EXCLUSIV Povestea fascinantă a primului neurolog român ajuns în Groenlanda și a casei în care a copilărit
0Mircea Cotolan, unul dintre cei mai apreciați medici români și primul neurolog din țara noastră ajuns în Groenlanda, are o poveste de viață demnă de un roman. Casa în care a copilărit, veche de aproape 200 de ani, a fost expusă la Muzeul Golești și poate fi vizitată.
Doctorul Mircea Cotolan a lucrat la Spitalul Clinic Colentina timp de 35 de ani, în perioada 1985-2020, fiind unul dintre cei mai apreciați medici români pe neurochirurgie. Reputatul neurolog a făcut parte în 1994 dintr-o expediție internațională, fiind primul medic neurolog român care a ajuns în Groenlanda.
Doctorul Mircea Cotolan și sora sa Ruxandra Cocea, tot medic de profesie, au fost pasionați de muzică, cântând la pian, pe care îl aveau în casa bunicilor din Câmpulung Muscel, casă în care care au copilărit și care de peste un an poate fi vizitată la Muzeul Golești, unde a fost adusă și remontată. De asemenea, cei doi frați au făcut parte din orchestra simfonică a Facultății de Medicină-București.
Pasiunea pentru muzică nu l-a părăsit pe doctorul Mircea Cotolan, care face parte încă din 1970 din Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, alături de care a susținut sute de concerte, cele mai recente fiind în noiembrie și decembrie, la Opera Română și Ateneul Român. Mircea Cotolan a fost timp de aproape 12 ani și medicul Ansamblului Folcloric „Doina Bucureștiului”, alături de care a participat la numeroase turnee peste hotare.
„Am stat într-o zonă unde erau mii de urși”
În 1994, doctorul Mircea Cotolan a participat la o expediție internațională în Groenlanda și insula Spitzbergen, singura insulă populată din arhiepelagul Svalbard ce aparține Norvegiei și se află în Oceanul Arctic.
De mic, Mircea Cotolan a fost pasionat de schi și chiar a participat la mai multe tabere de schi în studenție. La Spitalul Colentina, unde a ajuns în 1985, acesta făcea trei gărzi pe săptămână și întâlnea foarte mulți oameni. Iar printre cei pe care i-a cunoscut s-a numărat și exploratorul Teodor Negoiță (primul român care a atins Polul Nord, în 1995), care venea la un prieten în 1990. Iar Teodor Negoiță i-a spus lui Mircea Cotolan că este în căutarea unui doctor care să participe împreună cu el și cu alți exploratori în expediții în zona arctică.
A plecat în expediție pe 7 februarie 1994 și s-a întors în țară pe 7 iulie 1994, petrecând în total 100 de zile în zona arctică, dintre care cinci săptămâni pe insula Spitzbergen și cinci săptămâni în Groenlanda.
„În insula Spitzbergen am stat într-o colibă de lemn neîncălzită, într-o zonă în care erau mii de urși. Coliba nu avea uși sau ferestre, însă era mai bine decât la cort. Spitzbergen era survolată constant cu elicopterul de guvernatorul insulei, care știa permanent ce facem”, a precizat pentru „Adevărul” doctorul Mircea Cotolan.
În Groenlanda, Mircea Cotolan și colegii săi de expediție au stat în Moriusaq, un sat de eschimoși.
„A fost ceva extraordinar, pentru că acolo nu mai călcase vreun picior de european de 35 de ani. În acel sat mai rămăseră vreo 15 persoane. Erau izolate de restul lumii și stăteau în căsuțe cu câte o cameră. S-au bucurat mult eschimoșii că am ajuns acolo. Învățaseră câteva zeci de cuvinte în engleză de la un învățător danez. Nu a fost ușor în Groenlanda, erau crevase dese, la un moment dat un pod de gheață s-a prăbușit chiar în fața noastră. În orice caz, expediția a fost o experiență unică”, adaugă Mircea Cotolan.
Casa bunicilor, aproape două secole vechime
În 2020, doctorul Ruxandra Cocea, sora medicului Mircea Cotolan, a donat Muzeului Golești din Argeș casa bunicilor de la Câmpulung Muscel. În același an a început remontarea casei familiei Cotolan, lângă casele din Cerbu-Argeș și Stâlpeni-Argeș, pentru a crea un sector de case funcționale, dedicate activităților educative și culturale pentru copii. Remontarea casei a fost finalizată în 2021.
„Mă leagă amintiri extraordinare de casa bunicilor din Câmpulung Muscel, casă care a ajuns la Muzeul Golești, unde este foarte bine îngrijită. Casa era impregnată emoțional cu ceva fantastic. Deși stăteam în casa din spate, care era puțin mai mare, în casa bunicilor veneam în fiecare zi, mai și cântam la vioară. Casa părea din povești, era înconjurată de o grădină, avea doar două camere și veneau mulți prieteni de familie să ne viziteze”, povestește medicul Mircea Cotolan pentru ”Adevărul”.
Pe reputatul doctor l-a impresionat devotamentul extraordinar cu care bunica sa l-a îngrijit timp de șapte ani pe bunicul său după ce acesta a suferit un accident vascular cerebral. Iar acest fapt l-a făcut să aleagă Medicina și Neurologia.
„Casa are o vechime de circa 180 de ani și reprezintă tipul de arhitectură populară specifică orașelor-târg, din secolul al XIX-lea. Cu un plan simplu, format din două camere cu intrări separate, dar și cu trecere comună, construcția are o frumoasă sală dispusă pe două laturi și acoperiș tradițional din șiță. Interiorul casei a fost mobilat în spiritul vremii, cu obiecte țărănești dar și din mediul urban. Majoritatea pieselor au fost donate de doamna doctor Ruxandra Cocea. Amintim existența în această casă a primului aparat radio din orașul Câmpulung”, explică pentru „Adevărul” Iustin Dejanu, directorul Muzeului Golești.
Călin Cotolan, tatăl doctorilor Ruxandra Cocea și Mircea Cotolan, a fost avocat și a organizat primul cor din orașul Câmpulung Muscel.