FOTO: La 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, piteştenii s-au prins în Hora Unirii, alături de Cuza
0Ca în fiecare an, la Piteşti, ceremonialul militar şi religios dedicat Zilei Unirii Principatelor Romane a avut loc la monumentul închinat domnitorului Alexandru Ioan Cuza, unde piteştenii s-au prins din nou în horă, cântând, într-un glas, cu mic cu mare: “Hai să dăm mână cu mână!”
Manifestările au început la ora 10.00, cu o slujbă religioasă oficiată în faţa monumentului care-l întruchipează pe Cuza, urmată de momentele solemne ale depunerilor de coroane şi flori de către autorităţille publice, reprezentanţii partidelor politice, oameni de cultură, elevi şi studenţi. Piteştenii şi-au dat apoi mâna cu cei mai importanţi oameni ai judeţului şi au format o uriaşă horă a unirii, aşa cum s-a întâmplat acum 156 de ani, la primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Alături de ei s-a aflat şi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, interpretat de unul dintre actorii Teatrului Alexandru Davila, din Piteşti.
De la manifestările organizate la Piteşti a lipsit preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, care, la invitaţia Preşedintelui Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Marian Oprişan, a mers la Focşani, pentru a lua parte acolo, la manifestările prilejuite de aniversarea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Unirea Principatelor, un proces complex
Anul acesta sărbătorim 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. Mica Unire, cum i se mai spune (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească şi este un eveniment strâns legat de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească. Dincolo de acest aspect însă, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări, şi favorizat de deznodământul războiului Crimeii care a creat contextul european favorabil realizării acestei uniri.