecţiei părţii superioare a zidurilor şi restaurarea pavimentelor şi pardoselilor degradate cu materiale similare celor originale, restaurarea eventualelor componente artistice din piatră; marcarea golurilor certe de uşi si ferestre şi/sau reîntregirea acestora după caz, reîntregiri ale unor ziduri, pe baza rezultatelor studiilor arheologice şi istorico- arhitecturale etc.

Cetatea Poenari Foto: CJ Argeş 

Consolidarea Cetăţii Poenari începe la doi ani de când trebuia terminată
Consolidarea Cetăţii Poenari începe la doi ani de când trebuia terminată

Vă recomandăm să citiţi şi:

Străinii, fascinaţi de Cetatea Poenari. Au reconstruit digital fortăreaţa. „Pare că e desprinsă dintr-o carte de poveşti“
 

Cetatea Poenari, dotată cu turnicheţi. Ce se întâmplă însă cu aşteptata consolidare

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite