Inegalabilul Nicolae Dobrin ar fi împlinit joi 74 de ani. „Când punea piciorul pe minge, parcă toţi se mişcau în reluare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Facebook Nicolae Dobrin
Foto Facebook Nicolae Dobrin

Pe 26 august 1947 se năştea cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, Nicolae Dobrin, cel pe care istoria îl reţine ca fiind un maestru neegalat al fentelor cu balonul rotund.

"Astăzi, 26 august, l-am fi sărbătorit pe cel mai mare fotbalist, pe Prinţul din Trivale, cu ocazia aniversării a 74 de ani. Te vom iubi mereu!", scrie pagina de Facebook FC Argeş.

Un maestru al driblingului şi al fentei, un model în executarea paselor şi a loviturilor libere, Dobrin este fotbalistul care a dus FC Argeş pe cele mai înalte culmi ale gloriei şi a bucurat milioane de români.

    

"Când Dobrin punea piciorul pe minge, parcă toţi se mişcau în reluare şi numai el era în viteză normală.", spunea despre Nicolae Dobrin, Florin Halagian, fost antrenor al sportivului piteştean.

    

Într-o postare mai veche, clubul pe care l-a iubit enorm explica de ce i s-a spus Gâscanul: "Nu stătea niciodată cu capul plecat. Mereu cu capul sus, cu privirea spre joc. I s-a mai spus şi Prinţul din Trivale, merita cu prisosinţă un titlu nobiliar. Era deosebit, părea uneori nepământean. Avea cele mai ciudate metode de a trece de adversar. Le înnoda picioarele, îi ameţea, îi arunca pe jos cu fentele sale. Era un fotbalist făcut dintr-o plămadă specială. Unii au spus că este geniu, alţii că doar e un mingicar. Poate că a fost câte ceva din ambele". 

    

„Prinţul din Trivale“ a condus Argeşul din succes în succes, ajutând echipa piteşteană să câştige primele şi singurele sale titluri din palmares, în 1972 şi 1979. 

"A debutat în divizia A la doar 14 ani, iar la 19 ani juca deja pentru echipa naţională. A jucat aproape întreaga carieră acasă, la FC Argeş. Datorită lui, acest club a câştigat de două ori titlul naţional. 

Dobrin ar fi putut juca la Real Madrid. S-a şi antrenat cu această echipă. Putea să rămână acolo, însă dincolo de fotbal, Dobrin era o mare figură. După zece zile de antrenamente la Real Madrid, în care se punea accent pe dezvoltarea fizică şi mai puţin pe jocul cu mingea, Dobrin ar fi spus: << Mie-mi era dor de Gica, de Piteşti, de sarmale, de un vin bun. Ei erau roboţei. Bre, aici au orar şi la jonglat. Primesc mingea de la patru la patru şi jumătate>>. Ăsta era Dobrin, însă poate că aceste vorbe au fost puse ca să mai atenueze din supărare.”, scria, în 2018, aceeaşi pagină.

Ceauşescu tot nu i-ar fi dat drumul

Marea neîmplinire a carierei lui Nicolae Dobrin a fost faptul că n-a jucat niciun minut la Campionatul Mondial din Mexic, în 1970, cu toate că fusese decisiv în obţinerea calificării. 

"Ceauşescu tot nu i-ar fi dat drumul, deşi chiar legendarul Santiago Bernabeu ar fi vorbit cu liderul de la Bucureşti şi i-ar fi propus un târg bun. Dar nu acesta a fost marele moment de dezamăgire pe care l-a trăit Dobrin. 

În 1970, la Campionatul Mondial din Mexic, deşi era în lot antrenorul Angelo Niculescu nu l-a folosit nici măcar un minut. Ar fi putut juca împotriva Braziliei, la care în acel moment strălucea la apusul carierei însuşi Pele. Au existat diverse discuţii despre acest episod, dar chiar şi aprope după 50 de ani, această mare nedreptate, poate cea mai îngrozitoare din fotbalul românesc, nu a fost descâlcită", se arată pe pagina de Facebook FC Argeş.

    

Nicolae Dobrin a încetat din viaţă pe 26 octombrie 2007, în urma unei lungi şi grele suferinţe provocate de un cancer la plămâni.


Nicolae Dobrin

Data naşterii: 26 august 1947, Piteşti
Post: mijlocaş ofensiv
Cariera de jucător: FC Argeş Piteşti, CS Târgovişte, FC Botoşani
Divizia A: 409 meciuri / 111 goluri
Echipa naţională: 47 meciuri / 6 goluri
Palmares: două titluri (1972, 1979), a fost desemnat de trei ori cel mai bun fotbalist al României (1966, 1967, 1971)
Cariera de antrenor: FC Argeş Piteşti, FC Botoşani, Centrul Olimpic „Viitorul“, Şcoala de Fotbal „Nicolae Dobrin“. În Divizia A a antrenat doar la Piteşti, adunând 138 de meciuri pe bancă.
Data decesului: 26 octombrie 2007, Piteşti

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum a ratat marele Nicolae Dobrin transferul vieţii la Real Madrid

Prinţul din Trivale a fost omagiat de ziua lui. Dobrin ar fi împliŞnit astăzi 69 de ani

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite