Europarlamentarul Theodor Stolojan recunoaşte faptul că numărul salariaţilor din România bate pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Theodor Stolojan                                          Foto: ARHIVĂ
Europarlamentarul Theodor Stolojan                                          Foto: ARHIVĂ

La Piteşti, a avut loc, astăzi, o dezbatere interactivă pe tema alegerilor europarlamentare din 2014, organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Deşi la eveniment şi-au anunţat participarea europarlamentarii Theodor Stolojan, Corina Creţu, Norica Nicolai şi Elena Oana Antonescu, doar primul a putut fi prezent

Europarlamentarul Theodor Stolojan a dezbătut, astăzi, o temă ce a avut ca subiect "Rolul Parlamentului European în contextul problematicii pieţei muncii si libera circulaţie a lucrătorilor". Acesta s-a arătat nemulţumit de numărul de locuri de muncă pentru români, care nu este deloc în creştere. ”Ceea ce ne doare în România este creşterea economică fără locuri de muncă, creşterea economică ce nu produce suficiente locuri de muncă. Dacă ne uităm la numărul de salariaţi din 2013, el bate pasul pe loc. Întrebarea este: de ce se întâmplă acest lucru?  Piaţa muncii este o piaţă complexă şi este influenţată de foarte mulţi factori. Unii sunt comuni, acţionează atât asupra cererii de forţă de muncă, cât şi asupra ofertei. Un exemplu este restructurarea economiei. De asemenea, politicile şi programele naţionale acţionează asupra ambilor factori ai pieţii muncii, cererea şi oferta.”, a declarat Theodor Stolojan.

Însuşi Theodor Stolojan a recunoscut faptul că în România lipsesc investitorii ceea ce îi determină pe oameni să plece peste hotare pentru a căuta locuri de muncă stabile şi bine plătite. ”Evident avem problema investiţiilor, dacă ne referim în primul rând la cerere, dar şi problema globalizării. Ştim după datele oficiale că în Spania sunt aproape un milion de români, în Italia aproape un milion şi în număr mai mic sunt în alte ţări, ceea ce se reflectă în piaţa muncii în sensul ofertei. Oferta este influenţată în România, din păcate, de tendinţele demografice care sunt îngrijorătoare. Dacă actualul trend demografic continuă, atunci sigur că România va trebui să facă ceea ce fac şi alte ţări dezvoltate, să apeleze mai mult la forţă de muncă din alte ţări. Sper să nu ajungem în această situaţie.”, a mai declarat europarlamentarul.

                        

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite