Instalaţia cumpărată în 2015 pentru eşuata staţiune de schi Molivişu va fi totuşi montată: „Să înveţe din greşeli”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pârtia Molivişu pentru care a fost achiziţionată instalaţia care n-a mai fost montată. Foto CJ Argeş
Pârtia Molivişu pentru care a fost achiziţionată instalaţia care n-a mai fost montată. Foto CJ Argeş

Instalaţia cumpărată în 2015 pentru viitoarea staţiune de schi Molivişu, în cadrul unui controversat proiect cu fonduri europene pentru care autorităţile din Argeş au fost nevoite să dea banii înapoi va fi totuşi montată. Joi a fost făcut un pas important pentru construirea staţiei de plecare.

În cadrul mega-proiectului de turism al Argeşului, blocat pe fondul problemelor de legalitate, care şi azi mai necesită unele clarificări juridice legate de derularea investiţiei, probleme confirmate inclusiv de Garda Forestieră, s-au făcut o serie de cheltuieli care nu s-au mai materializat în staţia de schi la care începuseră să viseze argeşenii.

O parte din banii care au trebuit retunaţi, până la urmă, Uniunii Europene, s-au dus pe instalaţia de cablu care, de şase ani, stă să ruginească, depozitată în apropierea nematerializatei pârtii. 

Se scoate din fondul forestier terenul pentru viitoarea staţie

Cum cheltuiala a fost suportată, până la urmă, de beneficiar, autorităţile din Argeş au tot căutat soluţii pentru implementarea proiectului pe cont propriu, dar, până astăzi, nu s-a înregistrat niciun pas concret în acest sens. 

"O veste bună pentru argeşeni - după ani de zile de bătut pasul pe loc, azi s-a aprobat în guvern scoaterea din fondul forestier a zonei pe care urmează să se construiască staţia de plecare pentru instalaţia de cablu pentru pârtia de ski Molivişu, instalaţie cumpărată din 2015. Un pas înainte. Voi face eforturi în continuare pentru a vedea acest proiect dus la capăt. Autorităţile locale şi judeţene trebuie să înveţe din greşelile începuturilor acestui proiect şi să se pună pe treabă. În mine vor avea un partener pentru orice proiect bun pentru argeşeni", a anunţat, joi, deputatul de Argeş, Ionuţ Moşteanu. 

Povestea unui eşec

Demarat în anul 2009, proiectul staţiunii Molivişu, pentru care Argeşul a accesat o finanţare europeană pe care a pierdut-o însă, suna mai mult decât optimist: două pârtii de schi, dotate cu echipamente pentru producerea zăpezii artificiale, instalaţii de transport pe cablu, echipamente de întreţinere şi anexe, o bază de agrement, instalaţie de captare, tratare şi distribuţie apă potabilă, sistem de canalizare, reţea de distribuţie electrică, un observator turistic în masivul Ghiţu-Molivişu, precum şi amenajarea şi valorificarea în scop turistic a Turbăriei Molivişu.

Proiectul a întâmpinat pe parcurs mai multe blocaje, iniţial din cauza procedurilor greoaie pentru scoaterea terenurilor din fondul forestier.

Apoi au apărut problemele cu iz penal. Verificările, efectuate în perioada 23 martie - 7 aprilie 2017 de Garda Forestieră de Mediu Ploieşti, care monitorizează arealul forestier din Argeş şi care a demarat controale după ce Consiliul Judeţean Argeş şi-a exprimat suspiciunile vizavi de  proiect, arată cum s-a făcut jaful forestier în numele staţiunii, între anii 2014-2016.

„Au fost constatate tăieri ilegale de arbori în zona pârtiei Molivişu. A fost afectată o suprafaţă de 9000 mp prin defrişarea vegetaţiei forestiere fără drept (ilegal), decopertarea stratului de pământ de la suprafaţă, terasarea suprafeţei defrişate şi decopertate, realizarea de construcţii ilegale în zonă. Pe această suprafaţă a fost amplasată fundaţia staţiei de plecare a instalaţiei de transport prin cablu şi doi stâlpi ai instalaţiei. Suprafaţa afectată nu face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier naţional a celor 11,4 hectare necesară realizării pârtiei de schi, scoatere care a fost aprobată prin GH448/2014”, se arată într-o adresă a Gărzii Forestiere de Mediu Ploieşti, transmisă CJ Argeş.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Defrişări ilegale sub umbrela pârtiei de schi de la Molivişu şi donaţii suspecte pentru ştergerea păcatelor proiectului de turism al Argeşului

Cum poate Argeşul pierde şansa de a avea o staţiunea de schi, pe mâna incompetenţei Consiliului Judeţean

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite