EXCLUSIV Mărturia patronului firmei Lactate Brădet, după ce şapte angajaţi au fost descoperiţi cu E. coli
0Marius Badea, patronul firmei argeşene de lactate Brădet, a vorbit pentru ziarul „Adevărul“ despre focarul de E. coli descoperit printre angajaţii săi.
UPDATE La conferinţa de presă susţinută la hotel Ibis din Bucureşti, patronul Lactate Brădet a dat amănunte despre cele întâmplate.
„Niciun angajat al firmei nu este bolnav, conform legislaţiei române în vigoare. Am crezut la început că este o un accident, o greşeală, că cineva a informat greşit. Dar ne temem că e mai mult. Am apelat la colaboratorii noştri din Germania să facă analize din produsele pe care le aveau la vânzare. Buletinele lor de analize au toate rezultate negative. Renumita brânză găsită cu probleme la magazin a avut contraprobă la noi în fabrică - şi este negativă. Deci trebuie căutat unde s-a infectat şi ce s-a întâmplat“, a declarat Marius Badea.
Patronul de la Brădet a precizat că a cerut analize separate, din aceleaşi loturi incriminate de autorităţi, dar de la produsele aflate în fabrica proprie. „Am comandat analize la setul de brânză, din lotul incriminat. Am cerut ca analizele să fie făcute afară, în Germania. Mi-am permis să le fac publice întâi dumneavostră, presei şi oamenilor care au crezut în noi, apoi autorităţilor care nu au făcut decât să ne denigreze, fără să respecte deontologia. Uitaţi rezultatul: «Nedetectabil». Şi în laboratoarele româneşti, nu doar în cele din Germania, rezultatele sunt negative, la produsele din fabrica noastră, nu la cele de la magazine, de la vracuri. De la declanşarea scandalului, fabrica a fost oprită, la 28 februarie. Am făcut numai analize, sute, la apă, cheaguri, ambalaje, produse, să vedem dacă suntem sau nu vinovaţi. Pentru că suntem arătaţi cu degetul mai mult decât trebuie. Cantacuzino a zis că nu suntem vinovaţi de îmbolnăvirea copiilor şi noi milităm să aflăm ce s-a întâmplat, de fapt, cu ei“, a mai spus Badea.
În legătură cu focarul de E.coli, patronul a declarat că a aşteptat să aibă rezultatul analizelor de la Institutul Cantacuzino, acolo unde el ceruse să fie efectuate. Acestea au venit marţi seara, confirmând anunţul făcut de DSP Argeş în presă.
„Nu era normal să mă anunţe pe mine întâi? Că doar eu am cerut analiza asta, care nu este necesară în alimentaţia publică. Dar au anunţat întâi presa, apoi pe mine. Este o scăpare, este o eroare, este o coincidenţă sau o intenţie? Ceva îmi scapă. Fusesem anunţat din 11 martie. Dar am vrut să văd hârtiile, nu doar comunicatul. Suntem singura firmă care a cerut aşa ceva, pentru că nu ne-am dat la o parte, vrem să ştim adevărul şi vrem să reintrăm în anonimat. Avem o producţie de 8-10 tone pe zi. S-au îmbolnăvit 40 copii de la un corn şi un lapte, iar noi, cu aşa producţie, nu am avut niciodată probleme! Am întrebat autorităţile care este tratamentul pentru E.coli, au vrut oamenii ce trebuie să facă de-acuma. Deşi ei nu bagă mâna în marfă, au norme bine stabilite. Şi orice persoană de peste 2 ani este purtătoare de E.coli. Autorităţile nu au ştiut să ne zică nimic“, a mai spus Marius Badea.
Şapte angajaţi ai firmei de lactate Brădet sunt bolnavi de E. coli, au revelat analizele efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Argeş. Trei dintre probele recoltate sunt purtătoare de gene care provoacă apariţia sindromului hemolitic uremic, care a dus la moartea bebeluşilor din judeţ. Încă doi angajaţi ai unui furnizor pentru Brădet au fost descoperiţi cu aceeaşi bacterie E. coli.
Patronul Brădet, Marius Badea, neagă implicarea acestor angajaţi în circuitul în care există contact direct al brânzeturilor. „În secţia de brânzeturi, una dintre cele două secţii pe care le avem, 90% din procesul tehnologic se face fără contact al omului cu produsul. Singurul moment în care există acest contact este la ambalare, când brânza se ia cu mâna şi se pune în ambalaj. Niciunul dintre aceşti angajaţi nu lucrează în acest sector, unde brânzeturile ar fi putut fi aşa-zis «contaminate»“, afirmă Badea.
El susţine că prezenţa acestei bacterii nu poate fi cauza îmbolnăvirii bebeluşilor internaţi la Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti. „Nu este grav! Orice om se poate îmbolnăvi de E-coli, de aceea nici nu figurează printre analizele cerute la locul de muncă. Aici este importantă igiena la locul de muncă, ca oamenii să aibă conştiinţă. Noi am solicitat, personal, această analiză, ca să închidem lanţul suspiciunilor. Iată că ni se întoarce medalia, pentru că am fost sinceri“, consideră Marius Badea.
Produsele Brădet din Italia, care ar fi putut cauza îmbolnăvirea bebeluşului român care consumase din lactate, au fost retrase de pe piaţă, returnate firmei şi incinerate acolo, în Italia. „Ne-ar fi costat mult mai mult să le aducem în ţară. Am preferat să le incinerăm acolo, au fost distruse în Italia. Am retras de mult marfa, de la începutul lunii, nu avea cum să îmbolnăvească acel copil“, spune patronul.
Firma Lactate Brădet a convocat miercuri, 16 martie, ora 13, o conferinţă de presă la Bucureşti, pentru a îşi expune punctul de vedere. „Datorita ultimelor evenimente si a obligatiei morale pe care o avem fata de cazul copilasilor imbolnaviti dar si fata de dumneavoastra, astazi ora 13, Hotel Ibis Bucuresti -Gara de Nord - Sala Verdi, o sa organizam o conferinta de presa pentru a va expune si a va argumenta cu documente punctul nostru de vedere. Va multumim si va aşteptam!“, a anunţat Lactate Brădet pe pagina sa de Facebook.
Patronul Marius Badea spune că singur se va apăra împotriva acuzelor autorităţilor care au arătat neregulile găsite la firma sa, despre care crede că nu sunt cauza îmbolnăvirilor copiilor. „Categoric este alta cauza îmbolnăvirii, de aceea am şi sistat producţia până când se elucidează toată povestea. Eu mă apăr singur, nu mă învaţă nimeni, nu-mi face nimeni campania. La ce imagine negativă avem, depinde de noi să ne salvăm. Comunicarea mi-o fac eu singur, cu argumentele naturale. Iar dacă ne facem bine înţeleşi, cetăţenii vor veni în firmă (n.red. - Lactate Brădet SRL se transformă în Brădet Românesc SA) să fie acţionari, alături de noi, cu zecile de mii. Acum, numărul lor a depăşit 100“, a mai anunţat Marius Badea.
Angajaţii găsiţi cu E-coli, care lucrează cu manipularea produselor lactate, au fost trimişi acasă cu recomandarea să nu îşi reia activitatea decât cu aviz medical.
„“Într-adevăr trei dintre probele pozitive recoltate de la angajaţii fabricii prezentau ambele gene vtx 1 şi vtx2, însă aceste informaţii nu pot fi interpretate ca atare, ci doar în coroborare - rezultatele coproculturilor, analizele produsului şi analitele scaunelor bebeluşilor - ca să putem trage o concluzie. Doar aşa se poate crea o legătură de cauzalitate între angajaţii respectivi şi îmbolnăviri. Mai trebuie ţinut cont şi de faptul că unii dintre bebeluşi nu au consumat brânză, deci în cazurile respective este exclusă îmbolnăvirea pe această cale“, a declarat pentru Adevărul dr. Sorina Honţaru, director DSP Argeş.
Nu doar la cei 7 angajaţi ai fabricii ar fi fost depistat E. Coli patogen, ci şi în probele recoltate de la doi dintre angajaţii uneia dintre fermele furnizoare pentru Brădet, una dintre probe prezentând ambele gene vtx, însă angajaţii respectivi nu lucrează la îngrijirea animalelor sau manipularea produselor lactate.
„Direcţia de Sănătate Publică Argeş a trimis la noi o adresă cu privire la rezultatele microbiologice, la probele de materii fecale provenind de la personalul angajat al S.C. Lactate Brădet şi de la angajaţii unuia dintre furnizori, iar potrivit acestora, în probele luate de la unii dintre salariaţi au fost identificate genele care provoacă apariţia Sindromului Hemolitic Uremic. Toate aceste rezultate au fost transmise şi Ministerului Sănătăţii. Ele vor fi puse cap la cap de specialiştii de acolo pentru a se stabili dacă există sau nu o legătură între acestea şi copiii bolnav“i, a declarat pentru Adevărul prefectul Cristian Soare.
Pe aceeaşi temă: