Fetiţa de 9 ani care uimeşte prin picturile expuse: „Cred că Zâna Culorilor a pus multă magie în pensula lui Picasso“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 9 ani, Alma Sophia Priseceanu, o fetiţă din Piteşti, a avut în luna noiembrie prima ei expoziţie personală de pictură, în cadrul căreia a expus 31 de tablouri realizate în ultimii doi ani. Elevă la Şcoala „Nicolae Iorga“ din Piteşti, Alma este un copil foarte dotat şi deja a obţinut mai multe premii importante la pictură, canto şi pian.

Expoziţia personală pe care Alma Sophia Priseceanu a avut-o la Centrul Cultural Piteşti a adunat sute de vizitatori, atraşi de măiestria deosebită a fetiţei, care este talentată nu numai la pictură, ci şi la canto şi pian. „Alma a fost foarte emoţionată la expoziţie. A primit şi mai multe oferte să vândă o parte dintre tablouri. Însă ea nu vrea să se despartă de lucrările ei“, spune Ramona Priseceanu Oniţoiu, mama fetiţei. Alma a participat cu mai multe luni în urmă şi la o expoziţie de grup la Universitatea din Piteşti, unde creaţiile sale s-au bucurat de multe aprecieri.

În urmă cu trei ani, pe când avea doar 6 ani, Alma Sophia a trimis unul dintre tablourile ei, intitulat „Nunta“, la o competiţie internaţională de prestigiu în Turcia, ajunsă la cea de-a 28-a ediţie. Juriul concursului International Children’s Art Competition a fost uimit de precocitatea şi talentul fetiţei şi i-a acordat medalia de bronz.

Alma a început să studieze pictura cu profesoara Elena Stoica de la Corbeni, o apreciată făuritoare de talente, iar în prezent studiază pictura cu profesoara Cristina Ciucu, soţia regizorului Bogdan Cioabă. Realizarea unui tablou îi ia Almei cel puţin trei ore, însă sunt şi lucrări la care a muncit câteva zile. „Durata realizării unui tablou depinde de starea ei, pentru că Alma are un program foarte încărcat. Cum găseşte un pic de timp, cum continuă să picteze. Durata de realizare a tablourilor depinde bineînţeles şi de complexitatea lor. Unele dintre tablouri sunt făcute acasă, altele la atelier cu doamna profesoară Cristina Ciucu. La Alma, pictura este pasiune pură. Ea are un mod special de a pune culorile. Este multă lumină în pictura ei. Încă de când era mică, amesteca culorile fără să-i spună cineva de cercul culorilor, fără să-i spună că nu se pun culorile în stare pură. Când este în faţa şevaletului, se concentrează în totalitate. Este un copil foarte sensibil. Când cântă, Alma transmite emoţia ei pură, efectiv“, mai precizează Ramona Priseceanu Oniţoiu.

Poeta şi criticul de artă Denisa Popescu are numai cuvinte de laudă la adresa Almei şi tablourilor ei: „Avem de-a face cu trei paliere: poveste, emoţie şi idee. Am intrat în Sala «Ars Nova» a Centrului Cultural Piteşti, unde Alma şi-a expus tablourile, şi m-au prins de gene, de sprâncene, de pleoape… culorile; lumea din care am venit a început să se evapore, să se estompeze. Aceasta este magia poveştii! Alma este un artist care acum se coace… Fetiţa simte vibraţia culorii şi îşi gândeşte compoziţiile în funcţie de aceste frecvenţe delicate. Ascultă cu atenţie sugestiile profesoarei de pictură, artista Cristina Ciucu, dar ştie şi cum să fie ea însăşi, ferm şi fără să regrete“.

Am stat de vorbă şi cu micuţa pictoriţă, care n-a spus: „Pictez de când mă ştiu! Pictez şi cânt! Mă joc, de fapt. Dar nu cu păpuşi, obiecte, jucării, ci prin culori! Şi îmi place!“

Legat de ce preferă să picteze, Alma spune că „depinde de starea în care mă simt sau de imaginaţia din momentul în care pictez. Dar pot face tot felul de lucruri pe hârtie, cu creion, cu tuş, cu pensulă şi culori....sau pe geam, pe tricouri...“.

Vrea să devină medic

alma sophia priseceanu 01

Deşi are doar 9 ani, Alma are deja un pictor preferat, nimeni altul decât Picasso: „Îmi place Picasso. Cred că Zâna Culorilor a pus multă magie în pensula sa. Şi îmi mai place cum pictează profesoara mea. Aş vrea să pictez ca ea într-o zi“. Alma s-a decis deja ce se va face când va fi mare: „Aş vrea să devin medic. Şi aş vrea să pictez! Şi să cânt! Cred că medicii pasionaţi de artă sunt mai sensibili, mai liberi şi iubesc şi înţeleg mai mult sufletul oamenilor buni!“.

De mai multe luni, tablourile Almei pot fi văzute şi pe o pagină de Facebook special creată în acest sens şi intitulată Culorile Sophiei by Alma. „Am observat că, în jur, sunt copii sau adulţi care sunt interesaţi de lucrările mele. Şi am decis, cu ajutorul părinţilor, să le fac publice prin intermediul acelei pagini de Facebook“, explică Alma.

Elevă în clasa a III-a la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ din Piteşti, Alma Sophia Priseceanu simte vibraţia culorii şi, după cum precizează criticul Denisa Popescu, „îşi gândeşte compoziţiile în funcţie de aceste frecvenţe delicate. Ascultă cu atenţie sugestiile profesoarei de pictură, artista Cristina Ciucu, dar ştie şi cum să fie ea însăşi, fermă şi fără să regrete. Alma Sophia cântă la fel de bine cum pictează. A demonstrat-o la vernisajul expoziţiei, înconjurată de colegi, rude şi prieteni“.

În afară de premiul obţinut în Turcia, Alma are mai multe trofee la activ pentru creaţiile ei: Premiul I obţinut cu lucrarea „Nunta Regală“ la Festivalul-Concurs Regional „Lumea lui Făt-Frumos“ de la Comarnic, Premiul I la Concursul Judeţean „Iarna în cuvinte şi imagini“, Mărăcineni, 2017 şi Premiul I la Concursul judeţean de creaţie literară şi artistică „Copilăria – Tărâmul Miracolelor“, 2016.

Alma are performanţe şi la canto. În acest an a obţinut două premii importante la Festivalul Naţional Europop Stars de la Piteşti: Premiul al II –lea – secţiunea Pop internaţional şi Premiul al III-lea – secţiunea Pop românesc.

Alma Sophia Priseceanu a cântat la pian inclusiv în faţa unor săli cu sute de oameni, încă de când avea 7-8 ani. Alma are deja mai multe premii naţionale şi la pian, cele mai importante de menţionat fiind Premiul al II-lea la Concursul Naţional „Allegro Pro Ingenio“, Bucureşti, 2016 şi Premiul I la Concursul Naţional de muzică uşoară, populară şi clasică, „Sound Music Fest“, Secţiunea Pian, Piteşti, 2017.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite